Sibelius-Akatemian ja Juilliard Schoolin laulajat ja pianistit tulkitsevat pohjoismaista ja amerikkalaista laululyriikkaa kahdella mantereella

Uusi yhteistyökonsepti on Juilliard Schoolin laulutaiteen osaston johtaja Brian Zegerin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtisen pitkäaikaisen vision huipentuma.

Kuvat: Karoliina Pirkkanen ja Jared Slater Markus Lehtinen ja Brian Zeger

Juilliard Schoolin ja Sibelius-Akatemian välisessä taiteellisessa ja opetuksellisessa vaihdossa on mukana kaksi laulajaa ja pianisti molemmista oppilaitoksista. Ryhmä esiintyy Musiikkitalossa 24.5.2024. Konserttiin on vapaa pääsy.

”Olemme useamman vuoden ajan käyneet keskusteluja ideasta yhdistää laulajia pienemmissä, intiimeissä ympäristöissä, poiketen tyypillisistä suurista yhteistyöprojekteista, joissa on satoja esiintyjiä ja yksi esitys”, Markus Lehtinen kertoo.

”Kyseessä on tarkkaan valittu ryhmä opiskelijoita erilaisista kulttuuritaustoista, joilla kullakin on tekninen osaaminen ja motivaatio työskennellä uuden materiaalin parissa avoimesti ja uteliaasti. Pianistit työskentelevät ristiin toisen oppilaitoksen laulajien kanssa”, Brian Zeger sanoo.

”Keskeinen ajatus on avartaa heidän maailmaansa, herättää tietoisuutta toistensa kulttuureista ja opetuksellisista prosesseista. Nuoret taiteilijat tutustuvat uusiin maisemiin, uusiin tapoihin työskennellä materiaalin kanssa. Tämä on seikkailullinen lähestymistapa.”

Avoin tila erilaisille tulkinnoille

Taiteellinen ryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa huhtikuun alussa etäyhteyksillä. Ennen kuin opiskelijat kohtaavat ensimmäistä kertaa kasvokkain Suomessa, he opiskelevat musiikkia, kieliä ja tyylejä molempien oppilaitosten opettajien ohjauksessa.

”Pandemia opetti meille, että jotkut asiat, kuten kielten opiskelu, voidaan tehdä verkossa. Martina Roos Sibelius-Akatemiasta valmensi juuri opiskelijoitamme ruotsin kielessä Zoomissa”, Zeger kertoo.

”Olemme myös pian tuomassa amerikkalaisia nykysäveltäjiä mukaan työskentelyyn; kaikki kolme ovat aktiivisesti mukana musiikkikoulutuksessa. He tuovat uusia, myös aivan hiljattain kirjoitettuja teoksia repertoaariimme.”

Toukokuussa 2024 koko ryhmä kokoontuu Kallio-Kuninkalaan työskentelemään ja harjoittelemaan ikonisessa kulttuuriympäristössä Järvenpäässä, Jean Sibeliuksen historiallisen kodin lähellä.

”Luomme tilaa aidolle ideoidenvaihdolle ja kokeilemme erilaisia tulkintoja, jotka ovat kaikki ovat päteviä”, Markus Lehtinen sanoo.

”Kukaan meistä ei tiedä, miten repertoaari kehittyy pienessä ryhmässämme. Jokainen henkilö on yhtä tärkeä, eikä ole yhtä standardoitua tulkintaa. Se on todella terveellistä kaikille.”

Ryhmän ensimmäinen esitys on Musiikkitalossa Helsingissä 24. toukokuuta 2024. Sama kokonaisuus esitetään vastavierailulla New Yorkissa 13. syyskuuta 2024.

Yllättymisen odotusta

Brian Zeger vierailee yhteistyön myötä ensimmäistä kertaa Helsingissä ja Suomessa.

”Et voi lukea the New York Timesia törmäämättä artikkeliin kapellimestari Klaus Mäkelästä. Sibelius-Akatemialla on erinomainen maine, ja teillä on uskomattoman rikas musiikkikoulutus”, Zeger sanoo.

”Tulen avoimin mielin. Odotan innolla oppivani uusia ja haastavia lähestymistapoja musiikkikoulutukseen. Odotan yllättymistä. Pidän tunteesta, etten tiedä.”

”Juilliard on iso juttu opiskelijoillemme. On hienoa opiskella yhdessä ja jakaa tietämystämme repertoaarista”, Lehtinen sanoo.

”Pedagogisesti olen taipuvainen pois suurista tuotannoista, joissa olemme tehokkaita ja toimimme ennalta määritellyssä viitekehyksessä siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Pienimuotoiset yhteistyöt voivat vaikuttaa enemmän opetukseemme ja opetussuunnitelmaamme – siihen, miten ajattelemme ja työskentelemme.”

”Toivon, että tämä luova prosessi syventää yhteyttä oppilaitoksiemme välillä ja merkitsee pitkäjänteisen yhteistyön alkua monissa inspiroivissa muodoissa”, Lehtinen summaa.

Yhteistyöprojektia ja konsertin toteutumista tukevat Svenska Kulturfonden ja Finlandia Foundation National.