Laulutaide pääaineena

Alansa johtava koulutusohjelma tarjoaa laajat ammatilliset valmiudet työskennellä vaativissa solistitehtävissä sekä ammattitaitoisena laulunopettajana.

Miksi meille?

Tule opiskelemaan yhteen maailman parhaista esittävien taiteiden yliopistoista. Pääset hiomaan laulutaitoasi, taiteellista ilmaisuasi ja musiikillista ymmärrystäsi ammattilaistasolle. Musiikkidraamallinen ilmaisu on osa koulutusta sen kaikilla tasoilla. Voit myös osallistua säännöllisesti kansainvälisten vierailijoiden mestarikursseille. 

Sisältö ja tavoitteet

Kandidaattivaiheessa opiskelet laulun lisäksi pianonsoittoa, vokaalikamarimusiikkia, ilmaisullisia aineita, musiikinteoriaa ja säveltapailua sekä musiikin historiaa. Lisäksi opintoihisi kuuluu pedagogiikkaa sekä kieliopintoja.

Maisterivaihe antaa laaja-alaiset laulutaiteilijan ammatilliset valmiudet klassisen laulutaiteen keskeisillä  osa-alueilla. Voit syventää kiinnostuksesi mukaan opintojasi joko laulupedagogiikkaan, oratoriomusiikkiin tai lied- ja vokaalikamarimusiikkiin ja valita sivuaineita tai valinnaisia opintojaksoja Sibelius-Akatemian ja Taideyliopiston muusta tarjonnasta. Saat myös opetusta työelämätaidoissa kuten itsesi työllistämisessä ja uran aloittamisessa sekä rakennat itsellesi portfolion.

Halutessasi voit suorittaa opettajan pätevyyteen tarvittavan määrän pedagogiikkaopintoja. Laulupedagogiikan opinnoissa saat teoreettiset ja käytännölliset valmiudet laulun opettamiseen ja tutustut laulukoulutuksen metodeihin ja äänifysiologiaan. Opetusharjoittelussa pääset opettamaan harjoitusoppilaita ohjaavan opettajan valvonnassa. Laajempaa pedagogista näkemystä kartutetaan muun muassa havainnoimalla muiden opetusta ja työstämällä opetusportfoliota.

Laulutaiteen maisteriohjelma antaa myös valmiudet jatko-opintojen harjoittamiseen taiteellisessa tohtorintutkinnossa.

Voit valita opintojaksoja myös Taideyliopiston muiden akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä opetustarjonnasta.

Opettajat

Opettajamme ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti kansainvälisiä huippuammattilaisia. Monet opettajistamme ovat myös tunnettuja esiintyviä taiteilijoita. Heidän joukossaan ovat olleet esimerkiksi Soile Isokoski, Tom Krause, Karita Mattila, Monica Groop, Jorma Hynninen, Seppo Ruohonen, Petteri Salomaa ja Jaakko Ryhänen.

Hakeminen

Valintakokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta. Tärkeä kriteeri on hakijan äänimateriaali ja soveltuvuus esiintyväksi taiteilijaksi. Hakijan tulee lisäksi hallita riittävästi suomen, ruotsin tai englannin kieltä.

Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Tohtoriopinnot

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi musiikin alan tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

Hakukohteet

Klassisen musiikin lauluopinnot -koulutusohjelma, pääaine: laulutaide

  • kandidaatti ja maisteri (5,5 vuotta)
  • maisteri (2,5 vuotta)

Tavoitetutkinto

Musiikin maisteri (MuM)

Yksikkö

Sibelius-Akatemia

Hakukielet

englanti (en), ruotsi (sv), suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Hakuaika

Tähän koulutukseen haetaan tammikuun 2023 yhteishaussa. Opinnot alkavat syksyllä 2023.

Yhteyshenkilöt

Petteri Salomaa
professori

Jenni Lättilä
ainejohtaja