Helsinki Harp Festival 2023 tarjoaa hyvinvointia harppumusiikilla

Helsingin harppufestivaalin taiteellinen johtaja Päivi Severeide kertoo tulevasta festivaalista

Tämän vuoden Helsinki Harp Festivalin teemana on hyvinvointi sekä harpistisäveltäjät menneestä ja nykyhetkestä. Festivaali järjestetään toista kertaa Helsingin Musiikkitalossa yhteistyössä Sibelius-Akatemian ja Suomen Harpistit ry:n kanssa. Miltei jokaisessa konsertissa kuullaan useampaa kuin yhtä harppua kerrallaan, ja sehän on harvinaista herkkua myös harpisteille itselleen – saada soittaa yhdessä.

Kahden kilpailun, mestarikurssien, kolmentoista konsertin ja lukuisten hyvinvointiteemaisten luentojen jälkeen uskallan kuitenkin luvata, että kuulija ei saa harppuähkyä. Soittimemme ja harpistit taipuvat moneen: omaan musiikkiin ja kuvataiteeseen, kuten Emma-ehdokas Laura Hynninen; jazziin ja Rubikin kuutioon kuten Park Stickney; virtuoottisiin sooloihin kuten Sivan Magen, Delphine Constantin-Reznik ja Birgitte Volan Håvik tai sielun syvyyksiä vavahduttaviin uusiin teoksiin kuten norjalainen Uno Vesje, jonka uusi teos ”Forbidden Love” on festivaalin tilauksia. Unohtamatta lukuisia kamarimusiikkiteoksia, joiden pääpaino on suomalaisessa musiikissa.

Mikä tekee harpusta ja harpisteista erityislaatuisia? Harpussa on koko orkesterin skaala itse soittimessa, se kaikuu kauan ja antaa säestyssoittimena tukea toisille soittimille lietsoen heitä yhä upeampiin suorituksiin. Harppu on siis hyvä kaveri! Soolona harppu toimii upeasti, tietenkin, muuten meillä ei olisi Helsinki Harp Festivalia. Sooloja festivaalilla tullaankin kuulemaan kamarimusiikin ohella – muun muassa Suomen kantaesitykset Lotta Wennäkoskelta ja Heta Aholta, unohtamatta standardiohjelmistoamme esimerkiksi Gabriel Faurélta, Elias Parish-Alvarsilta ja Henriette Reniéltä.

Poimintoja ohjelmasta

Harpistit ovat sinnikästä porukkaa: he roudaavat harppujaan vaikka puun latvaan, virittävät 47 kieltään aina toiveikkaana hyvästä vireestä, kirjoittavat pedaalimerkintänsä ja treenaavat osuuksiaan kauan ennen muita instrumentalisteja – sujuvaan soittamiseen valmistautuminen yksinkertaisesti vie aikaa seitsemän pedaalin takia. Tämän tähden säveltäjien ja sovittajien ei kuitenkaan kannata vieroksua harppua, vaan tulla rohkeasti säveltäjätyöpajaan kokeilemaan ihan itse soitinta.

Kun puhutaan harpun äänestä, on se jo itsessään erityisen rentouttava ja rauhoittava. Tätä tullaan kokemaan 31.8. kello 9 Jani “Valon kädet “ Toivosen sound-healing -konsertissa, joka yhdistetään Saara Olarten harpismiin Musiikkitalon Organo-salissa.

Nuoret taitajat -konserteissa torstaina 31.8. kello 16 ja 17.30 ääneen pääsevät Suomen musiikkioppilaitosten harpunsoiton harrastajat saaden diplomin ja palautteen soitostaan. Avajaiskonsertissa samaisena torstaina 31.8 klo 20 kuulemme sanataiteen yhdistymistä harppumusiikkiin. Konsertin uusi teos perustuu Kaija Lehmuskallion (1932–2022) runoihin Heta Ahon sävelin, ja sen laulaa Taavi Oramo. Tule kuulemaan, miten Paul Verlainen runot tai Edgar Allan Poen tarinat soivat harpulla. Tässä harvinaislaatuisessa konsertissa soittavat harpisteina allekirjoittaneen lisäksi Radion sinfoniaorkesterin Sivan Magen, Suomen kansallisoopperan Stefania Saglietti, Tampere filharmonian Kirsti Vartiainen sekä norjalainen harpistisäveltäjä Uno Vesje.

Perjantaina 1.9. on vuorossa toista kertaa järjestettävä kansainvälinen kilpailu, Helsinki Harp Competition. Kilpailu on 19–28-vuotiaille ammattiopiskelijoille suunnattu, ja sen erityispiirteenä on orkesterikirjallisuus soolo-ohjelmiston lisäksi. Tämä on linjassa kilpailun palkintojen kanssa: voittajat pääsevät soittamaan toiseksi harpistiksi Tukholman filharmonikkojen, Norrköpingin sinfoniaorkesterin, Tampere filharmonian tai Turun filharmonisen orkesterin kanssa, saaden korvaamatonta työkokemusta ja verkostoja urapolulleen, jonka tärkeys on korostunut nuorten muusikoiden kokiessa koronavuodet opiskeluaikanaan.

Kilpailun jälkeen kello 15 kuullaan konsertti ”Ikivanhaa ja upouutta”, joka sisältää nimensä mukaisesti musiikkia harvoin kuullulla single-action pedaaliharpulla, uutta kamarimusiikkia Uno Vesjeltä ja Osmo Tapio Räihälältä sekä säveltäjän luvalla sovitetun kantaesityksen Osvaldo Golijovin Fish Tale -teoksesta. Konsertin päätösnumerona Salla Hakkola musisoi sähköharpullaan.

