Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Fair Sculpture

The Fair Sculpture –projekti luo tilaa monimuotoisemmalle Taideyliopistolle. Fair Sculpture -projekti kannustaa ja voimaannuttaa nuoria kuvanveiston avulla. Siihen osallistetaan erityisesti nuoria, joilla ei ole aiempaa kokemusta taiteesta ja kulttuurista.

Projektin esittely

Fair Sculpture on sukupolvien välinen ja monialainen taiteellinen yhteisöprojekti, joka koostuu kahdesta kokonaisuudesta:

 • Lasten ja nuorten viikoittainen iltapäiväkerho Kuvataideakatemian ja Teatterikorkeakoulun tiloissa Sörnäisten kampuksella.
 • Taideresidenssi, jossa taiteilijoita kutsutaan Helsingin ulkopuolella sijaitseviin kouluihin pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Tavoitteena on tavoittaa koululaisia, joilla ei yleensä ole mahdollisuutta tavata ammattitaiteilijoita tai osallistua kulttuuritapahtumiin. Samalla residenssi antaa osallistuville taiteilijoille mahdollisuuden luoda taidetta elävässä oppimisympäristössä.

Keväällä 2022 lapset ja nuoret Itä-Helsingin Kontulan taidekoulusta (KAS!) liittyivät Fair Sculpture -projektiin. He työskentelivät viikoittain Taideyliopiston uudessa Mylly-rakennuksessa ja sen kuvanveiston tiloissa. Projektin aikana osallistujat kokeilivat mallintamista savi- ja metallitöissä. Myöhemmin ryhmä tutustui esittäviin taiteisiin testaten erilaisia performatiivisia menetelmiä ja toteutuksia. Viimeistä näyttelyään varten ryhmä valmisti tanssin, johon oli yhdistetty spraymaalausta. Tanssi esitettiin vanhemmille ja perheenjäsenille 3.5.2022 Teatterikorkeakoulun ja kuvanveiston luokan sisäpihalla. 

Residenssitaiteilijat

Essi Pitkänen, työskentelee residenssissä 30.1.-24.2.2023

Essi Pitkänen

Essi Pitkänen on kuvataiteilija, joka käyttää pääsääntöisesti kuvanveistonmenetelmiä töidensä toteutuksessa.

”Tällä hetkellä olen keskittynyt tutkimaan kosketettavaa taidetta. Olen itse tekijä, joka elää siitä, että saan tuntea ja kokea teosteni pinnan. Minulle sillä on voimakasta merkityksellisyyttä miltä eri materiaalit tuntuvat ja miten samalla materiaalilla saa erilaista pinta tuntumaa. Olen kiinnostunut tutkimaan lasta taiteen kokijana ja olen miettinyt näyttelyä, joka muuttuu alati lasten muokkaamana. Teossarjaa jota saa möyhiä, koskea ja jopa piirtää ja itse muokata omannäköisekseen. Olen harkinnut toteuttavani teossarjan, jossa teen erilaisia muotoja, mutta lapset tekevät lopullisen teoksen omalla mielikuvituksellaan ja teosten muokkauksellaan.” 

Essin kotisivut: http://www.essipitkanen.com/

Daniela Pascual Esparza, työskentelee residenssissä 6.3.- 31.3.2023

Daniela Pascual Esparza,
kuva Laura Malmivaara

”Olen taiteilija, jonka tausta on yhteiskuntatieteissä ja kaupunkihallinnossa. Luon reittejä näiden välille kyseenalaistaakseni perinnöllisiä kertomuksia ja kuvitellakseni muita tapoja olla maailmassa. Tämä voi toteutua työpajoina, esityksinä, kuraattorina tai konsulttina.

Esitykseni syntyvät tilassa ja kutsuvat yleisön mukaan. Työskentelen usein puutarhoissa ja julkisissa tiloissa, joissa löydän hienovaraisia tapoja yhdistää ympäristömme ja muuttaa arjen rytmiä. Se on tapani haastaa se, miten kuvittelemme tilaa ja suhtaudumme toisiimme. Pidän suoritusten tekemistä pedagogisena kokemuksena: luon suunnitelman, jonka avulla voin sitoutua johonkin minua kiehtovaan ja jaan sen muiden kanssa. Juuri näiden yhteyksien kautta pidän uteliaisuuteni yllä.”

Danielan kotisivut: https://danielapascual.com/

Rahoitus

Fair Sculpture -projektin molemmat osiot rahoitetaan Talent Boost -rahastosta pilottihankkeiden toteuttamiseen.

Talent Boost -rahoituksen avulla Fair Sculpture pystyi maksamaan kaikille opettajille ja muulle asiantuntijahenkilöstölle metroliput, materiaalit sekä ruokailun. Projekti sai myös tukea kuvanveisto-opiskelijoilta, jotka antoivat tilaa viikoittaiselle iltapäiväkoululle.

Hankkeen nimi

Fair Sculpture

Ajankohta

01/2022

Rahoittaja

Talent Boost

Tiimi

 • Oliver Backmann, sculpture technician
 • Andy Best, Professor in Sculpture, Uniarts Helsinki’s Academy of Fine Arts
 • Frank Brümmel, Lecturer in Sculpture, doctoral student, Uniarts Helsinki’s Academy of Fine Arts
 • Heidi Hänninen, artist, doctoral student, Uniarts Helsinki’s Academy of Fine Arts
 • Tero Nauha, Professor Live Art and Performance Studies, Uniarts Helsinki’s Theatre Academy
 • Arlene Tucker, artist, diversity agent
 • Vesa Rahikainen, sculpture technician
 • Students of Uniarts Academy of Fine Arts´ Sculpture subject area

Yhteistyökumppanit

Kontula Art School (KAS!)

Joutsan yhtenäiskoulu

 

Vastuuorganisaatio

KuvA Sculpture, TeaK (LAPS) 

Yhteyshenkilöt

 • Frank Brümmel

  Lehtori, Kuvanveisto, Kuvataideakatemia
  +358408609514
  frank.brummel@uniarts.fi