Tapahtumaviikko: Kynsiä ja kytköksiä – kaikki maailman aistittava

Kuva: Mika Elo

Ohjelma 30.1.-4.2.2024

Tiistai 30.1.

  • 15:00 – 16:00 Nimeämätön luonto | Osat I-III (2022) / Veli Lehtovaara / esitys ja keskustelu, Myllytori 2. krs, (englanti)
  • 16:30 – 18:00 Omenan tuoksu (2023) / Zagros Manuchar / elokuvaesitys ja keskustelu (suomi)

Keskiviikko 31.1.

  • 12:00 – 14:00 Ajauksia-ryhmä kutsuu sinut mukaan aistiretkelle (suomi)
  • 14:00 – 15:00 Ajauksia-ryhmä kutsuu mukaan keskusteluun & jakamaan ajatuksia aiheesta: Taiteelliset ”menetelmät” taiteellisessa toiminnassa ja tutkimuksessa (suomi)
  • 15:30 – 17:00 Arctification – Relatively Happy Place / Ari Björn, Thora Herrmann, Albina Pashkevich, Outi Autti and Alix Varnajot / performanssi (englanti)

Torstai 1.2.

  • 15:30 – 17:30 Wayfinding: exercises in mapping, choreographing, and re-imagining an exhibition / Nina Liebenberg / työpaja (englanti) / tapahtuma vaatii ennakkoilmoittautumisen
  • 17:30 – 18:00 The Shelter / Katja Tukiainen / luenta (englanti/suomi)

Perjantai 2.2.

  • 14:00 – 15:00 The Cookery of art – Indigo / Katja Syrjä / Elokuva (suomi)
  • 15:00 – 16:00 Neitsyt Marian sänkyruoho, krappijuuri ja värimorsinko / Katja Syrjä / luento ja keskustelu (suomi)
  • 16:30 – 17:30 Painting as Connector / Francisco Martinez and Mirimari Väyrynen (englanti)

Lauantai 3.2.

  • 14:00 – 15:00 Opastettu näyttelykierros
  • 15:00 – 16:00 The Shelter / Katja Tukiainen / luenta (englanti/suomi)
  • 17:00 – 18:00 Kirjeitä nuorelle muusikolle / Elina Saloranta ja Mirka Malmi (suomi, osa kirjeistä englanniksi)

Sunnuntai 4.2.

  • 14:00 – 15:00 Opastettu näyttelykierros
  • 15:00 – 16:00 The Shelter / Katja Tukiainen / luenta (englanti/suomi)
  • 16:30 – 18:00 KAS! Kontula Art School & Heidi Hänninen / TAITEEN JUURILLA / taiteilijapaneeli (suomi)

Tapahtumaviikon ulkopuolella

  • Pe 19.1. Jaakko Ruuska – Kuvataiteen tohtorin opinnäytteen julkinen tarkastustilaisuus, klo 12:00 – lue Ruuskan haastattelu tästä linkistä
  • Ti, 6.2. Veli Lehtovaara – Nimeämätön luonto | Osat I-III (2022) / esitys / klo 15:00, Myllytori 2.krs (englanti)
  • Ke, 7.2. Veli Lehtovaara – Tutkimuksen ensimmäisen taiteellisen osan julkinen esitarkastuskeskustelu – klo 14:00 (englanti)

Tapahtumien tarkemmat kuvaukset

Tiistai 30.1.

15:00 – 16:00 Nimeämätön luonto | Osat I-III (2022) • Veli Lehtovaara • Myllytori 2.krs (englanti)   
 
Veli Lehtovaara, koreografi ja väitöstutkija (Tutke) kertoo tanssiteoksesta Nimeämätön luonto ja taiteilija Sofia Simola tanssii fragmentteja koreografiasta klo 15.00, Myllyn tori 2.krs. Tapahtuma laajentaa näyttelyssä koettavaa audiovisuaalista teosta ruumiillisen läsnäolon alueelle tanssin ja puheen muodossa.  

Nimeämätön luonto | Osat I-III on Lehtovaaran, kuvataiteilija Eija-Liisa Ahtilan ja äänisuunnitelija Jani Hietasen yhteistyö.  

16:30 – 18:00 Omenan tuoksu (2023) • Zagros Manuchar (suomi) 

Taiteilija Zagros Manuchar ja teoksessa esiintyvä tohtori Majid Hakki keskustelevat sodasta taiteessa, sodan vaikutuksesta lapsiin ja toiseen sukupolveen. Omenan tuoksu perustuu Halabjassa vuonna 1988 tapahtuneeseen kansanmurhaan, joka on historian suurin siviileihin kohdistunut kaasuhyökkäys. Iskussa kuoli paljon naisia ja lapsia ja se on jättänyt lähtemättömät jäljet kurdiväestöön. Kaasuun oli sekoitettu omenan tuoksua, ettei kukaan epäilisi mitään.   

