”Toivon, että Suomessa arvostettaisiin taidetta ja kulttuuria työnä”, sanoo näyttelijä Seidi Haarla

Taideyliopistosta valmistunut Seidi Haarla sai tänä vuonna Shooting Stars -palkinnon yhtenä vuoden lupaavimmista elokuvanäyttelijöistä Euroopassa. Hän toivoo taiteelle arvostusta myös Suomessa.

Seidi Haarla
Kuvaaja Jussi Virkkumaa

Seidi Haarla valmistui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 2015, ja on työskennellyt vapaana teatterintekijänä siitä lähtien. Hänet tunnetaan muun muassa parhaillaan elokuvateattereissa pyörivän Juho Kuosmasen  elokuvan Hytti nro 6 pääroolista.  

Seidi kasvoi taiteilijaperheessä. 

”Vanhempani ja suuri osa isovanhemmistani ja isoisovanhemmistani ovat olleet taiteilijoita. Kasvoin taiteilijaperheen arjessa, johon kuului paljon vapautta, leikkiä, ajattelun kyseenalaistamista ja filosofointia.” 

Taiteilijoiden elämä oli myös itsekeskeistä ja epäkypsää, eikä lapsia aina huomioitu. Seidille taiteilijaksi kasvaminen on ollut pitkälti oman identiteetin ja ihmisenä olemisen tutkimista. Lapsuuden traumojen työstämisellä on ollut prosessissa iso rooli.   

”Taideyliopisto ja teatteri antoivat minulle mahdollisuuden kasvaa aikuiseksi. Nurinkurista kyllä, aikuiseksi kasvamisesta ei ole seurannut lapsen kadottamista, vaan yhteyden löytämistä uudelleen siihen lapseen, joka osaa tuntea ja leikkiä. Se jos mikä on taiteilijan tärkein taito”, Seidi sanoo.   

Seidi unelmoi kunnianhimoisista elokuva- ja teatteritöistä, joissa voisi keskittyä työntekoon ilman pelkoa taloudellisesta ahdingosta.  

”Haluaisin saada freelancerina palkkaa, kerryttää eläkettä ja sosiaaliturvaa. Jos sairastun, haluaisin tervehtyä rauhassa, ilman että tarvitsee jatkaa työntekoa.” 

Seidi toivoo, että kansainvälistä menestystä ja huomiota saaneet teokset toimisivat muistutuksena taiteen ja kulttuurin pitkäjänteisen tukemisen tärkeydestä. Taide- ja kulttuuriala tarvitsee rakenteet, jotka turvaavat taiteilijoille toimintakyvyn. Tähän kuuluu myös laadukkaan taidealojen opetuksen turvaaminen.  

”Taide ja kulttuuri ovat yhtä kuin ihminen, ilman niitä ei ole ihmiskuntaa.”