Jazz

Sibelius-Akatemiassa voit kehittyä monipuoliseksi jazzmusiikin ammattilaiseksi Suomen johtavien muusikoiden ja kansainvälisten huippujen ohjauksessa. Pääaineena voit opiskella joko jazzinstrumenttia, jazzlaulua tai jazzsävellystä. Koulutuksemme tunnetaan maailmalla muun muassa korkeatasoisesta master class –toiminnasta.

Koulutus pähkinänkuoressa

 • Tavoitetutkinto: Musiikin kandidaatin ja maisterin tutkinto, Musiikin maisterin tutkinto Tutkinnon laajuus: Kandi + maisteri, 180 + 150 op. (3v. + 2,5v.), Maisteri, 150 op (2,5v.)
 • Taiteenala: Musiikki
 • Järjestäjä: Sibelius-Akatemia
 • Seuraava hakuaika: tammikuu 2019
 • Opinnot alkavat: lukuvuoden alussa elokuussa
 • Tutkinto-ohjelmasta vastaava henkilö: Ainejohtaja Jussi Kannaste
 • Tutkinto-ohjelman muut vastuuhenkilöt/pääopettajat: Professori Jukkis Uotila, aineryhmän varajohtaja Sami Linna, lehtorit Mikko Helevä ja Jussi Lehtonen.

Koulutuksen tavoite ja uramahdollisuudet

Koulutamme persoonallisia ja näkemyksellisiä taiteilijoita. Opiskelijana saat ammattilaisuuteen tarvittavat tiedot ja taidot afroamerikkalaisesta musiikista ja musiikkikulttuurista sekä sen esityskäytännöistä. Valmistuttuasi voit työskennellä vaativissa muusikon, orkesterinjohtajan, sovittajasäveltäjän ja pedagogin tehtävissä. Sibelius-Akatemiasta tutkintonsa suorittaneet jazzin ammattilaiset kuten Timo Lassy, Verneri Pohjola, Teemu Viinikainen, Pessi Levanto, Kirmo Lintinen, Olavi Louhivuori, Pauli Lyytinen, Kalle Kalima ja Valtteri Pöyhönen ovat sijoittuneet laajasti kotimaiselle ja kansainväliselle musiikkikentälle.

Koulutuksen sisältö ja rakenne

Pääaineenasi opiskelet joko instrumenttia, laulua tai sävellystä. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana kandidaattivaiheessa opiskelet omaa pääinstrumenttiasi, laulua tai sävellystä sekä sitä tukevia jazzaineita kuten yhtyesoittoa, säveltapailua, rytmiikkaa ja sovitusta. Lisäksi opiskelet haluamiasi valinnaisia opintoja sekä sivuinstrumenttia. Opintoihisi kuuluu myös kieli- ja musiikkiteknologiaopintoja.

 

Maisterivaiheessa lähes kolmasosa opinnoista on valinnaisia. Instrumenttituntien ja yhtyesoiton lisäksi voit valita esimerkiksi musiikkibusineksen kursseja tai opettajan pedagogisia opintoja. Voit suorittaa opintoja Sibelius-Akatemian lisäksi myös muiden Taideyliopiston akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä tarjonnasta. Opintojesi aikana osallistut myös erilaisiin musiikillisiin projekteihin, master class -toimintaan ja virkistystoimintaan.

 

Jazzmusiikkia voi Sibelius-Akatemiassa opiskella myös pedagogiikkaoppilaana tai peruskoulua tai lukiota käyville musiikinharrastajille tarkoitetussa nuorisokoulutuksessa. Vuonna 2008 perustettu NOMAZZ-maisteriohjelma houkuttelee Sibelius-Akatemiaan vuosi vuodelta enemmän kansainvälisiä opiskelijoita. NOMAZZ toteutetaan yhteistyössä Tukholman ja Århusin kuninkaallisten musiikkikorkeakoulujen kanssa. 

