Grabando al caminar

Lea Kantosen taiteellinen tutkimus syntyy yhteistyössä alkuperäiskansojen kanssa. Grabando al caminar -tutkimushanke toteutettiin 2017-2018.

Ihmisiä ryhmäkuvassa vuorella

Esittely

Grabando al caminar (Kävellen kuvaaminen) on videotyöpajojen, museovierailujen ja performanssien sarja, joka esittelee ja dokumentoi alkuperäiskansojen taidetta. Sarja myös tukee meksikolaisten wirrarika- ja naaierikansojen asuinalueille perustettavia yhteisömuseoita ja pohjustaa tulevia tapahtumia.

Ulkoministeriö myönsi CRASH-yhdistykselle kulttuurialan kehitysyhteistyörahoitusta hankkeen toteuttamiseksi. Yhteistyökumppaneina ovat Taideyliopiston ArtsEqual-hanke, alkuperäiskansaisten videontekijöiden kollektiivi Sembrando, meksikolaiset yliopistot ITESO ja UAN, saamelaismuseo Siida ja meksikolaisten alkuperäiskansojen perustama verkosto CEIWYNA. ArtsEqual-hankkeesta järjestäjinä ovat tutkijat Lea ja Pekka Kantonen sekä Katri Hirvonen-Nurmi.

Grabando al caminar toteutettiin Meksikossa syksyllä 2017. Syyskuussa Sembrando-kollektiivin tiloissa UAN-yliopistossa Tepicin kaupungissa järjestettiin videotyöpaja opettajille, lokakuussa kaksi opettajaa pitivät videotyöpajoja wirrarikakielellä alkuperäiskansayhteisöjen perustamissa kouluissa. Lopuksi koulujen edustajat vierailivat yhteisömuseoissa ja taidekeskuksissa sekä esittivät työpajojen tuloksina videoita ja performanssin. Tutkimushankkeena Grabando al caminar tutkii taiteellisen tutkimuksen ja etnografian keinoin, miten alkuperäiskansojen taide ja taideopetus voi toteutua tasavertaisesti valtaväestön taiteen ja opetuksen kanssa.

Hankkeen yhteystiedot

Hankkeen nimi

Grabando al caminar

Ajankohta

01/2017-12/2018

Rahoittaja

Ulkoministeriö

Yhteistyökumppanit

  • Taideyliopiston ArtsEqual-hanke
  • Alkuperäiskansaisten videontekijöiden kollektiivi Sembrando
  • Meksikolaiset yliopistot ITESO ja UAN
  • Saamelaismuseo Siida
  • Meksikolaisten alkuperäiskansojen perustama verkosto CEIWYNA
  • ArtsEqual-hankkeesta järjestäjinä tutkijat Lea ja Pekka Kantonen sekä Katri Hirvonen-Nurmi