Elokuvan kesto: 8:45 min 

Kieli: Suomi ja kurdi, tekstitys suomeksi  

Keskiviikko 31.1.

12:00 – 14:00 Ajauksia-ryhmä kutsuu sinut mukaan aistiretkelle (suomi) 

Aistimme katveeseen jääneitä paikkoja, ja kaupunkiluonnon, rakennetun ympäristön erityispiirteitä. Aistiharjoitukset perustuvat omaan kehollisuuteemme ja jokainen tuottaa harjoitetta omalla rytmillään, kehoaan kuunnellen. Harjoitteita tehdään yksin tai kaksin, samanaikaisesti muiden osallistujien kanssa. Aistiharjoitusten jälkeen jaamme yhdessä kehollisia aistikokemuksia keskustellen ryhmän jäsenten ja osallistujien kesken.  

Kokoontuminen Kuva/Tilassa klo 11:30.  

Noudatamme turvallisen tilan ja tilanteen ohjeistusta. 

Ps. Sään mukainen pukeutuminen.  

14:00 – 15:00 Ajauksia-ryhmä kutsuu taiteilijoita ja muita asiasta kiinnostuneita mukaan keskusteluun: Mitä hetkellinen yhdessä ja / tai itsenäisesti tuotettu kokemus saa aikaan – vaikuttaa meissä ja miten nämä vaikutukset liittyvät ja rinnastuvat taiteelliseen tutkimukseen ja sen ulkopuolelle – mitä ovat taiteelliset menetelmät ja miten niitä käytämme, miten niillä vaikutamme, kysyy Ajauksia-ryhmä (suomi). 

Taiteellinen tutkimus voi syntyä esimerkiksi teoksessa, joka voi toimia tutkimuksen paikkana. Yhdessä tekemisessä teoksen tekijät ja osallistujat muodostavat yhteistekijyyttä. Teosprosesseissa tutkimus saa aktiivisen toimijuuden rooliin.  

15:30 – 17:00 Arctification – Relatively Happy Place • Ari Björn, Thora Herrmann, Albina Pashkevich, Outi Autti and Alix Varnajot performanssi (englanti) 

Torstai 1.2.

15:30 – 17:30 Wayfinding: exercises in mapping, choreographing, and re-imagining an exhibition • Nina Liebenberg (englanti) 

Huom! Työpaja vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittautumislomake tämän linkin takana.

17:30 – 18:00 The Shelter • luenta • Katja Tukiainen (englanti/suomi) 
Pienessä interaktiivisessa esinekoosteessani nimeltä The Shelter
tyttö makaa kirjan suojassa, kuin teltan alla. Taiteelliseen tutkimukseen kuuluu usein taiteellisen työn sanallistaminen, jakaminen ja suhteuttaminen jo kirjoitettuun. Sanat voivat antaa työlle suojan. 

Teoksen ensimmäinen kirja on Mary Beardin Women & Power: A Manifesto (Liveright Publishing, 2017). Sain kirjan ystävältäni ja kollegaltani Marialta, joka sai sen tyttäreltään Jennyltä. Mary Beard (s.1955) on englantilainen klassisen Rooman tutkija, joka käsittelee kirjassaan tapoja, joilla historia on kohdellut voimakkaita naisia. 

Teoksen luentatapahtumassa kokoontuu  vapaamuotoinen ryhmä ihmisiä, jotka haluaisivat kuulla kirjasta pätkän ääneen lukemanani ja antaa ehkä oman kirjansa tytön suojaksi. Kirjat vaihtuvat tai kasautuvat suojien pinoksi, projektiin osallistuvien mielen mukaan. Kirjansa teokselle lainaavat saavat halutessaan lukea pätkän omasta kirjallisesta suojastaan. Teos The Shelter ei rajoitu vain yhden sukupuolen kokemuksiin. 

Perjantai 2.2.

14:00 – 15:00 The Cookery of art – Indigo • Katja Syrjä 

The Cookery of art- Indigo kertoo yhden väripigmentin valmistusprosessista eli luonnonvaraisen värimorsingon (Isatis tinctoria) siementen keruusta viljelyyn, kasvatuksen ja indigonsinisen pigmentin valmistukseen asti sekä ajatuksiaan indigonsinisen ympärillä.  

Elokuvan kesto:  5:55 min, loopissa.  

Kieli: Suomi, tekstitys englanniksi 

15:00 – 16:00 Neitsyt Marian sänkyruoho, krappijuuri ja värimorsinko • Katja Syrjä (suomi) 

Materiaalin välittämä merkitys on tärkeä osa sisältöä Katja Syrjän teoksissa. Käsintehdyt luonnon väripigmentit, sideaineet ja käsintehty paperi vie tutkimuksen pariin ja toisinpäin. Videon jälkeen Katja Syrjän ”Neitsyt Marian sänkyruoho, krappijuuri ja värimorsinko” luento- ja keskustelutilaisuus luonnon väriaineista. Katja esittelee eri kasvivärien lähteitä valokuvin, kertoen omista kokemuksistaan ja keskustellen yleisön kanssa (suomeksi). 

