PERUTTU: Ruska Ensemble & Juri Vella: Sydän, huuda!

Ruska Ensemblen taiteilijat luovat teoksen, jossa Juri Vellan kaunista runoutta tulkitaan haitarin, viulun, laulun ja säkenöivän puheen voimalla.

Ruska Ensemble poseeraa meren rannalla talvisella kelillä. Kuvassa on vahva kontrasti. Yhtyeen jäsenillä on turkikset päällä.
Ulla Nikula

Länsi-Siperian runsasjokisilla metsäseuduilla elänyt metsänenetsi Juri Vella (1948–2013) on yksi valovoimaisimmista Venäjän vähemmistökansojen kirjailijoista. Vellan tekstit käsittelevät pohjoisten alkuperäiskansojen historiaa ja nykyistä arkea tarkkasilmäisesti ja lämpimällä huumorilla. Perinteisen elämäntavan lisäksi teksteissä tuodaan esiin, millaisia seurauksia laajenevalla öljy- ja kaasuteollisuudella on ollut alkuperäiskansojen arjessa.

Ruska Ensemblen taiteilijat luovat teoksen, jossa Juri Vellan kaunista runoutta tulkitaan haitarin, viulun, laulun ja säkenöivän puheen voimalla. Sydän, huuda! on kunnianosoitus sukukansan suurelle runoilijalle ja aktivistille. Teos on tervehdys tuonilmaisiin, mutta myös puheenvuoro arktisten alkuperäiskansojen puolesta. Kantaesitys oli Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämöllä 9.9.2020.

Juri Vella, tekstit
Jarkko Lahti, ohjaus ja tekstivalinnat
Tuomas Rounakari ja Antti Paalanen, musiikki

Jarkko Lahti, näyttelijä
Antti Paalanen, haitari
Tuomas Rounakari, viulu


Niillas Holmberg, käännökset pohjoissaameksi
Karina Lukin, käännökset suomeksi
Veli-Matti Ersta ja Marko Ahokangas, valot ja ääni kantaesityksessä

Ruska Ensemble on kokkolalainen vapaan kentän teatteri, joka keskittyy työssään ekologiseen teatteriin ja alkuperäiskansojen kanssa toteutettavaan kansainväliseen yhteistyöhön. Teatterin taiteelliset johtajat ovat Jarkko Lahti ja Ari-Pekka Lahti.

Lisätietoja: Jenni Latva

Ajankohta

19.5.2021 klo 19:00 – 20:00

Sijainti

Kalevan Navetta (Seinäjoki)

Nyykoolinkatu

60100 Seinäjoki

Liput

7–15 €

 

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet