Apuraha raotti säveltäjä Rolf Gustavsonille oven Hollywoodin musiikkipiireihin

Opiskeluaikana saadulla apurahalla oli käänteentekevä merkitys Rolf Gustavsonin uralle. Gustavson työskentelee nyt elokuvamusiikin parissa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Valokuvassa hymyilee nuori mies, säveltäjä Rolf Gustavson, Musiikkitalon kahvilassa.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta sävellyksen maisteriksi vuonna 2022 valmistunut Rolf Gustavson, 27, tunnetaan elokuvamusiikin sovittajana ja orkestroijana. Viimeksi tänä aamuna hän on toimittanut nuotteja elokuvatuotantoon Espanjassa.

Vuonna 2019 Gustavson sai Sibelius-Akatemian tukisäätiöltä 800 euron apurahan osallistuakseen mestarikurssille Itävallassa. Hollywood Music Workshop on vuosittain toteutuva elokuvamusiikin kesäakatemia, jossa alan nimekkäät taiteilijat opettavat muun muassa sovittamista ja orkesterin johtamista. Tukisäätiöltä saatu apuraha kattoi kurssin osallistumismaksun.

– Apuraha oli se, mikä mahdollisti kurssille menemisen. Olin ollut siellä vartin, kun kirjoitin mentorilleni Suomeen, että nyt on jotain tapahtumassa. Tämä on erilaista, kuin mitä olen koskaan kokenut. Ja siitä alkoikin aika moni juttu.

Gustavson hakeutui orkestroinnin kurssille Conrad Popen oppilaaksi. Orkestrointi on sävellystyön vaihe, jossa teos sovitetaan orkesterin soitettavaksi. Pope on niin ikään alan legenda, sillä hän on orkestroinut muun muassa John Williamsin sävellykset Jurassic Park, Star Wars ja Harry Potter -elokuviin. Gustavson oli kurssille mennessään valmistumassa musiikin kandidaatiksi, omien sanojensa mukaan täynnä uskoa itseen ja tulevaisuuteensa säveltäjänä. Gustavson vei mukanaan Itävaltaan itse valmistamansa transkription eräästä elokuvasävellyksestä.

– Pope oli siitä innoissaan, mutta ei siksi, että se olisi ollut erityisen mainio. Hän oli vaikuttunut näkemästäni vaivasta ja tahtoi palkita minut.

Pope antoi Gustavsonille katseltavaksi kappaleen alkuperäisen partituurin.

– Siinä hetkessä ymmärsin monta asiaa työstäni. Oivallus alkoi Sibelius-Akatemialla ja kirkastui Itävallassa. Katselen sitä nuottia edelleen joskus, Gustavson mietiskelee.

Gustavsonin mukaan juuri Popelta saadut opit ohjasivat hänet orkestroinnin maailmaan. Säveltäjäkoulutuksessakin kerättyjä taitoja saattoi nyt käyttää uudella, aivan eri tavoin merkityksellisellä tavalla. Sibelius-Akatemiassa elokuvamusiikkia opetetaan osana musiikkiteknologian aineryhmän opintoja. Gustavsonin mukaan elokuvamusiikin parissa työskentelevältä edellytetäänkin valmiuksia myös musiikin äänittämiseen ja tuottamiseen.

Vuonna 2023 Hollywood Music Workshop juhlii 15-vuotista taivaltaan. Nyt Gustavson on itse yksi tapahtuman järjestäjistä. Tulevaisuudessa Gustavson toivoo saavansa toimeksiantoja entistä merkittävämmistä kansainvälisistä elokuvatuotannoista. Suurin unelma olisi tehdä musiikkia yhdysvaltalaiseen animaatioelokuvaan.