Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: Rauhan rakentamiseen tarvitaan taidetta, tiedettä ja halua nähdä se, mikä meitä yhdistää

Taideyliopistossa koetaan juuri nyt syvää huolta Lähi-idässä kasvavasta siviiliuhrien määrästä, humanitaarisen kriisin eskaloitumisesta sekä konfliktia koskevan keskustelun polarisoitumisesta. Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén painottaa taiteella ja taiteellisella tutkimuksella olevan oma tärkeä roolinsa arvojen, asenteiden ja kulttuurien välisen dialogin rakentumisessa.

”Taideyliopisto tuomitsee kaiken väkivallan, erityisesti siviiliväestöön kohdistuvat sotarikokset ja terrorismin. Myös Taideyliopistoon kuuluu jäseniä, joilla on läheisiä, kollegoja tai muita verkostoja konfliktialueilla. Suru ja hätä läheisten puolesta on aina oikeutettua, riippumatta siitä, millä puolella konfliktia sen kokija on”, Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén kirjoittaa. 

Taideyliopistossa on viime viikkoina kiinnitetty huomiota turvallisen opiskelu- ja työskentely-ympäristön rakentamiseen esimerkiksi muistuttamalla yliopistopapin sekä mielenterveyspalveluiden tarjoamasta keskusteluavusta ja sähköpostilistojen vastuullisesta käytöstä. 

“Yleisemmällä tasolla vaatimus siitä, että yliopisto ottaisi yhteiskunnallisiin asioihin selkeästi kantaa, ei ole yksinkertainen. Olemme lähtökohtaisesti moniarvoinen ja erimielinen yhteisö, jonka on taattava kaikille jäsenille mahdollisuus opiskella ja työskennellä turvallisessa ilmapiirissä. Usein ei ole määriteltävissä mitään yhtä yliopiston kantaa, eikä meillä ole prosessia sellaisen muodostamiseen. Yliopistoilla on ollut ja tulee olemaan tärkeä rooli yhteisöinä, kolmansina tiloina, joissa erimielisyyttä ei pelkästään siedetä, vaan tuetaan”, Hildén summaa.

”Meidän tehtävämme yliopistona on lähestyä kriisejä tutkitun tiedon, taiteen sekä sivistyksen arvopohjan kautta, luoden edellytyksiä rauhalle. Tähän tehtäväämme suhtaudumme päättäväisesti. Taiteella ja taiteellisella tutkimuksella on oma tärkeä roolinsa arvojen, asenteiden ja kulttuurien välisen dialogin rakentumisessa”, painottaa Hildén.

Median yhteydenotot