Taideyliopiston ohjelma Helsingin Kuninkaansaaressa tarjoaa vaihtoehdon spektaakkelille

Taideyliopiston Saari 2020 -ohjelmakokonaisuus tarjoaa kävijöille mahdollisuuden nauttia Helsingin saaristosta ja ympäristön ehdoilla suunnitellusta taiteesta pienimuotoisesti ja koronaturvallisesti.

Ihmisiä ylittämässä Kuninkaansaareen johdattavaa kannasta. Kuvan päällä Saari 2020 -logo.

Taideohjelma Helsingin Kuninkaansaarella koostuu Taideyliopiston opiskelijoiden, heidän kutsumiensa ulkopuolisten taiteilijoiden sekä jo valmistuneiden alumnien intiimeistä ja monitaiteisista esityksistä, installaatioista, työpajoista ja keskusteluista. Avajaisia vietetään 20. elokuuta. Pääosa ohjelmasta on syntynyt Kuninkaansaaressa järjestetyillä kursseilla, joilla on käsitelty ekologisuutta eri näkökulmista. Opiskelijat ovat perehtyneet saaren merenkulkuun kietoutuneeseen historiaan ja herkkään luontoon keväästä 2019 asti. Kuninkaansaari sijaitsee yleisölle tutumman Vallisaaren vieressä, ja kahta saarta yhdistää kuivin jaloin kuljettava kannas.

Saari 2020 -ohjelman piti alun perin käynnistyä jo kesäkuussa 2020 samanaikaisesti viereisessä Vallisaaressa tapahtuvan Helsinki Biennaalin kanssa. Biennaali kuitenkin peruttiin koronapandemian takia. Myös osa Saari 2020 -kokonaisuuden tapahtumista jouduttiin perumaan, mutta valtaosa ohjelmasta toteutetaan syksyllä.

”Olemme tiiviisti seuranneet koronapandemian kehitystä ja sen aiheuttamia rajoituksia koko kevään ajan. Päätimme kuitenkin edetä suunnitelmissamme, koska tapahtuman alkuperäinen idea on edelleen toteuttamiskelpoinen: haluamme tarjota taidetta pienimuotoisesti luonnon äärellä ja sen ehdoilla”, kertoo Aune Kallinen, yksi projektissa mukana olevista vastuuopettajista.

Koko ohjelma on suunniteltu Kuninkaansaaren luontoa kunnioittaen. Kaikki teokset ja tapahtumat ovat koettavissa ulkotiloissa. Taideteoksiin ja -installaatioihin voi tutustua omaan tahtiin lauttaliikenteen aikataulujen puitteissa. Esityksiin ja tapahtumiin ilmoittaudutaan ennakkoon ja yleisömäärät pidetään koronarajoitusten mukaisesti pieninä.

Osa teoksista ei ole lainkaan yleisölle avoimia. Esimerkiksi elokuun alussa Kuninkaansaareen leiriytyvät opiskelijat tutkivat Ruumiit ja muut elävät -kurssilla oman ruumiinsa ja kasvien ruumiiden yhteyksiä kuvaan, tilaan ja esiintymiseen. He esiintyvät kasveille ja kasvien kanssa sekä esittävät ja kuvaavat niiden kasvua. Kurssin työskentelystä saattaa syntyä myös avoimia tilaisuuksia, joista tiedotetaan syksyn aikana.

Osana Island of Relations –nimistä kurssia kuvataiteen ja Praxis-maisteriohjelman opiskelijat ovat tutustuneet Kuninkaansaaren erilaisiin dialogisiin ja risteäviin ekosysteemeihin: biologisiin, ideologisiin, historiallisiin ja sosioekonomisiin. Tuloksena on syntynyt herkkiä paikkasidonnaisia teoksia ja tapahtumia, jotka sijoittuvat ympäri Kuninkaansaarta esimerkiksi saaren kivikkoiseen rantaviivaan tai ruutivarastoina toimineisiin bunkkerirakennuksiin.

Luvassa on myös Taideyliopiston alumnien aiemmin toteuttamia esityksiä uudessa ympäristössä. Esimerkiksi Pimeässä olemisesta on valosuunnittelija Mia Jalervan ja näyttelijä Pietu Wikströmin tulkinta ekologisesti kestävästä esityksestä, joka käsittelee pimeyttä, sen pelkoa ja valosaastetta.

Lisäksi syyskuussa järjestetään äänitaiteen opiskelijoiden avoin työpaja sekä esitystaiteen opiskelijoiden festivaali Lapsody, jossa tarkastellaan saarta kaukaa, läheltä ja sen ympäriltä.

Saari 2020 -ohjelman avajaisia vietetään 20.8. ja ohjelma jatkuu syyskuun loppuun asti. Kesän aikana päivittyvään ohjelmaan voi tutustua osoitteessa: uniarts.fi/saari2020.

Lisätietoa

Kaikkiin Saari 2020 -ohjelman teoksiin ja tapahtumiin on vapaa pääsy, mutta lauttamatka on maksullinen. Pääosa Island of Relations -kokonaisuuden teoksista on koettavissa koko Saari 2020 -ohjelman keston ajan lauttaliikenteen aikataulujen puitteissa. Esityksiin ja tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen ja yleisömäärissä noudatetaan koronarajoituksia. Kuninkaansaareen (Vallisaari) liikennöi JT-Linen lautta Helsingin Kauppatorilta. Lauttaliikenteessä noudatetaan koronaohjeistuksia, joista voi lukea lisää JT-Linen omilta verkkosivuilta.