Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallinen yhteistyö laajenee Global Musiciin

Nuori laulaa mikrofoniin
photographer: Uupi Tirronen

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus tekee laajaa valtakunnallista yhteistyötä musiikkioppilaitosten kanssa eri puolilla Suomea. Käytännössä tämä tarkoittaa opetusvierailuja, joiden lähtökohtana on tukea nuoria musiikinharrastajia ympäri Suomen. Syksyllä 2021 yhteistyötä laajennetaan kokeiluluontoisesti Global Music -aineryhmään.

Tähtäimessä musiikillisen maailmankansalaisuuden vahvistaminen 

Global Musicin nuorisokoulutuksen tavoitteena on tarjota eri musiikki- ja kulttuuritaustoista tuleville nuorille muusikoille mahdollisuuksia työskennellä ja oppia yhdessä. Opiskelijoille esitellään soittamisen ja laulamisen kautta sitä, miten musiikkia lähestytään eri maailman osissa. Lisäksi opiskelijat pääsevät luomaan omaa musiikkia Sibelius-Akatemian Global Music -aineryhmän ammattitaitoisten opettajien ohjauksessa. Kurssit tarjoavat mahdollisuuksia kulttuurienväliseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön ja samalla vahvistavat nuoren avoimuutta ja maailmankansalaisuutta.  

Yhteistyö käynnistetään kokeiluluontoisesti Pirkanmaan musiikkiopiston ja Tampereen konservatorion kanssa Tampereella 5.–7. marraskuuta 2021.  Pilottikurssin opiskelijaryhmä esiintyy myös Valtakunnallisilla musiikkikasvatuspäivillä Tampereella 17.11.2021.

”Toimintakulttuuriimme sisältyy avarakatseisuus musiikillisten tyylilajien suhteen. Global Music -yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden laajentaa oppilaittemme ja opettajiemme musiikkikulttuurien tuntemusta. Uskonkin, että järjestettävät kurssit ovat omiaan lisäämään kulttuurista ymmärrystä ja vuorovaikutusta eri kulttuuritaustoista tulevien kouluttajien avulla”, kertoo Pirkanmaan musiikkiopiston rehtori Jouni Auramo

Kurssien aikana opiskelijat tapaavat muusikoita muun muassa Brasiliasta, Chilestä, Kiinasta, Suomesta, Kreikasta, Iranista, Irakista ja Jordaniasta. Ohjaaajina toimivat Sibelius-Akatemian Global Music -aineryhmän opettajat ja opiskelijat. Kursseille voivat osallistua 7–18-vuotiaat nuoret millä tahansa instrumentilla ja minkälaisista musiikillisista taustoista tahansa.

Lisätietoja

Peppiina Kaperi
Nuorisokoulutuksen koordinaattori
peppiina.kaperi@uniarts.fi 

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusvierailuilla pyritään rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Nuorisokoulutuksemme maakunnallisten opetusvierailujen lähtökohtana on tukea nuoria musiikinharrastajia ympäri Suomen ja tehdä pitkäjänteistä työtä innostuksen ja mahdollisuuksien lisäämiseksi koko maassa. Vierailujen edellytyksenä on, että vierailevan opettajan lisäksi myös vierailupaikkakunnan ja seutukunnan opettajat osallistuvat tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen.