Rehtori Jari Perkiömäki: yhteisöllisyyden vaaliminen on poikkeustilanteessa tärkeää

Rehtori Jari Perkiömäki

Hyvät taideyliopistolaiset ja yliopiston ystävät,

Viime viikolla ajauduimme sodanjälkeisen Suomen suurimpaan kriisitilanteeseen ja elämme nyt epätavallista aikaa niin Suomessa kuin koko maailmassa. Valtioneuvosto on julistanut meille poikkeustilan, jonka perusteella mm. yliopistojen tilat on määrätty suljettaviksi, takarajaksi on ilmoitettu 13.4. Nähdäkseni on kuitenkin aika epätodennäköistä, että poikkeustila päättyisi vielä huhtikuun puolivälissä: tällä hetkellä epidemian huippua ennustetaan Suomeen toukokuuksi.

Opetus Taideyliopiston tiloissa on keskeytetty ja jatkuu vain etäopetuksena niin laajalti kuin se on mahdollista. Suomalaisten yliopistojen yhteisten linjausten mukaan vain kriittiset toiminnot yliopiston tiloissa turvataan, ja osa asioista jää tehtäväksi poikkeustilan jälkeiseen aikaan.

Poikkeustila pakottaa meidät kestämään epävarmuutta kaikkialla yhteiskunnassa, myös kulttuurisektorilla. Esimerkiksi kaikkien ensi kesän kulttuuritapahtumien kohtalo on vielä auki. Poikkeuksellinen tilanne tarkoittaa valitettavasti myös viivästyksiä opintojen etenemisessä ja valmistumisessa, vaikka niin opettajat kuin yliopiston ja akatemioiden johto tekevätkin kaikkensa, että niitä tulisi mahdollisimman vähän.

Epidemian vakavuus ei näytä vielä iskeneen kaikkien suomalaisten tajuntaan, onhan tapausten määrä Suomessa vielä suhteellisen vähäinen. Jotta terveydenhuoltojärjestelmämme kykenee selviämään edessä olevasta valtavasta haasteesta, on ensiarvoisen tärkeää, että noudatamme nyt viranomaisten antamia ohjeita ja rajoituksia ja pääsemme siten aikanaan mahdollisimman sujuvasti normaalitilaan.

Olemme sitoutuneet Taideyliopistossa vastuulliseen linjaan ja minimoimme kaikki ihmisten väliset kohtaamiset. Nykytiedon mukaan jopa 20 % koronavirusta kantavista henkilöistä on oireettomia, mikä tarkoittaa sitä, että ihminen ei itse välttämättä tiedä tartuttavansa muita.

Haluan kiittää opiskelijoita, opettajia ja muuta henkilöstöä luovuudesta ja joustavuudesta, jota olette tässä poikkeustilanteessa osoittaneet. On todella ilahduttavaa, että olemme vain muutamassa päivässä jo näinkin suuressa mittakaavassa pystyneet siirtymään etäopiskeluun, -opetukseen ja -työskentelyyn.

Kevään valintakokeista on suomalaisten yliopistojen kesken ja Taideyliopiston akatemioissa sovittu, että ne toteutetaan suurelta osin sähköisesti. Näillä näkymin niitä ei tarvitse siirtää kesän yli. Valmistelemme parhaillaan yliopiston tarkempia ohjeita ja käytännön toimia valintakokeiden suhteen.

Tilanne Uudellamaalla on koronaviruksen leviämisen suhteen vakava ja mahdollisesti jo tällä viikolla liikkumistamme rajoitetaan. Toivon, että tilanteesta huolimatta vaalisimme nyt yhteisöllisyyttä ja ymmärtäisimme inhimillisen kommunikaation merkityksen myös  digiympäristössä.

Turvallista alkanutta viikkoa teille kaikille!

Jari Perkiömäki
rehtori