Tutustu arkeemme

Lähde jazzin opiskelijoiden matkassa Kallio-Kuninkalan kurssikeskukseen ja katso, minkälainen yhteisö jazzin aineryhmä Sibelius-Akatemiassa on.

 

Minkälaiset ovat jazzin valintakokeet ja miten niihin kannattaisi valmistautua?
Katso ja kuuntele opiskelijoidemme kokemuksia ja vinkkejä!

Hakeminen

Hakukäytännöt eroavat toisistaan hieman riippuen siitä, haetko instrumentti- ja lauluopintojen vai sävellyksen pääaineopiskelijaksi. Kummassakin tapauksessa koe on kaksivaiheinen. Taideyliopiston www-sivuilla on julkaistu aikaisempien vuosien koetehtäviä, joiden perusteella saa myös käsityksen kokeissa vaadittavasta osaamisesta.

Tohtorikoulutus

Sibelius-Akatemian jazzmusiikin jatko-opiskelijat tekevät tohtorintutkintoja taiteellisella ja tieteellisellä linjalla sekä kehittäjäkoulutuksessa. Jatkotutkintoina voi suorittaa musiikin lisensiaatin (MuL, mus. lis.) ja musiikin tohtorin (MuT, mus. toht.) tutkinnon. Jazzmusiikin tohtorikoulutuksesta vastaa professori Jukkis Uotila.

 

Sibelius-Akatemian jazzmusiikin omassa julkaisusarjassa on esitelty tohtorintutkintoihin liittyvää tutkimusta. Jarno Kukkonen tutki Miles Davisin jazz-rock-kauden musiikkia kirjassaan Early Jazz-Rock, The Music of Miles Davis, 1967-72. Jari Perkiömäen tutkimus Lennie and Ornette käsittelee kahden vapaan improvisoinnin pioneerin, Lennie Tristanon ja Ornette Colemanin musiikkia. Kummankin kirjan tiivistelmä löytyy Sibelius-Akatemian opinnäytetietokannasta:

 

Jarno Kukkosen tutkimus eThesis-tietokannassa

Jari Perkiömäen tutkimus eThesis-tietokannassa

Kirjoja myy Ostinato.

Opettajat

Sibelius-Akatemian jazzin opettajakuntaan kuuluu suomalainen jazzkentän parhaimmisto. Ulkomaisista jazzartisteista ja -yhtyeistä ovat Sibelius-Akatemiassa vierailleet opettamassa muun muassa Randy Brecker, Tim Hagans, Anders Jormin, Phil Markowitz, Jason Moran, Mike Moreno, Will Vinson, Guillermo Klein, Lars Jansson, Lionel Loueke, Mark Turner, Kendrick Scott, Joey Calderazzo, Atomic, Jim McNeely, Rafael Barata, Peter Erskine, Saumur Trio, Billy Hart, Jim Beard, Dave Liebman, Judy Niemack, Seamus Blake, Jim Black, Vince Mendoza, Joe Lovano, Robert Hurst, Carmen Lundy ja Aaron Goldberg.

 

Jazzkoulutus tekee myös etäopetusyhteistyötä Manhattan School of Musicin kanssa. Mestarikursseja ovat videoyhteyden kautta pitäneet John Riley, Dave Liebman, Phil Markowitz ja Gretchen Parlato.

 

 

 

Professori

Lehtorit

Tuntiopettajat

Piano

Saksofoni

Trumpetti

Basso

 • Antti Lötjönen
 • Ville Herrala
 • Ari-Pekka Anttila
 • Timo Hirvonen

Rummut

Kitara

Sävellys

Laulu

Pasuuna

Tulevia tapahtumia

Yhteystiedot

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) uniarts.fi
 

Ainejohtaja, lehtori Jussi Kannaste

Jazzmusiikin tohtorikoulutuksesta vastaa professori Jukkis Uotila.

 

 

 

siba.opintopalvelut (at) uniarts.fi
siba.hakijapalvelut (at) uniarts.fi