Lokakuun konserttivinkit

Lokakuussa nautitaan jazzista ja juhlitaan Saariahoa

DIG., Musiikkitalo 5.–7.10.2022

Musiikkitalon Black Boxissa järjestettävän Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DIG.-festivaalin tähtiä ovat pianisti David Hazeltine, kovassa kansainvälisessä nosteessa oleva saksofonisti Nicole Glover, ja kotimaisena tähtenä loistaa Teemu Viinikainen.

Uutena avauksena festivaalilla on perjantain päätösillan Viinikaisesta tehdyn dokumentin ”Hiljaisuus…ja äänen synty” Helsingin ensi-ilta. Festivaalin esiintyjät opettavat vierailunsa aikana Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin opiskelijoita.

Soi­va kie­li -lau­lusar­ja: Songs for Ukrai­ne, Musiikkitalo 12.10.

Sibelius-Akatemian laulutaiteen ja pianomusiikin opiskelijoiden konsertissa tutkitaan ukrainalaista taidelaulua sekä ukrainalaisen laulun ja muiden eurooppalaisten laulukulttuurien mielenkiintoisia suhteita ja yhteyksiä.

Lue lisää Songs for Ukraine -konsertista

Kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu, Musiikkitalo & R-talo 14.–27.10.

Nuoret pianovirtuoosit valloittavat Helsingin lokakuussa 2022, kun arvostettu kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu järjestetään viidennen kerran. Kilpailuun valitut pianistit soittavat monipuolisesti tunnettuja klassisia sävellyksiä Beethovenista Sibeliukseen ja Rahmaninovista Chopiniin, mutta myös uudempaa musiikkia. Jännittävä kilpailu etenee alku- ja välierien kautta kamarimusiikki- ja orkesterifinaaleihin. Musiikkitalolla käytävissä orkesterifinaaleissa kilpailussa parhaiten menestyneet pianistit kilvoittelevat voitosta soittamalla yhdessä Radion sinfoniaorkesterin kanssa.

Lue lisää Maj Lind -pianokilpailusta

Saa­ria­ho 70: Jar­din Sec­ret, Musiikkitalo 20.10.

Kaija Saariaho täyttää 70 vuotta ja sitä juhlistetaan isolla yhteistyöfestivaalilla.

Torstaina 20.10. kello 19 kuullaan teoksia neljältä eri vuosikymmeneltä. Konsertin aloittaa teos Jardin Secret II cembalolle ja elektroniikalle (1986). Jardin Secret -teoksissa instrumentin ja nauhan yhteys on merkittävä. Toisin kuin sarjan ensimmäisessä teoksessa, jossa nauha perustuu synteettiselle äänelle, on konsertissa kuultavassa sarjan toisessa osassa säveltäjä käyttänyt nauhan materiaalina omaa ääntään.

Lue lisää Jardin Secret -konsertista

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri: Tšekki idän ja lännen välissä, Musiikkitalo 30.10.

1800-luvun toisesta puoliskosta alkaen nationalismi oli kuuma keskustelun aihe entisesti hyvin kirjavassa Itävalta-Unkarissa. Säveltäjien uralla se ilmeni tasapainoiluna kansallisen ja kansainvälisen musiikkielämän vaatimusten välissä.

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konsertissa keskitytään Antonín Dvořákin ja Leoš Janáčekin sävellyksiin.

Lue lisää Sinfoniaorkesterin konsertista