Suomalaisen vanhan musiikin liikkeen historiaa koottu ensimmäistä kertaa yksiin kansiin

Uusi teos Vanhan musiikin liike Suomessa on kattava tietopaketti vanhan musiikin historiatietoisen esittämisen vaiheista, toimijoista ja periodisoittimista maassamme.

Kaksi opiskelijaa soittaa puhallinsoittimia

Teoksen artikkelit valaisevat suomalaisen vanhan musiikin kehitystä, toimijoita ja periodisoittimia maassamme. Kokoelman tavoitteena on tarjota katsaus suomalaisen vanhan musiikin kentän vaiheisiin soitinryhmä ja ilmiö kerrallaan. Tarkoituksena on dokumentoida historiatietoisen esittämisen eri vaiheita Suomessa sekä koota yhteen keskeisiä liikkeen rantautumiseen liittyviä tekijöitä, tapahtumia ja muistitietoa.

Artikkelit syventyvät kunkin soittimen ammattiryhmän ominaisiin kehityskulkuihin: mistä soittimia hankittiin ja ketkä ne rakensivat? Miten ammatillinen toiminta sai alkunsa, ja missä oli mahdollista kouluttautua? Keskiössä ovat niin soittimet ja niiden käyttö kuin myös esittämiskäytäntöjen kehitys ja niistä käydyt keskustelut. Teksteissä tuodaan esiin myös vanhan musiikin liikkeen saamaa vastaanottoa lehdistössä ja käydään läpi kunkin soittimen kannalta oleellista koulutusta.

”Teoksessa ei tarkastella menneitä sävellyksiä, vaan niiden historiallisesti tiedostavan esittämisen historiaa. Oikeita vastauksia tai ainoita päteviä ratkaisuja ei ole: vanhan musiikin muusikot toimivat aina historiallisen tiedon ja tämän päivän esitystilanteen, yleisön elämykseksi tarkoitetun konsertin välisellä kiehtovalla alueella”, kertoo teoksen päätoimittaja Auli Särkiö-Pitkänen.

Toisen maailmansodan jälkeen syntynyt vanhan musiikin liike rantautui Suomeen noin neljä vuosikymmentä sitten. Innostus vanhan musiikin esittämiseen oli itänyt pitkään ja kukoisti 1980-luvun puolivälissä. Tuore julkaisu valaisee tätä kehitystä suomalaisen musiikkielämän historiassa.

Julkaisu toimii erinomaisena johdanto- ja hakuteoksena kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vanhan musiikin toiminnasta Suomessa. Se on suunnattu niin musiikin ammattilaisille ja opiskelijoille kuin Suomen musiikkielämän historian tutkijoille ja innokkaille konserttikävijöille. Kirjan kirjoittajat ovat musiikintekijöitä, jotka ovat täydentäneet pitkän ammattiuransa tuomaa ymmärrystä kentän toimijoiden ja arkistolähteiden parissa tekemällään taustatyöllä.

Kirjahankkeen on organisoinut Suomen vanhan musiikin liitto ry ja teoksen on päätoimittanut Auli Särkiö-Pitkänen. Se ilmestyi 28.10.2023 Sibelius Akatemian julkaisuja -julkaisusarjassa. Julkaisua myy Ostinato.