Feel Helsinki toteutetaan rajoituksista huolimatta, taideopiskelijoiden festivaali siirtyy osin verkkoon

Taideyliopiston Feel Helsinki -festivaali järjestetään Musiikkitalossa lauantaina 4.9.2021. Tapahtuma-alan koronarajoitusten vuoksi osa ohjelmasta joudutaan perumaan, mutta jäljelle jää edelleen monipuolinen kattaus taidetta paikan päällä tai verkossa koettavaksi.

Feel Helsinki -festivaalin mainoskuva

Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja alumnien osaamista esittelevä monipuolinen Feel Helsinki -festivaali järjestetään syyskuun ensimmäisenä lauantaina Musiikkitalossa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston asettamista rajoituksista johtuen ainutlaatuisen taidefestivaalin ohjelmasta vain noin puolet voidaan esittää live-yleisölle. Osa ohjelmasta siirtyy verkkoon, osa ohjelmasta joudutaan perumaan kokonaan.

Festivaalin Taidepiste-keskusteluohjelma järjestetään voimassa olevien rajoitusten mukaisesti yhteensä 50 ihmisen paikalla olevalle yleisölle sekä suorana verkkolähetyksenä YouTubessa. Keskusteluissa mukana ovat esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, kapellimestari Esa-Pekka Salonen, kirjailija Miki Liukkonen, toimittaja Saska Saarikoski, valmentaja Anu Nieminen sekä aktivisti Suvi Auvinen. Keskustelujen välissä nähdään opiskelijoiden taide-esityksiä, kuten musiikkia ja monologeja.

Myös Musiikkitalon terassille suunniteltu kahdeksan eri kokoonpanon musiikkiohjelma toteutetaan kokoontumisrajoituksia noudattaen. Terassilla kuullaan klo 12–20 välillä eri genrejä yhdistelevää musiikkia jazzista rockiin ja kansanmusiikista fuusiorapiin. Terassille otetaan kerrallaan 50 henkeä.

Kuvataide ottaa Feel Helsinkiin varaslähdön, sillä 13 Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijan näyttely on nähtävillä Musiikkitalossa jo 18.8. alkaen. Esillä olevien teosten tekniikka painottuu erityisesti maalaukseen, mutta mukana on myös valokuvaa, keramiikkaa, veistotaidetta, tekstiiliä ja grafiikkaa. Festivaalipäivänä 4.9. Musiikkitalon mediaseinällä nähdään lisäksi kuuden opiskelijan videotaidetta.

Musiikkitalon isossa konserttisalissa järjestetään 4.9. iltana Sibelius Academy Folk Big Bandin 10-vuotisjuhlakonsertti, jonne ei rajoitusten vuoksi voida ottaa ulkopuolista yleisöä. Konserttia on kuitenkin mahdollista seurata suorana lähetyksenä Taideyliopiston YouTubessa.

Pettymys rajoituksiin suurta

Feel Helsinki -festivaali haluttiin viimeiseen asti järjestää live-tapahtumana. Festivaalin ohjelma on koottu Taideyliopiston opiskelijoiden ja opettajien ehdotuksista ja sen kantavana teemana oli nuorten taiteilijoiden palava halu päästä viimein, yli puolentoista vuoden tauon jälkeen yhteyteen yleisön kanssa.

Elokuun toisella viikolla ilmoitetut tapahtumatoiminnan rajoitukset tekivät kuitenkin tapahtuman järjestämisen suunnitellulla tavalla mahdottomaksi. Opiskelijat, opettajat ja koko taidekenttä ovat pettyneitä taide- ja kulttuurialaan kohdistuviin ankariin rajoituksiin.

”Monet kokevat, että koronapandemia on vienyt taiteelta tulevaisuuden. Rajoitusten epäreiluus, epätarkoituksenmukaisuus ja viestinnän ristiriitaisuus vahvistavat tätä kokemusta. Vuorovaikutus yleisön kanssa on taiteilijoiksi opiskeleville välttämättömyys ja siksi järjestämme tilaisuuden, vaikka rajoitukset tekevät sen hyvin vaikeaksi”, Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén sanoo.

Historian kolmas Feel Helsinki

Feel Helsinki -tapahtuma järjestettiin Helsingin Musiikkitalossa ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2019. Uusi kaupunkifestivaali houkutteli paikalle yli 5500 kävijää. Vuonna 2020 tapahtuma järjestettiin koronapandemian vuoksi vain virtuaalisesti, ja tavoitti yli 63 000 katsojaa.