16:30 – 17:30 Maalaukset, yhteydet ja vaikuttavuudet • Francisco Martinez and Mirimari Väyrynen (englanti)  

Antropologi Francisco Martinez Tampereen yliopistosta ja tohtorikoulutettava Mirimari Väyrynen Kuvataideakatemiasta kutsuvat yleisön pyöreän pöydän keskusteluun ”Maalaukset, yhteydet ja vaikuttavuudet”. Väyrynen esittelee aluksi SubaruSisters -hanketta, joka keskittyy ammatillisen yhteisöllisyyden vahvistamiseen ja maalauksen tarkasteluun kenttäretkien ja harjoitteiden avulla. Ryhmän toiminnan järjestäminen on osa Väyrysen taiteellista tutkimusta maalauksen rakentumisesta sosiaalisissa prosesseissa ja suhteessa ympäristöön. Pyöreässä pöydässä Martinez ja Väyrynen keskustelevat englanniksi maalauksesta yhteyksien rakentamisen välineenä ja kysyvät, mitä kokeellisen yhteistyön kautta voidaan oppia. 

Lauantai 3.2.

14:00 – 15:00 Opastettu näyttelykierros (suomi) 

15:00 – 16:00 The Shelter • luenta • Katja Tukiainen (englanti/suomi)
* Ks. edellä oleva kuvaus
 
17:00 – 18:00 Kirjeitä nuorelle muusikolle • Elina Saloranta ja Mirka Malmi (suomi) 

Kirjeitä nuorelle muusikolle on osallistava esitys, jonka lähtökohtana on laulaja Elli Forssell-Rozentālen (1871–1943) kirjeenvaihto sisarensa, viulisti Anna Forssellin (1882–1970) kanssa. Esitys alkaa lyhyellä filmillä, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollisuus kirjoittaa kuvitteellinen vastauskirje. Kirjettä ei tarvitse näyttää kenellekään, mutta sen voi jättää arkistoitavaksi tulevia sukupolvia varten. Lopuksi kuullaan fragmentteja aiemmissa tutkimustapahtumissa kerätyistä vastauskirjeistä. Kautta esityksen kuullaan myös musiikillisia fragmentteja viulisti Mirka Malmin soittamana.  

Esityksen kieli on suomi, mutta osa vastauskirjeistä on englanniksi.   

Elina Saloranta on Kuvataideakatemiasta tohtoroitunut taiteilija-tutkija, joka toimii Taideyliopistossa opettajana ja vierailevana tutkijana. Mirka Malmi on Radion Sinfoniaorkesterin viulisti ja Sibelius-Akatemian tohtoriopiskelija, joka tutkii 1800-luvun viulisti- ja säveltäjänaisten identiteettiä.  

Sunnuntai 4.2.

14:00 – 15:00 Opastettu näyttelykierros (englanti)  

15:00 – 16:00 The Shelter • luenta • Katja Tukiainen (englanti/suomi) 

* Ks. edellä oleva kuvaus

16:30 – 18:00 Heidi Hänninen & KAS! Kontula Art School • Taiteilijapaneeli: Taiteen juurilla (suomi) 

Kynsiä ja kytköksiä -näyttelyssä yhteismaalauksellaan mukana olevan yhteisöllisen katutaiteen kollektiivi KAS! Kontula Art Schoolin taiteilijoita on kutsuttu paneelikeskusteluun, jonka tarkoituksena on pohtia taiteilijuuteen ja taiteen laatuun liittyviä kysymyksiä. Kuka saa ja voi olla taiteilija, entä kuinka taiteilijaksi tullaan? Minkälainen taide on kiinnostavaa ja arvostettavaa, ja kenen näkökulmasta?  

Tervetuloa kaikille avoimeen tilaisuuteen ja mukaan keskustelemaan! 

KAS! Kontula Art School on yhteisötaiteilija-tutkija Heidi Hännisen vuonna 2019 Itä-Helsingin Kontulaan perustama yhteisöllisen julkisen taiteen hanke, jonka tarkoituksena on tuoda erilaisia ihmisiä yhteen katutaiteen äärellä. Hänninen tutkii katutaidetta yhteisötaiteen menetelmänä ja tekee aiheesta tohtorintyötä Taideyliopiston Kuvataidekamatemiaan (2021-). 

Ajankohta

30.1.2024 – 4.2.2024

Sijainti

Kuva/Tila

Sörnäisten rantatie 19

00530 Helsinki

Mylly

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet