Taideyliopiston kampusten lämpötiloja laskettiin asteella 

Taideyliopiston käytäntöjä muutetaan jatkuvasti vastuullisemmiksi ja energiatehokkaammiksi. Yliopistomme suurimmat negatiiviset ympäristövaikutukset koostuvat rakennusten lämmityksestä, sähkön kulutuksesta, matkustamisesta ja hankinnoista.

Valoteknikon pöytä etualalla, taustalla pinkki-punainen valoshow lavalla.
Kuva Antti Paa­la­sen ja Mikki Kuntun produktiosta KARU. Kuvaaja Tuukka Kiviranta

Energiatehokkuuteen merkittävästi vaikuttavana tekona Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen sekä kahden muun Taideyliopiston kiinteistön lämpötilaa laskettiin lokakuussa asteella. Lähtökohtaisesti yhden asteen lasku lämpötilassa pudottaa sähkönkulutusta noin viisi prosenttia, mutta tarkemmat vaikutukset selviävät vasta myöhemmin. Lämpötiloja säädettäessä on tärkeää, että tilojen olosuhteita seurataan jatkuvasti ja että liian suuriin olosuhdemuutoksiin reagoidaan nopeasti.

Teattereissa ja esityssaleissa valaistus on erityinen energiasyöppö. Valaistustiimi on aloittanut halogeeniheitinten vaihdon LED-valaisimiin Musiikkitalon esityssaleissa. Kokonaisuudessaan työ tehdään seuraavien 2–3 vuoden aikana. Tämänhetkisillä muutoksilla säästämme noin kolmanneksen valaistuksen sähkönkulutuksesta ja täydellinen LED-valaistus tiputtaa kulutuksen vähintäänkin kolmannekseen. Vuosittainen sähkönsäästö esitystoiminnassa on merkittävä.

Teatterikorkeakoulun esityssaleissa kalustoa on päivitetty LED-valaisimiin useamman vuoden ajan ja valaistus on mahdollista toteuttaa pääsääntöisesti pelkillä LED-valaisimilla. Teatterin tai musiikin genre ja esityskonsepti määräävät edelleen energian käyttöä, mutta keinoja ekologisempiin valintoihin on koko ajan enemmän.

Olemme mukana Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa

Yllä mainitut teot ovat samalla Taideyliopiston tekoja Motivan ja Sitran Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa. Kampanja on kutsunut kaikki suomalaiset organisaatiot mukaan vahvistamaan viestiä energiansäästökeinoista ja tekemään konkreettisia toimenpiteitä yhdessä. Mukana on tällä hetkellä noin 600 organisaatiota.

Taideyliopisto on asettanut tavoitteekseen hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä. Matkalla kohti tätä tavoitetta suoritamme vuosittain hiililaskennan, joka auttaa tunnistamaan suurimmat päästölähteet ja kohdistamaan ympäristötoimiamme oikeaan suuntaan.

Vinkkejä energian säästämiseen työssä

Ympäristö on tärkeä arvo koko Taideyliopiston yhteisölle ja nyt on erityisen tärkeää kiinnittää huomioita energiatehokkaampaan arkeen. Kestävämpään toimistotyöhön, matkustamiseen, hankintojen tekemiseen ja tapahtuman järjestämiseen löydät lisää vinkkejä Kestävämpi Taideyliopisto -oppaasta. Jokainen voi säästää energiaa työarjessaan esimerkiksi seuraavien  vinkkien avulla.

  • Sammuta valot tiloista lähtiessäsi.
  • Sammuta laitteesi ja kytke myös stand by -tilat pois esim. tietokoneista ja näytöistä, kun et käytä niitä.
  • Ota kannettavassa tietokoneessasi käyttöön energiatehokkaimmat asetukset: aseta lyhyet viiveet valmiustiloille ja näytön sammutukselle.
  • Irrota tietokoneet ja puhelimet latureista ja telakoista työpäivän päätteeksi tai kun akku on täynnä. 
  • Laturi vie virtaa, vaikka laite ei olisikaan kytkettynä. Irrota kännykän ja muiden pikkulaitteiden laturit seinästä, kun et lataa.
  • Aidot lähikokoukset takaisin! Voisiko kokoukset pitää ilman kannettavien tietokoneiden turhaa käyttöä? Hybridikokouksissa riittää, että yksi hallinnoi etäosallistujia ja esitysdioja.