Professori Jukkis Uotila: Kesäkurssilta voi saada lähtölaukauksen ammattiopintoihin, uusia verkostoja ja inspiraatiota

Jazz @ Sibelius Summer Academy -kesäkurssi järjestetään 6.-10.6.2022 Seinäjoella.

Professori Jukkis Uotila lähti perustamaan Sibis Jazz Camp -leiriä Seinäjoelle 25 vuotta sitten. Idea sille on peräisin Tanskasta.

”Aloitin 1980 Sibelius-Akatemiassa jazzmusiikin osaston johtajana. Aika monena vuonna olin tuolloin myös Tanskassa opettamassa paikallisella jazzleirillä. Pidin kovasti siitä, miten tapahtuma oli siellä organisoitu: sillä oli selkeä aikataulu ja se, miten opetus oli järjestetty, miellytti minua kovasti. Esimerkiksi opetuksen lisäksi oli jätetty runsaasti aikaa vapaamuotoiseen yhdessä soittamiseen. Sieltä sain idean järjestää vastaavan leirin täälläkin.” 

Kesti joitakin vuosia, ennen kuin kurssin paikaksi Suomessa löytyi Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikkö ja ensimmäinen leiri järjestettiin sen silloisen johtajan Seppo Sepposen tuella. Osallistujina on vuosien varrella ollut kirjava joukko ammattiopintoja suunnittelevista nuorista harrastajista ammattilaisiin ja pitkälle edenneisiin harrastajiin – ikähaitari on ollut laaja, teini-ikäisestä kuusikymppisiin. Leirit ovat rakentuneet alusta saakka yhtyesoiton ympärille. Lisäksi niillä on tarjottu teorialuentoja.

Alkuaikoinaan Sibis Jazz Camp oli melko ammattilaispainotteinen, ja opettajina vieraili tunnettuja kansainvälisiä nimiä. Leireille on osallistunut vuosikymmenten aikana lukuisa joukko myös nykyisiä suomalaisia jazzkentän huippunimiä, ja niillä on opettanut vierailevien ammattilaisten lisäksi myös Sibelius-Akatemian jazzhenkilökunta. Niinpä leireillä on saanut myös esimakua siitä, minkälaista Sibelius-Akatemiassa olisi opiskella. Etenkin Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijoille ja opiskelemaan haluaville se on toiminut tutustumispaikkana Sibelius-Akatemian opintoihin. Opiskelijoita on ollut vuosittain 30, enimmillään jopa 60.

”Ehkä kesäleirimme on ollut monille myös eräänlainen ponnistuslauta Sibelius-Akatemiaan ja ammattilaisiksi – paikkana tavata muita alan opiskelijoita eri puolilta maata. Minulle ehdottomasti tärkeintä on ollut se, että ihmiset saavat soittaa keskenään – vaikka vielä päivän virallisen ohjelman jälkeenkin.”

Uotila toivoo, että leireistä on jäänyt mieleen yhdessäolo, kanssakäyminen ja toisista inspiroituminen.

”Toivon, että osallistujat muistaisivat sen, kuinka mukavaa oli jutella ja soittaa yhdessä opettajien kanssa. Se oli itsellenikin nuorena opiskelijana hyvin tärkeää. Jazzin opiskelijat ja ammattilaiset saattavat joskus olla aika yksin omilla paikkakunnillaan. Näillä leireillä tarjoutuu mahdollisuus tavata kollegoita eri puolilta maata, tällä kertaa jopa maailmaa.”

Juhlavuonna paluu juurille

25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Sibis Jazz Camp järjestetään osana kansainvälistä Sibelius Summer Academy -kesäleiritarjontaa nimellä Jazz @ Sibelius Summer Academy. Muun muassa tästä syystä kansainvälisyys näkyy vahvasti leirin sisällössä, ja opettajiksi kutsutaankin Sibelius-Akatemian oman opettajakunnan lisäksi kaksi kansainvälistä tähteä. Myös kansainvälisiä opiskelijoita toivotaan.

”Haluamme houkutella myös pitemmällä olevia soittajia jatkokoulutukseen ja verkostoitumaan keskenään. Koronan jälkeen on entistä mukavampaa päästä taas aidosti soittamaan yhdessä. Sitä ehkä itse eniten leiriltä odotan.”

Seinäjoen jazzleirien sisältö on keskittynyt usein aika pitkälti ”valtavirtajazziin”. Kokonaisuus on muovautunut sen mukaan, minkälaisia yhtyeitä kursseille osallistuu ja keitä opettajakunnassa on.

”Kenties jatkossa esille voisi tuoda myös tyylejä jazzin reuna-alueilta. Sisältö voisi ehkä teemoittua vaikka sen mukaan, minkä tyylinen jazz milloinkin on edustettuna”, Uotila visioi

Leirihenki puhalletaan yhdessä soittamalla ja keskustelemalla

Uotila veti itse kolmea ensimmäistä Seinäjoen Sibis Jazz Campia. Sen jälkeen hän on toiminut siellä opettajana useita kertoja.

”Toisena leirivuonna meillä oli Seinäjoella käytössä tornitalon kattohuoneisto, jossa järjestimme illanistujaisia. Siellä oli myös takka, jossa sitten paistelimme makkaraa ja hengasimme opettajat ja opiskelijat yhdessä, ja siitä jäi paljon hyviä muistoja. Mukana oli silloin paljon ulkomaisia, joille yhteinen ajanvietto ja jamit olivat myös hauska kokemus”, Uotila muistelee.

Kansainvälisiltä opettajilta onkin aina tullut hyvää palautetta leirihengestä: yhteisö, joka leirillä vuosittain syntyy yhteisen soittamisen ja ajanvieton myötä, on ollut tärkeä. Seinäjoen kaltaisessa melko pienessä kaupungissa yhteishenki korostuu. Tärkeää on myös, että infrastruktuuri joustaa leiritunnelman myötä.

”Leiritunnelman kannalta on arvokasta, että voi vaikkapa soittaa iltamyöhään ilman, että hiljaisuussäännökset tulevat vastaan”, Uotila hymyilee.

Jazz @ Sibelius Summer Academy -leiri järjestetään Seinäjoella 5.-10.6.2022. Leirin hakuaika päättyy 13.5.2022.