Taideyliopiston Vuoden alumneiksi 2020 Nora Tapper, Alpo Aaltokoski ja Kimmo Pohjonen

Vuoden alumneja valitaan vuosittain kolme, yksi kustakin Taideyliopiston akatemiasta. He ovat henkilöitä, jotka ovat vahvistaneet toiminnallaan esikuvallisesti taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä. Vuoden alumnien 2020 valinnassa teemana oli laaja-alaisuus ja muutoksentekijyys.

Taideyliopiston Vuoden alumnit 2020
Marja Seppälä, Jussi Tiainen ja Stefan Bremer

Nimittämällä Vuoden alumnit Taideyliopisto tuo esiin alumniyhteistyötään ja Taideyliopistosta valmistuneiden roolia yhteiskunnassa ja taidekentällä. Alumnit tekevät eläväksi suomalaisen taidekoulutuksen ja Taideyliopiston vaikutuksen yhteiskuntaan. Koulutuksessa painottuvat sekä taidealojen rohkea uudistaminen että taiteellisten perinteiden eteenpäin välittäminen.

Vuoden alumnien valintaan vaikuttaa vuosittain vaihtuva teema, joka kumpuaa Taideyliopiston strategisista painopisteistä ja kiinnittää valinnan ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tänä vuonna valitut Vuoden alumnit ovat laaja-alaisesti ajattelevia taiteilijoita ja muutoksentekijöitä. 

”Nämä kolme Vuoden alumnia tekevät näkyväksi taiteen muutosvoimaa ja potentiaalia yhteiskunnassa. Tulevaisuus todella haastaa meitä, ja onkin kiinnostavaa pohtia, millaiseksi taiteilijan rooli yhteiskunnassa muodostuu. Laaja-alaisuutta ja kykyä muutokseen tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan,” sanoo Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki.

Vuoden alumnit julkistettiin Taideyliopiston avajaisissa 3.9.2020. Kukin kolmesta akatemiasta ehdotti omia taiteenalojaan edustavaa Vuoden alumnia, ja lopullisen valinnan teki rehtori Jari Perkiömäki.

Taideyliopiston Vuoden alumnit 2020 

Alpo Aaltokoski on uudistumiskykyinen koreografi-tanssitaiteilija ja pedagogi. Hän toimii Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit -festivaalin ja Alpo Aaltokoski Companyn taiteellisena johtajana. Aaltokosken tanssiteoksissa kuvataan esimerkiksi yhteenkuuluvuutta ja tasavertaisuutta. Hän valmistui tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 1991, ja hän on toiminut siellä koreografian professorina ja opettajana. Ollessaan taiteilijaprofessorina hän pani alulle Tanssin talon rakennushankkeen. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2013.​ Aaltokoski on toiminut aktiivisesti erilaisissa tanssiin liittyvissä järjestöissä ja luottamustehtävissä.

Kimmo Pohjonen on erittäin muuntautumiskykyinen, mutta kuitenkin tunnistettava harmonikkataiteilija ja säveltäjä, joka esiintyy paljon kansainvälisesti. Hän on esiintynyt maailmanmusiikkiin, jazziin, elektroniseen musiikkiin ja klassiseen musiikkiin erikoistuneilla festivaaleilla sekä rock-clubeilla ympäri maailmaa. Pohjosen tapa soittaa harmonikkaa on persoonallinen ja lajirajoja ylittävä. Hänen ilmaisumuotonsa musiikillinen ja esteettinen kieli on muotoutunut tanssin kautta. Pohjonen valmistui musiikin maisteriksi kansanmusiikin osastolta vuonna 2003. Hän opettaa silloin tällöin Sibelius-Akatemiassa.

Nora Tapper on kuvanveistäjä, jonka tärkeimmät materiaalit ovat puu ja keramiikka. Tila, kolmiulotteisuus ja valo ovat hänelle tärkeitä elementtejä. Hän valmistaa itse teoksensa, ja käsillä tekeminen on keskeinen osa hänen työskentelyään. Tapperin veistokset ovat usein suurikokoisia tiloja, puupalikoista rakennettuja ja veistettyjä ihmisfiguureja tai puusta ja keramiikasta koottuja asetelmia ja maisemia. Tapper valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 1998. Hän on pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyjä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi hän on toteuttanut julkisia tilausteoksia.