Tutustu taiteilijaan: vierailijaprofessori Andreas Schmidt

”Muusikon tärkein tehtävä on välittää musiikin, taiteen ja kulttuurin merkitys”

Andreas Schmidt

Saksalainen bassobaritoni, lied-laulaja Andreas Schmidt on yksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan kutsutuista kansainvälisistä vierailijaprofessoreista. Hän ei alun perin suunnitellut ryhtyvänsä musiikin ammattilaiseksi, vaan halusi opiskella oikeustieteitä ja pitää musiikin rakkaana harrastuksena. Musiikkiopistosta hän kuitenkin löysi entistä syvemmän yhteyden omaan ääneensä, hyppäsi kaninkoloon eikä ole vieläkään noussut ihmemaasta.

Tällä viikolla Schmidt opettaa Sibelius-Akatemian laulumusiikin opiskelijoita etäyhteyden välityksellä. Hänen kokemuksensa mukaan ollakseen avoimia musiikkibisneksen mahdollisuuksille on opiskelijoiden hyväksyttävä epäonnistumisen riski – tai peräti todennäköisyys. Itseluottamusta on tehdä valintoja, joilla ei ole varmoja onnistumisen takeita.

”Muusikon pitää viihtyä riskialueella löytääkseen kaikista kauneimmat äänet. Muusikoksi pyrkivän olisi kuitenkin hyvä kehittää uralleen myös varasuunnitelma, jotta voi olla varma, että elämä jatkuu, vaikka riskinotto ei kannattaisikaan.”

Schmidtin mukaan laulajan suurimpia haasteita on ainainen haavoittuvuus. Hän uskoo, että muusikolle tarjoutuvat mahdollisuudet ovat lahjoja: niitä ei voi ansaita.

“Muusikko ei voi tietää varmasti, mitä keikkoja hänelle annetaan. Siksi urasuunnittelu ei mielestäni oikein ole vaihtoehto. Ja kun ei voi suunnitella, ei myöskään voi odottaa liikoja. Laulaja voi koska tahansa menettää äänensä, ja siksi meidän kaikkien pitäisi olla valmiita vaihtamaan uraa lennosta. Monet musiikin maisterit päätyvät tekemään jotain aivan muuta kuin musiikkia”.

Menestyksen saloihin kuuluu itseluottamus

Opettajana Schmidt tukee opiskelijoita auttamalla heitä luottamaan itseensä, tarkastelemaan itseään etäältä ja hyväksymään edessään avautuvan näkymän.

“Pyrin voimaannuttamaan opiskelijoita ja auttamaan heitä hyväksymään itsensä sellaisina kuin he ovat. Se on tämän ammatin avainasia. Jos nousee lavalle tuhansien ihmisten eteen eikä luota itseensä sataprosenttisesti, sen näkee ja kuulee – ja ihmiset tuntevat sen myös, jo ennen kuin laulaja avaa suunsa.”

Schmidt toteaa, että muusikot vaikuttavat yhteisöihinsä kommunikoimalla asioista, joita ei arjessa tule mietittyä: he laulavat ihmisyydestä, sen piirteistä ja rajoituksista, tunteiden kirjosta sekä siitä kuinka vahvoina tunteet voi kokea.

”Haluan kannustaa opiskelijoita luomaan yhteyden yleisöön. Musiikki ja taiteet ovat voimakkaita työkaluja ihmisten yhteen saattamiseksi. Lahjakkaat muusikot voivat vaikuttaa jopa poliittisesti. Muusikon tärkein tehtävä on kuitenkin välittää ihmisille musiikin, taiteen ja kulttuurin merkitys. Voisi sanoa, että laulaminen on kuin etsisi vettä aavikolla; siellä juoman löytäminen on ainoa asia mikä kiinnostaa. Ja kun vihdoin löytää vettä, siitä ei saa tarpeekseen ja sitä juodessaan voimaantuu. Minun tehtäväni on johdattaa opiskelijat tämän lähteen äärelle.”

Reissaa, esiinny, osallistu – hyppää junaan mukaan!

Kollegat ovat valtava osa muusikon verkostoa. Schmid kuvailee, että toisten muusikoiden tapaaminen on kuin sielunsisarten kohtaamista: on olemassa syvä yhteys kaikkien niiden välillä, jotka käyttävät tuhansia tunteja musiikin oppimiseen, harjoittelemiseen ja tutkimiseen. Minkälaisia vinkkejä Schmidt sitten antaa muusikon verkostoitumiseen?

”Laula konserteissa, osallistu koelauluihin, hae oopperastudioihin. Juna ei tule pysähtymään juuri sinun kohdallasi, eikä kukaan kutsu sinua kyytiin vaan sinun on itse hypättävä mukaan. Etsi netistä avoimia tuotantoja. Reissaa Amsterdamiin, Varsovaan, Madridiin, minne tahansa! Hyödynnä omaa oppilaitostasi yhteyksien luomiseen. Monissa yliopistoissa on henkilöstöä, joka on keskittynyt nimenomaan verkostojen ylläpitämiseen. Itse koelaulutilaisuudetkin ovat jo hyvä mahdollisuus luoda yhteyksiä alan ammattilaisiin.”

Kuka Andreas Schmidt?

  • Klassinen bassobaritoni, maailmankuulu lied-laulaja
  • Syntynyt Düsseldorfissa 1960, äänittänyt yli 130 kansainvälistä esiintymistä.
  • Esiintynyt keskeisissä rooleissa maailman suurimmilla oopperalavoilla mm. Berliinissä, Wienissä, Covent Gardenissa, La Scalassa sekä Metropolitan Operassa. 
  • Opettaa laulamista Hochschule für Musik und Theater Münchenissa
  • Vieraileva professori Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansainvälisessä vierailijaohjelmassa 2020-2022