Esit­tä­vän tai­teen kou­lu­tus ja tu­le­vai­suu­den yhteiskunta -tilaisuus 26.4.2022

Esittävien taiteiden koulutuksen visio 2030 -hanke jatkuu! Seitsemän pyöreää pöytää -tilaisuudet järjestetään tiistaina 26.4.2022 klo 8.30–15.30 Espoossa, Helsingissä (ruotsinkielinen tilaisuus), Kuopiossa, Kuusankoskella, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

Tilaisuuden pääteemana on esittävän taiteen koulutus ja tulevaisuuden yhteiskunta. Kolme asiantuntijapuheenvuoroa johdattelevat pohtimaan esittävien taiteiden yhteiskuntaihannetta, kansainvälisyyttä ja digitalisaatiota: minkälaiseen yhteiskuntaihanteeseen esittävä taide ja siitä johdettuna esittävän taiteen kasvatus, koulutus ja pedagogiikka sitoutuvat? Minkälaisia ulottuvuuksia ja muotoja kansainvälisyys saa esittävien taiteiden koulutuksessa? Digitaalinen ympäristö rajaa pois koko joukon aistimaailmamme ja kehollisen vuorovaikutuksen mahdollisuuksia. Millainen digitaalisuus täyttäisi esittävien taiteiden kasvatuksen, koulutuksen ja pedagogiikan tarpeita?

Osallistujia pyydetään kirjoittamaan muistiinpanoja tilaisuuden aikana ja näin osallistumaan visiojulkaisun yhteiskirjoittamiseen. Yhteiskirjoittamalla esittävien taiteiden kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisten näkemykset tallentuvat osaksi visiotyötä mahdollisimman kattavasti ja autenttisesti. 

Tapahtumapaikat

Espoo: Espoon sirkus- ja teatterikoulu ESKO ja Espoon kulttuuripalvelut, Kannusali
Helsinki: Svenska Kulturfonden (ruotsinkielinen tilaisuus)
Kuopio: Savonia AMK, Musiikkikeskus
Kuusankoski: Taideruukki
Oulu: OAMK, Poijusali
Tampere: Sorin sirkus
Turku: Turku AMK, Taideakatemia

Ohjelma

8.30 Saapuminen
9.00 Tervehdykset ympäri Suomen
9.30 Ohjeistus päivään ja työskentelyyn
9.45 Puheenvuoro

Sanna Ryynänen: Esittävä taide yhteiskunnassa – yhteiskunta esittävässä taiteessa

10.15 Tauko
10.30 Pyöreän pöydän keskustelu
11.30 Lounas (omakustanne)
12.30 Puheenvuorot

Paula Mattila: Kansainvälisyys – itsestäänselvyyksiä, ikuisia arvoituksia ja nyt vielä Ukraina. Millaista koulutuksen kansainvälisyyden lähitulevaisuus voisi olla?

Marko Teräs: Keho, kuri ja vapaus – Digitalisaation abstraktit ja konkreettiset utopiat ja tekniikat esittävien taiteiden tulevaisuudessa

13.30 Pyöreän pöydän keskustelu ja keskustelun lomassa taukokahvit
14.45 Päivän yhteenveto – koonnit ympäri Suomen
15.30 Tilaisuus päättyy

Puhujat

Sanna Ryynänen työskentelee sosiaalipedagogiikan yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa ja toimii yhteiskuntatieteilijän roolissa useissa esittävän taiteen ryhmittymissä, esimerkiksi Saimaan Teatterin tutkijajäsenenä. Ryynäsen tutkimusaiheet liittyvät yhteiskunnan marginaaleihin ja marginalisoiviin rakenteisiin sekä esittäviin taiteisiin yhteiskunnallisena toimintana. Sanna osallistuu tilaisuuteen Kuopiossa.

Paula Mattila toimi 2002-2021 kansainvälisten asioiden ja kielten opetusneuvoksena Opetushallituksessa, viime vuodet Lukiokoulutus ja taiteen perusopetus -yksikössä. Siirryttyään eläkkeelle viime vuonna hän aloitti opinnot Jyväskylän yliopistossa tavoitteenaan filosofian tohtorin tutkinto. Hän tutkii yleissivistävän koulutuksen kansainvälisyyttä. Paula osallistuu tilaisuuteen Espoossa.

Marko Teräs työskentelee tällä hetkellä tutkijatohtorina Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimusprojektissa, “Speculative social science fiction of digitalization in higher education: Towards a humanized digital future”. Marko on lisäksi CARDE-tutkimusryhmän (Critical Applied Research of Digitalization in Education) vetäjä ja yksi koulutuksen digitalisaation ja teknologian tutkimuksen kriittisen CreditEd-verkoston perustajista. Hänen tutkimuskohteita ovat digitalisaation ja datafikaation sosiologia ja filosofia, spekulatiivinen fiktio ja utopia-ajattelu, erityisesti koulutuksessa. Marko osallistuu tilaisuuteen Tampereella.

Ilmoittautuminen

Ajankohta

26.4.2022 klo 8:30 – 15:30

Sijainti

Seitsemän eri paikkakuntaa ympäri Suomen

Muut tiedot


Vapaa pääsy.