Näin haet Esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelmaan

Tutustu vuonna 2023 alkavien tohtoriopintojen hakuohjeisiin ja valintavaatimuksiin. Hakuaika on 7.-28.9.2022.

Hakuohjeet vuoden 2023 valinnoissa

Hakuaika on 7.9.–28.9.2022. Haku päättyy hakuajan viimeisenä päivänä klo 16 Suomen aikaa.

Uudet tohtorikoulutettavat

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu (TeaK) ottaa enintään 9 (yhdeksän)uutta tohtorikoulutettavaa aloittamaan tanssitaiteen, teatteritaiteen tai taiteen tohtorin opintonsa Esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelmassa syksyllä 2023. Hakemus täytetään sähköisesti Opintopolku-palvelussa. Linkki sähköisille hakulomakkeille avautuu ennen hakuajan alkamista, mutta hakemus Opintopolussa avautuu vasta, kun hakuaika on alkanut.

Esittävien taiteiden tutkimuskeskus (Tutke) vastaa tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen kehittämisestä Teatterikorkeakoulussa. Esittävillä taiteilla tarkoitetaan TeaKissa edustettuja aloja: dramaturgia ja näytelmän kirjoittaminen, esittävien taiteiden lavastus, kirjoittaminen, koreografia, Live Art and Performance Studies, näyttelijäntaide, ohjaus, ruotsinkielinen näyttelijäntaide, tanssi- ja teatteripedagogiikka, tanssitaide, tanssijantaide, valo- ja äänisuunnittelu sekä Comparative Dramaturgy and Performance Research. Tutken toimintaa ohjaavat periaatteet ja tavoitteet on kuvattu Tutken missiossa ja visiossa 2021–2030.

Tutkessa tehtävät tohtoriopinnot ja tutkimus määritellään taiteelliseksi tutkimukseksi. TeaKin Esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelmasta valmistuu esittävien taiteiden taiteilija-tutkijoita, joiden tutkintonimike on tanssitaiteen tohtori, teatteritaiteen tohtori tai taiteen tohtori.

Tohtoriopinnoissa tohtorikoulutettavat toteuttavat taiteellisen tutkimushankkeen itse määrittelemästään aiheesta yllä mainituilla TeaKin edustamilla aloilla ja harjaantuvat taiteilija-tutkijoiksi. Alojensa erityisasiantuntijoina Tutkessa koulutetut taiteilija-tutkijat edistävät ymmärrystä taiteesta, ihmisestä ja maailmasta kehittämällä taiteiden tekemistä, pedagogiikkaa ja tutkimusta. He tekevät yhteistyötä ja käyvät kriittistä vuoropuhelua yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. Heidän tuottamaansa taiteelliseen toimintaan perustuvaa osaamista, taitoa ja tietoa voidaan hyödyntää taiteissa sekä muilla aloilla ja yhteiskunnan alueilla. Tohtorikoulutus edistää taiteilija-tutkijoiden kykyä soveltaa osaamistaan taiteilijoina, tutkijoina, pedagogeina ja asiantuntijoina.

Tohtoriopinnot ovat laajuudeltaan 240 op, ja ne koostuvat 180 opintopisteen laajuisesta väitöstutkimuksesta ja 60 opintopisteen laajuisista, osin läsnäoloa vaativista tutkimusta tukevista opinnoista. Hakijaa kehotetaan tutustumaan huolellisesti syksyllä 2021 voimaan tulevaan Teatterikorkeakoulun tohtoriohjelman opetussuunnitelmaan 2021-2026. Opetustarjonta on sekä suomen- että englanninkielistä, joten hyvä englanninkielen taito on suositeltava ja välttämätön niiden opiskelijoiden kohdalla, jotka suorittavat tutkinnon englannin kielellä. Tutkintokielenä on suomi tai englanti.

Yksittäisen tohtorikoulutettavan tekemän väitöstutkimuksen ohella Tutke tukee mahdollisuutta kollaboratiiviseen väitöstutkimukseen. Sen tekijät suorittavat kuitenkin tohtorintutkintonsa tohtoriohjelmassa yksilöllisesti ja yhteisestä hankkeesta riippumattomasti. Tohtorivalinnassa hakijat arvioidaan yksilöllisesti, eikä yksittäistä hakijaa koskeva valintapäätös voi olla ehdollinen. Kukin hakija esittää tutkimussuunnitelmassaan oman yksilöitävissä olevan tutkimusaiheensa ja miten oma taiteellinen tutkimus nivoutuu yhteistoiminnalliseen tutkimusprojektiin. Hakijat jättävät yksilölliset hakemukset ja kaikki vaadittavat liitteet Opintopolkuun erikseen.

