Helsingin juhlaviikot huipentuvat Sibelius-Akatemian ja Royal College of Musicin yhteisen sinfoniaorkesterin konserttiin

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja maailman parhaimmaksi musiikkiyliopistoksi arvioidun lontoolaisen Royal College of Musicin opiskelijat yhdistävät osaamisensa juhlaviikkojen päätöskonsertissa 1.9.2024 Musiikkitalon konserttisalissa.

SIbafest 2024 -festivaaleilla Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri esitti Messiaenin, Beethovenin ja Bartókin teoksia kapellimestari Sakari Oramon johdolla. Solisteina esiintyivät Sibelius-Akatemian opiskelijat viulisti Iidamari Ahonen, sellisti Artturi Aalto ja pianisti Tsotne Sidamonidze.

Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professori Sakari Oramon johtama konsertti kuullaan elokuussa myös maailman suurimmalla klassisen musiikin festivaalilla, BBC Promsilla Lontoon Royal Albert Hallissa. 

Konsertin ohjelmassa on Jean Sibeliuksen Skogsrået Op. 15, Gustav Holstin Planeetat sekä BBC:n tilausteos Lara Poen Laulut maaseudulta, jonka solistina laulaa sopraano Anu Komsi.   

Ohjelman ensimmäinen puolisko tarkastelee suomalaista äänimaisemaa. Sibeliuksen vähemmän tunnettua sävelrunoa Metsänneito seuraa suomalais-amerikkalaisen Lara Poen laulusarja Laulut maaseudulta, joka saa maailmanensi-iltansa Proms-konsertissa Lontoossa elokuussa. Poen uunituore teos pohtii suhdettamme eläimiin, ja se on kirjoitettu Anu Komsille. Se kanavoi pohjoismaista karjankutsuperinnettä – “kulningia”.  

“Olin kuullut Komsin esittävän karjankutsua aiemmissa konserteissaan ja olen inspiroitunut hänen poikkeuksellisesta äänestään. Kirjoittaessani tätä teosta ajattelin isoäitini varttumista maatilalla Espoossa. Olen nivonut teokseen myös muuta suomalaista kansanperinnettä”, Poe kertoo. 

Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 150 vuotta Gustav Holstin kuolemasta. Holst kuuluu Ison-Britannian rakastetuimpiin säveltäjiin, ja vuosina 1914–1916 sävelletty Planeetat on hänen soitetuimpia teoksiaan. Sen sävelmaailma ohjaa yleisön avaruuden halki Marsin sotaisten rytmien kautta Neptunuksen eteeriseen äänimaailmaan.  

Kansainvälinen yhteistyö lisää Suomen ja Sibelius-Akatemian vetovoimaa 

Iso-Britannia on ollut jo pitkään Sibelius-Akatemialle tärkeä kansainvälinen yhteistyötaho. Dekaani Emilie Gardberg toteaakin, että siellä suomalaisen klassisen musiikin ja erityisesti kapellimestarien asema on jo entuudestaan vahva.  

“Suomi ei olisi musiikin ihmemaa ilman kansainvälisiä kontakteja. Sibelius-Akatemian ja Royal College of Musicin ainutlaatuinen yhteistyö on osoitus Sibelius-Akatemian kansainvälisestä vetovoimasta. Suomalaisten osaajien kansainväliset urat nostavat koko maamme uskottavuutta”, Gardberg iloitsee. 

“Tällainen yhteistyö on erinomainen mahdollisuus vaikuttaa siihen, minkälaisia mahdollisuuksia voimme tarjota opiskelijoillemme. Konsertit Helsingissä ja Lontoossa ovat lukuvuotemme ehdoton huipputapahtuma, johon harva meidän kaltaisemme taho saa tilaisuuksia.”  

Lisätietoja 

Orkesteritoiminnan päällikkö Nina Lackman 
nina.lackman@uniarts.fi