Sibelius-Akatemian kansainvälinen vierailijaohjelma

Sibelius-Akatemian koulutusta täydentävään ohjelmaan kutsutaan oman erityisalueensa johtavia taiteilijoita eri puolilta maailmaa.

Kansainväliset vierailijamme työskentelevät Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien kanssa periodimuotoisesti, pääsääntöisesti vuoden tai kahden vuoden jaksoissa. Ohjelma toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019.

Vierailevat professorit

Emmanuel Ceysson (s. 1984) on Metropolitanin oopperaorkesterin harpun äänenjohtaja. Ennen kiinnitystään New Yorkiin hän toimi Pariisissa Opéra National de Parisissa harpun äänenjohtajana. Hän on työskennellyt opettajana useissa kansainvälisesti merkittävissä oppilaitoksissa kuten Royal Academy of Musicissa Lontoossa ja Mannes School of Musicissa New Yorkissa. Ceysson on myös voittanut lukuisia kansainvälisiä kilpailuja.

Professori David Dolan (s. 1955) on erikoistunut opettamaan improvisointia klassisille muusikoille kamarimusiikin avulla. Hän työskentelee professorina sekä Guildhall School of Music and Dramassa että Yehudi Menuhin Schoolissa ja kiertää jatkuvasti opettamassa eri puolilla maailmaa. Dolanin opetus on prosessi, jossa muusikot oppivat improvisoimaan eri säveltäjien tyyleillä ja samalla vapautumaan omassa soittoilmaisussaan. Dolanilta opiskelijat saavat uudenlaista musiikin harmonian rakenteiden ymmärrystä ja sitä kautta tulkinnan syvyyttä.

Harvardin yliopiston emeritusprofessori Robert Levin (s. 1947) on yksi aikamme merkittävimpiä wieniläisklassisen ajan kosketinsoitinmusiikin tuntijoita, tutkijoita ja esittäjiä sekä Wolfgang Amadeus Mozartin musiikin huomattavimpia asiantuntijoita maailmassa. Hän on vieraillut Suomessa aiemmin useita kertoja sekä opettajana että esiintyjänä. Levin hyödyntää opetuksessaan poikkeuksellisella tavalla musiikintutkijan ja teoreetikon taustaansa. Hän on maailman parhaisiin kuuluva tyyli-improvisoija, merkittävä pianisti ja fortepianisti, joka osaamisellaan voi avata opiskelijoille näkökulmia musiikkiin ainutlaatuisella tavalla.

Professori, baritoni Andreas Schmidt (s. 1960) kuuluu oman ikäpolvensa merkittävimpiin saksalaisiin laulajiin. Hänellä on kansainvälisesti arvostettu ura sekä konsertti- että ooperamusiikin parissa. Schmidt on esiintynyt oman äänialansa keskeisissä oopperarooleissa suurimmissa oopperataloissa ympäri maailmaa ja laulanut myös lähes kaikkien merkittävimpien aikamme sinfoniaorkestereiden solistina. Schmidt on erityisen arvostettu lied-laulajana. Schmidt on toiminut professorina vuodesta 2007 alkaen Dresdenin musiikkikorkeakoulussa ja vuodesta 2010 Münchenin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa. Hän on myös säännöllisesti mukana kansainvälisten laulukilpailujen tuomaristossa ja opettaa erilaisilla mestarikursseilla ympäri maailman.

Cembalisti Lars Ulrik Mortensen (s. 1955) edustaa vanhan musiikin osaamisen kansainvälistä huippua. Hän on ansioitunut pedagogi ja kysytty solisti, kamarimuusikko ja kapellimestari ympäri maailman. Hän on toiminut Concerto Copenhagen -barokkiorkesterin johtajana vuodesta 1999 ja European Baroque Orchestran johtajana vuodesta 2004. Tällä hetkellä Mortensen opettaa muun muassa Mozarteumissa Salzburgissa ja Juilliard Schoolissa New Yorkissa.

PhD Franco Bianchini on kansainvälisesti laajasti arvostettu kulttuuripolitiikan, kaupunkikulttuurin regeneraation, kulttuurisen monimuotoisuuden ja sen mahdollistamien innovaatioiden sekä kestävän tulevaisuuden asiantuntija. Tällä hetkellä Bianchini työskentelee kulttuuripolitiikan professorina ja Institute for Research on Culture and the Creative Industries -yksikön johtajana Hullin yliopistossa Isossa-Britanniassa.

Kansainväliset vierailevat taiteilijat

A cappella -laulu: Theatre of Voices

Paul Hillier
Else Torp
Signe Asmussen
Paul Bentley-Angell
Jakob Bloch Jespersen

Kuoronjohto

Jaan-Eik Tulve
Justin Doyle

Musiikkiteknologia

Rodolphe Alexis
Dinah Bird
Natasha Barrett

Orkesterinjohto

Roger Norrington
Peter Eötvös

Popmusiikin tuotanto ja sävellys

Sean Holt

Puupuhaltimet

Emily Beynon
Alexei Ogrinchouk
Calogero Palermo
Gustavo Núñez
Sophie Cherrier
Dominik Wollenweber
Claude Delangle

Sello

Jian Wang

Urut

Peter Krasinski
Balázs Szabó

Viulu

Jean-Jacques Kantorow

Katso videoita

Tukijat

Taideyliopiston kansainvälisen vierailijaohjelman perustamista ovat tukeneet Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Yhteystiedot

Terhi Luukkonen
Projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@uniarts.fi
+358407104368

Yhteystiedot

    • Terhi Luukkonen

    • Asiantuntija, S/Tuottajat, Sibelius-Akatemia
    • +358407104368
    • terhi.luukkonen@uniarts.fi