Taideyliopisto kasvanut 10 vuodessa taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainväliseksi edelläkävijäksi – 10-vuotispäivää juhlitaan 22. syyskuuta

Taideyliopisto viettää 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023. Juhlavuosi huipentuu syyskuussa lukuvuoden avajaisiin ja Uniarts Fest -taidefestivaaliin.

kuvituskuva

Vuonna 2013 Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistyivät Taideyliopistoksi. Uusi yliopisto sai erityistehtäväkseen vahvistaa taiteen asemaa ja autonomiaa yhteiskunnassa sekä koko Suomen taide- ja kulttuurielämää.

”Kymmenessä vuodessa olemme vahvistaneet asemaamme taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisenä edelläkävijänä ja Suomen halutuimpana opiskelupaikkana. Menestyksen takana ovat määrätietoiset ja innostuneet taideyliopistolaiset, jotka suhtautuvat työhönsä suurella intohimolla”, sanoo rehtori Kaarlo Hildén

Yliopistovertailuissa Taideyliopisto on sijoittunut viimeisen seitsemän vuoden ajan kansainväliseen kärkeen: viime vuonna Sibelius-Akatemia sijoittui 22. sijalle vuoden 2022 QS World University Rankings -yliopistovertailussa esittävien taiteiden alalla. Kandipalautteessa Taideyliopisto on ollut Suomen yliopistojen ykkönen jo vuosia. 

Houkuttelemme huippuosaajia myös ulkomailta: Taideyliopiston uusista aloittavista opiskelijoista ei-suomalaisia on jo noin 30 prosenttia, ja heistä 38 prosenttia on työllistynyt Suomeen vuoden kuluttua valmistumisestaan. Erasmus-palautteen perusteella vaihto-opiskelijamme ovat Suomen tyytyväisimpiä.

Vuosien aikana Taideyliopisto on myös synnyttänyt uusia monialaisia avauksia.

”Yhdistymisestä saadun synergian avulla olemme voineet luoda uusia ohjelmia ja opintokokonaisuuksia muun muassa kirjoittamiseen, äänitaiteeseen ja musiikkiteatteriin. Esittävien taiteiden lavastus siirtyi myös Aalto-yliopistosta Taideyliopistoon syksyllä 2020, minkä ansiosta esittävien taiteiden alue on päässyt kehittymään entisestään”, kertoo Hildén. 

Tutkimus niittänyt mainetta

Kymmenen vuoden aikana Taideyliopistossa on luotu vahva perusta kunnianhimoiselle tutkimukselle. Erityisesti se on kerännyt mainetta taiteellisen tutkimuksen osalta, totesi kansainvälinen arviointipaneeli, joka suoritti Taideyliopiston tutkimuksen ensimmäisen kokonaisarvioinnin vuonna 2022. Arviointi kattoi kaiken Taideyliopistossa vuosina 2015–2020 tehdyn tutkimuksen. Arviointipaneeli suositteli raportissaan yhteisen tutkimusinstituutin perustamista tutkimuksen aseman vahvistamiseksi. Tutkimusinstituutti perustettiin suosituksen mukaan vuoden 2023 alussa.

Vuosikymmeneen mahtui myös historiallinen jättitutkimushanke. Vuosina 2015–2020 Taideyliopiston vetämässä ArtsEqual-tutkimushankkeessa selvitettiin taiteen ja taidekasvatuksen vaikutusta suomalaiseen hyvinvointiin ja tasa-arvoon. Monialaisessa hankkeessa oli mukana yli 90 tutkijaa. Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoitus oli suurimpia suomalaisen taiteentutkimuksen historiassa. Hankkeen budjetti oli 5,6 miljoonaa euroa.

Toiminta kahdelle kampukselle

Taideyliopiston uusi kampus valmistui Sörnäisiin syksyllä 2021 tuoden Teatterikorkeakoulun ja Kuvataideakatemian opiskelijat ja henkilökunnan samaan kortteliin. Kampus koostuu kahdesta arkkitehtuuriltaan ja historialtaan kiinnostavasta rakennuksesta: Teatterikorkeakoulun päärakennus Kookoksesta ja Kuvataideakatemian Myllystä. Myös galleriatoiminta siirtyi uuteen rakennukseen. 

Taideyliopiston toinen Helsingin kampus sijaitsee Töölössä, jonne on keskitetty Sibelius-Akatemian toiminta. Kampuksen sydän on Musiikkitalo, jonka lisäksi taideopetuksen käyttöön on viimeisen kymmenen vuoden aikana peruskorjattu kaksi arvokasta funkisrakennusta: Pohjoisella Rautatiekadulla sijaitseva, alun perin Helsingin konservatorion päärakennukseksi rakennettu R-talo sekä Nervanderinkadulla sijaitseva N-talo, jossa ennen toimi Suomalainen Yhteiskoulu.

Helsingin lisäksi Taideyliopistolla on toimintaa myös Seinäjoella, Kuopiossa ja Järvenpäässä. 

Juhlavuosi täynnä taidetta ja ajatuksia taiteen tulevaisuudesta

Taideyliopiston juhlavuosi keskittyy katsomaan tulevaisuuteen, jossa taide tulee jatkossakin olemaan osa merkityksellistä elämää. Tähän teemaan liittyen jaamme vuoden 2023 ajan verkkosivuillamme tärppejä yliopistomme tapahtumista.

10-vuotisjuhla tulee näkymään läpi vuoden myös Taideyliopiston verkkosivuilla ja somekanavissa sekä sisäisissä kanavissamme.

Juhlavuosi huipentuu Taideyliopiston lukuvuoden avajaisiin perjantaina 22. syyskuuta. Samana iltana Sörnäisten kampuksella järjestetään yleisölle avoin taidefestivaali Uniarts Fest. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden tutustua kaupungin tuoreimpaan taiteeseen maksuttomasti ja matalalla kynnyksellä. Festivaalin puheohjelmassa tullaan myös kuulemaan eri aloja edustavien vaikuttajien ajatuksia taiteen tulevaisuudesta. Koko yliopistoyhteisö on tervetullut juhlimaan 10-vuotiasta yliopistoa!