Tutke tarjoaa tohtoriopiskelijoilleen väitöstutkimuksen tekemiseen taloudellisesta tukea rajoitetusti. Tutkessa on tällä hetkellä 6 (kuusi) työsuhteista määräaikaista tohtorikoulutettavan työtehtävää, joita koulutusohjelmaan valittujen tohtoriopiskelijoiden on mahdollista hakea niiden vapautuessa erikseen julkaistavien hakuilmoitusten mukaisesti. Lisäksi EU/EEA-maiden ulkopuolisten uusien tohtorikoulutettavien on mahdollista hakea Finland Fellowship -rahoitusta. Rahoitusta haetaan samaan aikaan kuin hakemus tohtorikoulutukseen jätetään. Tutustu prosessiin hyvissä ajoin, jos olet sen piirissä.

Valintaperusteet

Hakukelpoisuus

Hakija, jolla on vaadittu koulutustausta, joka on todistanut kielitaitonsa vaaditulla tavalla, ja joka on toimittanut hakemuksen vaadittuine liitteineen määräajassa, todetaan hakuajan päätyttyä hakukelpoiseksi. Myönteisen hakukelpoisuuspäätöksen saaneiden hakijoiden hakemukset arvioidaan, ja arvioinnin perusteella osa hakijoista kutsutaan opiskelijavalinnan seuraavaan vaiheeseen.

Koulutustausta

Tohtorin tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä henkilö, joka on suorittanut: 

  • soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon
  • soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon
  • soveltuvan ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.

Tohtoriopiskelijaksi voidaan myös hyväksyä henkilö, jolla yliopisto toteaa muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. Yliopisto voi edellyttää jatkotutkintoon johtaviin opintoihin opiskelijaksi ottamansa henkilön suorittavan tarvittavan määrän täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. (Yliopistolaki 24.7.2009/558, 37§)

Kielitaitovaatimus

Tohtorintutkintoon johtava koulutus Esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelmassa edellyttää riittävää suomen, ruotsin tai englannin kielen taitoa. Kukin hakija hakee opiskelemaan joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kielitaito tulee todistaa hakuaikana joko hakijan aiemmilla opinnoilla tai todistuksella hyväksytysti suoritetusta kielitestistä.. Kielitaito on osoitettava aikaisemmilla opinnoilla tai hyväksyttävästi suoritetulla kielitestillä.

Valintakriteerit

  • tutkimussuunnitelman ajankohtainen taiteellinen, tieteellinen ja tutkimuksellinen painoarvo,
  • tutkimussuunnitelman kytkeytyminen Teatterikorkeakoulun edustamiin aloihin ja niillä tehtävään tutkimukseen,
  • tutkimussuunnitelman soveltuvuus TeaKin tohtoriohjelman opetussuunnitelmaan 2021-2026,
  • tutkimussuunnitelman toteutettavuus TeaKin kontekstissa,
  • Taideyliopiston akatemioiden mahdollisuus tarjota relevanttia ohjausta hakijan esittämän, tutkimussuunnitelman mukaiselle toteutukselle,
  • taiteelliset ja/tai taidepedagogiset ja/tai tutkimukselliset ansiot ja/tai ammattimainen toiminta taiteiden alalla,
  • vahva taiteellinen kokemus aiemmin mainituilla Teatterikorkeakoulun edustamilla esittävien taiteiden aloilla,
  • kyky sekä omaehtoiseen että yhteisölliseen työskentelyyn ja pitkäjänteinen sitoutuminen uutta luovaan taiteelliseen tutkimustoimintaan.

Hakeminen

Hakuohjeen mukaisen sähköisen hakemuksen tulee olla toimitettuna Teatterikorkeakouluun määräaikaan 28.9.2022 klo 16.00 mennessä (paikallista Suomen aikaa). Hakeminen tapahtuu verkossa Opintopolku-palvelun kautta. Hakemuksen tulee sisältää Opintopolussa täytetty sähköinen hakulomake sekä hakemuksen liitteet sähköisessä muodossa. Kaikkien liitteiden tulee olla perillä Opintopolku-palvelun kautta lähetettyinä hakuajan määräaikaan mennessä. Hakemuksen voi laatia suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Huom!: Postitettuja, kuriiripalvelulla lähetettyjä, itse paikan päälle tuotuja tai sähköpostitse lähetettyjä hakemuksia tai hakemuksen osia ei käsitellä.