Perjantai-iltana 1.9. kuulemme kello 19 ensi kertaa Suomessa jazzharpisti Park Stickneyn sooloresitaalin Black Boxissa. Stickney on pitkän linjan jazzvelho, joka on hämmästyttänyt paitsi huikealla pedaalitekniikallaan myös Rubikin kuution ja harpunsoiton yhdistämisellä. Ylen Vuoden levy -palkinnon saanut Laura Hynninen vie Lauran maailma -konsertissaan kuulijan seikkailuun omalla musiikillaan ja kuvataiteellaan.

Lauantaina 2.9. kuullaan nuoria harpisteja 15–19-vuotiaille ensimmäistä kertaa järjestettävässä Lilly Kajanus-Blenner -harppukilpailussa. Se kunnioittaa pitkän linjan pedagogia Sibeliuksen ajalta, ja haluaa nostaa suomalaista musiikkia, joka on pakollisena osana muutoin vapaavalintaisessa ohjelmassa.

Kilpailun juryssa istuu muun muassa maailman harppukongressin (World Harp Congress) presidentti, Norjan musiikkikorkeakoulun professori Isabelle Perrin. Perrin jakaa myös oppejaan opiskeleville harpisteille. Lilly Kajanus-Blenner -harppukilpailu on lajissaan ensimmäinen ikinä järjestetty kansallinen harppukilpailu! Kilpailu on luotu ennen kaikkea tavoitteelliseksi työkaluksi kotimaan nuorten opetukseen ja positiiviseksi kokemukseksi nuorille harpisteille itselleen. Siksi myös ohjelma on vapaavalintainen. Kilpailuun valitut soittajat ovat nauhoittaneet esikarsinnassa Tshaikovskin Pähkinänsärkijän harppukadenssin, ja heidät on kuunnellut ja valinnut Sibelius-Akatemian entinen vieraileva professori Emmanuel Ceysson.

2.9. pidettävän nuorten kilpailun jälkeen seuraa Helsinki Harp Competitionin finaali, jossa kuullaan paitsi Laura Hynnisen sooloteos pakollisena, myös itsesävellettyjä kadensseja Lucia di Lammermoorin harppuosuuksiin Einojuhani Rautavaaran ja Claude Debussyn teosten lisäksi.

Lauantaina 2.9. kello 15 Musiikkitalon alaämpiön valtaavat kymmenet eri-ikäiset harpistit ja joka koon harput! Valtava harppuorkesteri soittaa muun muassa Lilly Kajanus-Blennerin ja Sanna Salmenkallion musiikkia, jolloin konsertin nimi on syystäkin Harppumetsän siimeksessä. Konsertin johtaa harpisti Pauliina Kallio, joka on myös Suomen Harpistit ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja.

2.9. kello 18 kuultavan konsertin teemana on harppusoolojen -ja duojen lisäksi suomalainen harppumusiikki, josta mainittakoon Tapio Tuomelan Kangastus-teoksen harppuduoversion kantaesitys Lily-Marlene Puuseppin ja Liisa Viitasen tulkintana, ja Sebastian Dumitrescun-soolo mikrotonaalisesti viritetylle barokkiharpulle Katri Tikan esittämänä. Samassa konsertissa esiintyy myös Ruotsin Grammy-ehdokkaanakin ollut ruotsin-ranskalainen Delphine Constantin-Reznik virtuoottisine harppusooloineen.

Lauantai-ilta 2.9. päättyy festivaalin tilausteokseen, Uno Vesjen queer-teemaiseen Forbidden Loveen, jossa taituroivat säveltäjän itsensä lisäksi festivaalilla muutenkin ahkeroiva alttoviulisti Hanna Hohti, baritonina Taavi Oramo, harmonikassa Veli Kujala ja elektroniikassa Alejandro Olarte. Konsertissa kuullaan myös muun muassa Luciano Berion liian harvoin esitetty ”Sequenza” harpulle Oslon filharmonian sooloharpisti Birgitte Volan Håvikin tulkitsemana.

Sunnuntaina 3.9. kello 13 kuullaan festivaalin päätöskonsertti, jossa tuodaan esiin suomalaista musiikkia. Konsertissa esiintyvät kilpailuissa palkittujen lisäksi festivaalilla aiemmin nähtyjä taiteilijoita. Konsertissa kuullaan Helsingin kaupunginorkesterin harpistin Anni Kuusimäen Sibelius-harppuduosovitusten lisäksi muun muassa Kaija Saariahon musiikkia. Jos Park Stickneyn missaa perjantai-illalta, on häntä mahdollista kuulla vielä kerran tässä päätöskonsertissa. Konsertissa jaetaan myös kilpailun palkinnot ja diplomit.

Tämän kaiken ohella harpistit saavat nauttia erilaisista työpajoista, pilatesopetuksesta, taukojumpasta, mestarikursseista, Camac-harppukaupasta ja Audiox-harppuvuokraamon näyttelystä, ja tietenkin tavata toisiaan. Odotamme voimaannuttavaa festivaalia sekä meille esiintyjille että yleisölle!

Terveisin,

Päivi Severeide, Helsinki Harp Festivalin taiteellinen johtaja
Harpun yliopisto-opettaja, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Harpun äänenjohtaja, Turun fiharmominen orkesteri