Teatterikorkeakoulu

Julkaisut muodostavat osan Teatterikorkeakoulun toimintaa. Keskiössä on esittävä taide ja tuloksena on opetusta täydentävää materiaalia, teatteri- ja tanssialan kehittymistä tukevia tutkimuksia ja selvitysraportteja sekä ajankohtaisia keskustelunavauksia.

 

Teatterikorkeakoulun julkaisuja voi ostaa Unigrafian verkkokaupasta tai niitä voi ostaa paikan päältä Teatterikorkeakoulun kirjastosta, Haapaniemenkatu 6. Julkaisuja voi myös tilata sähköpostitse lib.teak@uniarts.fi, jolloin toimitamme tilauksen postitse. Tällöin toimituskulut ovat 10,00  €.

 

Julkaisuhakuilmoitus

 

Teatterikorkeakoulun julkaisutoimikunta etsii uusia teoksia julkaisusarjoihin ja ottaa vastaan apurahahakemuksia 31.1.2017 saakka.


Hakea voi rahallista avustusta ja julkaisulupaa julkaisuhankkeelleen, esittää ennakko-ostoa muualla julkaistuun teokseen tai esittää muita julkaisutoimintaan liittyviä avauksia. Avustusta voivat saada teokset, jotka edistävät Teatterikorkeakoulun toimialan opetusta, tutkimusta tai toimivat esittävien taiteiden ajankohtaisina keskustelunavauksina tai käännöshankkeina. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Teatterikorkeakoulun tuoreimmat julkaisut

Teatterikorkeakoulun tuoreimmat julkaisut

Soili Hämäläinen: Tanssi yliopistossa

 

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu on antanut tanssitaiteen yliopistotasoista koulutusta vuodesta 1983. Esittävien taiteiden alan jatkotutkintoja on voinut suorittaa vuodesta 1988, ja tanssi- ja teatteripedagogiikan laitos aloitti toimintansa 1997. Näillä kolmella on perustamisestaan lähtien ollut merkittävä rooli tanssitaiteen, tanssi- ja teatteripedagogiikan sekä esittävien taiteiden tutkimuksen kehittämisessä maassam­me. Tämä teos tarkastelee näiden kolmen yksikön vaiheita ja sitä, mitä niiden vuorovaikutuksessa on syntynyt.

 

Miettinen & Rosenberg (toim.): Samaan aikaan idässä

 

Samaan aikaan idässä on ensimmäinen suomenkielinen aasialaisen näytelmäkirjallisuuden antologia. Se sisältää 11 klassikkonäytelmää Intiasta, Indonesiasta, Kiinasta ja Japanista suoraan alkukielistä käännettyinä. Johdantoluku avaa aasialaisen näytelmäkirjallisuuden aihemaailmoja, näytelmien syntyä ja niiden esittämistekniikoita sekä näytelmien vähittäistä rantautumista länteen.

 

 

 

 

Pentti Paavolainen: Arkadian arki

 

Teatterikorkeakoulun julkaisusarjassa on ilmestynyt Kaarlo Bergbomin elämänkerran toinen osa Arkadian arki. Kaarlo Bergbom (1843–1906) tunnetaan Suomalaisen Teatterin ja Suomalaisen Oopperan perustajana. Tämä teos kattaa vuodet 1872–1887, jolloin Suomalaisen Teatterin asema fennomaanien ja suomalaisen puolueen tärkeimpänä kulttuurilaitoksena vakiintui. Puheosastoa johti ensin Oskari Wilho, jonka sairastuttua vastuu teatterista siirtyi Bergbomille. Puheosaston rinnalla toimi lauluosasto eli Suomalainen Ooppera, joka sai Bergbomin päähuomion aina vuoteen 1879 saakka, jolloin se talousvaikeuksien vuoksi lakkautettiin. 1880-luvun alusta alkaen Bergbom aloitti komean Shakespeare-ohjausten sarjan.


Dosentti, FT Pentti Paavolainen on teatterihistorioitsija, joka on toiminut teatterintutkimuksen professorina Teatterikorkeakoulussa. Elämäkerran ensimmäinen osa Nuori Bergbom ilmestyi 2014.