Hakemuksen tulee sisältää:

  • Sähköinen hakulomake
  • Tutkimussuunnitelma (enintään 3000 sanaa, kirjallisuusluettelo ja rahoitussuunnitelma eivät sisälly sanamäärään)
    • Mahdollisimman perusteellinen kuvaus tutkimusideasta, sen kontekstista ja toteuttamistavasta
    • Minkälaisista tutkimuselementeistä suunniteltu väitöstutkimus koostuu. Tutkimuselementtejä ovat väitöstutkimuksen taiteelliset osat ja kommentaari tai näiden yhdistelmät (katso tarkemmin: TeaKin tohtoriohjelman opetussuunnitelma 2021–2026). Tutkimuselementit tulee luonnehtia selkeästi ja niiden rooli tutkimuksessa tulee motivoida. Lisäksi tutkimussuunnitelmassa tulee esittää, miten tutkimuselementit julkistetaan tai julkaistaan, millaisia resursseja ne tarvitsevat ja minkälaisella aikataululla ne on tarkoitettu toteutettavaksi.
    • Alustava luettelo tutkimuksessa käytettävästä lähdemateriaalista
    • Alustava rahoitussuunnitelma
  • Tutkimussuunnitelman tiivistelmä englanniksi (enintään 400 sanaa)
  • Ansioluettelo (enintään 3 sivua)
    • Henkilötiedot (myös syntymävuosi)
    • Aiempi koulutus
    • Taiteellinen ja/tai pedagoginen toiminta, julkaisut sekä muut meriitit, joiden hakija katsoo tukevan tohtoriopintoja.
    • Jäljennökset tutkintotodistuksista sekä mahdollinen kielitaitotodistus sähköisessä muodossa.
    • Jos hakija on suorittanut tutkinnon ulkomailla, hakemukseen pyydetään liittämään myös selvitys tutkinnon asemasta kyseisen maan koulutusjärjestelmässä joko suomen, ruotsin tai englannin kielellä.
  • Lyhyt portfolio hakijan keskeiseksi katsomasta taiteellisesta toiminnasta (enintään 5 sivua vastaava määrä ja/tai 15 minuuttia audiovisuaalista materiaalia)

Tutkimussuunnitelman tulee noudattaa hyvää tieteellistä käytäntöä. Hakijan tutkimussuunnitelma voidaan tarvittaessa tarkistaa Turnitin-plagiaatintunnistusjärjestelmän avulla.

Tutkimussuunnitelmaa laatiessa seuraavista kysymyksistä voi olla apua:

  • Mitä haluat tutkia, mikä on tutkimusongelmasi? 
  • Millä tavalla haluat tutkia, miten aiot toteuttaa tutkimuksesi?
  • Miksi haluat tutkia tätä aihetta?
  • Miksi tämän aiheen tutkiminen on tärkeää juuri nyt? 
  • Miten henkilökohtainen taiteellinen tai taidepedagoginen taustasi liittyy tutkimusaiheeseesi?
  • Miten tutkimuksesi liittyy taiteen alasi perinteeseen? 
  • Millaisia menetelmiä käytät tai kehität tutkimuksessasi? 
  • Millaisia mahdollisia taiteellisia osia tutkimuksessasi on ja miten ne vastaavat tutkimusongelmaasi? 
  • Millaisia käsitteellisiä ja teoreettisia lähtökohtia tutkimuksella on? 
  • Millaisia tuloksia tutkimus tuottaa? 
  • Miten tutkimus edistää sen käsittelemää taiteen alaa?
  • Minkälaista yhteiskunnallista merkitystä tutkimuksella voisi olla?

Hyväksytty liikkuvan kuvan formaatti ja hyväksytyt audio- ja videoformaatit ovat seuraavat:

  • Digitaalinen tiedosto H264 kompressiolla (max. tiedostokoko 1 G)
  • Audio: mp3, m4a, aiff, wma, wav, aac
  • Video: mpeg, mpg, mp4, mov, avi, wmv, m4v, vob

Nimeä tiedostot ohjeistuksen mukaisesti ennen lähettämistä. Nimeä liitetiedostot seuraavan mallin mukaan: sukunimi_etunimi_tiedoston nimi (esim. meikalainen_matti_tutkimussuunnitelma). Tiedoston nimessä ei pidä käyttää skandinaavisia merkkejä (ö, ä, å) tai erikoismerkkejä. 

Lähetä hakemuksesi hyvissä ajoin

Täytä ja lähetä sähköinen hakulomake ja hakemuksen liitteet Opintopolku-palvelussa. Linkki hakemuslomakkeille avautuu ennen hakuajan alkamista, mutta itse hakulomake avatuu hakuajan alkaessa.

Arvioimme ainoastaan Opintopolku-alustalle ladatut materiaalit. Ulkoisille verkkosivuille tai tietolähteisiin viittaavia linkkejä ei käsitellä.  

Kun olet lähettänyt hakulomakkeen, saat vahvistusviestin sähköpostitse. Opintopolkuun liittyvissä teknisissä ongelmissa ota yhteyttä: teak.doctoral.admissions@uniarts.fi. Muistathan varata prosessiin riittävästi aikaa, koska hakuaika on ehdoton.

Valintamenettely

Tohtorikoulutettavien valintaa hoitaa valintaraati, joka koostuu Teatterikorkeakoulun koulutusohjelmien professoreista, lehtoreista ja tutkijoista. Valintamenettely on kolmivaiheinen.

  • Ensimmäisessä vaiheessa valintaraatiin kuuluvat Tutken akateemisen henkilöstön jäsenet (valintaryhmä) valitsevat hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttavat hakijat.
  • Toisen vaiheen haastatteluissa hakijalla on mahdollisuus esitellä suunniteltua taiteellista tutkimustaan tarkemmin laajemmalle valintaraadille.
  • Kolmanteen vaiheeseen valitut hakijat jatkotyöstävät tutkimussuunnitelmiaan. Kolmannen vaiheen jälkeen valintaraati keskustelee hakijoista ohjaajien laatimien lausuntojen perusteella ja kuultuaan valintaraatia taiteellisen tutkimuksen professorit tekevät esityksen valittavista tohtoriopiskelijoista Teatterikorkeakoulun tutkimusneuvostolle. Tutkimusneuvosto tekee valintaa koskevan lopullisen päätöksen.

Valintaprosessin aikajana:

  • 7.9.2022: Hakuaika alkaa
  • 28.9.2022 klo 16.00: Hakuaika päättyy. Hakijan hakukelpoisuus arvioidaan hakuajan päätyttyä.
  • Loka–marraskuu 2022: 1. vaihe: Tutken valintaryhmä käsittelee hakemukset ja päättää haastatteluun kutsuttavista hakijoista. Kutsut haastatteluun lähetetään hakijoille viikolla 45.
  • 28.–29.11.2022 (varapäivä 30.11.2022): 2. vaihe: Jatkoon hyväksyttyjen haastattelut
  • Joulukuu 2022: Valintaraadin päätös jatkoon kutsuttavista ja ilmoitus hakijoille. Päätös jatkoon kutsuttaville ja ohjaajien palaute tutkimussuunnitelmasta viikolla 49. Hakija voi kysyä tarkentavia kysymyksiä palautteesta viikon 50 aikana.
  • Joulukuu 2022–tammikuu 2023: 3. vaihe: tutkimussuunnitelmien jatkotyöstö
  • 29.1.2023: Tutkimussuunnitelmien palautus
  • Maaliskuu 2023: Valintaraadin kokous. Teatterikorkeakoulun tutkimusneuvosto päättää valittavista tohtoriopiskelijoista.
  • 3.4.2023: Valintatulokset julkaistaan

Hakijan kannattaa varata itselleen rauhoitettua aikaa tutkimussuunnitelman jatkotyöstämiseen joulukuusta 2022 tammikuun loppuun 2023.

Tulosten ilmoittaminen

Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan 3.4.2023 Taideyliopiston verkkosivuilla niiden hakijoiden osalta, jotka ovat hakulomakkeessa antaneet luvan nimensä julkaisemiseen. Sisään valittavat hakijat saavat Teatterikorkeakoululta kirjeen sähköpostitse tulosten julkistamisen jälkeen.

Oikaisuhakemus

Yliopistolain (L558/2009) 82 §:n mukaan opiskelijaksi hakenut henkilö saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tulosten julkaisemisesta. Oikaisuhakemus on tehtävä kirjallisesti ja toimitettava Taideyliopiston kirjaamoon.

Oikaisuhakemuksen toimittaminen ja sen sisältö

Hakemuksen on oltava perillä kirjaamossa 14 päivän kuluessa päätöksen julkistamisesta. Oikaisuhakemuksen lähettäminen tapahtuu lähettäjän vastuulla. Mikäli toimitat oikaisuhakemuksen sähköpostitse, kirjoita sähköpostin otsikko-/aiheriville, mitä akatemiaa hakemus koskee. Oikaisuhakemuksesta on käytävä ilmi vaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot, vaatimukset sekä vaatimusten perusteet.

Kirjaamon yhteystiedot

Taideyliopisto / kirjaamo
PL 38 / Töölönlahdenkatu 16 C
00097 Taideyliopisto
kirjaamo@uniarts.fi 

Lisätietoa tohtoriohjelmasta

Lisätietoa tohtoriohjelmasta verkkosivuilla: Esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelma

Sähköposti: teak.doctoral.admissions@uniarts.fi.