Kristian Smedsin ohjaamassa teatteriesityksessä tulevaisuuden näyttelijät kohtaavat menneisyyden Suomen

Kansainvälisesti palkitun teatterintekijä Kristian Smedsin ohjaama esitys koostuu Teatterikorkeakoulun maisterivaiheen näyttelijäopiskelijoiden valmistamista sooloista ja kohtauksista, joissa he tulkitsevat suomalaisen tv-toimittaja Hannu Karpon aikanaan esiin nostamia tarinoita ja ihmiskohtaloita.

Vuosina 1983-2007 esitetty legendaarinen ajankohtaisohjelma Karpolla on asiaa käsitteli suomalaisuuden kipupisteitä: yksinäisyyttä, alkoholismia ja naapuririitoja. Se toi myös esiin byrokratian kanssa taistelevia ihmisiä sekä kirjavan joukon omanlaistaan elämää eläviä individualisteja.

Kotkan Kaupunginteatterin ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yhteisproduktiossa uuden polven näyttelijäopiskelijat tarttuvat näihin ihmisiin ja tarinoihin tinkimättömällä pieteetillä. He tulkitsevat sodan jälkeen syntyneiden sukupolvien tuntoja omalla äänellään tuoden näyttämölle värikkään kavalkadin monenkirjavia suomalaisia. He tiivistävät sen, mikä muuttuvassa Suomessa on ajatonta ja pysyvää.

”Näyttelijät eivät itse ole kiinni siinä kollektiivisessa maailmassa, mistä heidän esittämänsä tarinat tulevat, mutta he liittyvät siihen vanhempiensa ja isovanhempiensa kautta. Tämä on se miksaus, joka on kiinnostava. Se tuo esitykseen sen raikkauden,” kommentoi ohjaaja Kristian Smeds esitystä.

Esitys on vuonna 2018 Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professorina aloittaneen Smedsin ensimmäinen taiteellinen ohjaus Teatterikorkeakoulussa. Sukupolvensa tunnetuimpiin ohjaajiin lukeutuva Smeds muistetaan mm. kohua herättäneestä Tuntematon sotilas -ohjauksestaan, jota esitettiin Suomen Kansallisteatterissa peräti kaksi vuotta loppuunmyydyille katsomoille.

KARPOLLA ON ASIAA – tosikertomuksia havumetsien maasta -teosta esitetään joulukuussa Kotkan Kaupunginteatterissa, minkä jälkeen se vierailee tammi-helmikuussa 2021 Rovaniemen Teatterissa, Oulun Teatterissa, Tampereen Teatterissa, Jyväskylän kaupunginteatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa. Lisätietoa päivistä ja lipuista kunkin teatterin omilta verkkosivuilta.

Esitys on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelman ja Kotkan kaupunginteatterin yhteistuotanto, ja Teatterikorkeakoulun perinteinen Lavat auki! -produktio.

Teosesittely ja avoimet harjoitukset

KARPOLLA ON ASIAA – tosikertomuksia havumetsien maasta -teosesittely ja avoimet harjoitukset järjestetään tiistaina 1.12. klo 18.30–20.00 Kotkan kaupunginteatterissa, Keskuskatu 15, 48100 Kotka.

Ilmoittautumiset teosesittelyyn: kaisa.rannanjarvi@kotka.fi

Lisätietoa

Emilia Koivunen
Viestintäpäällikkö, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
046 921 5364
emilia.koivunen@uniarts.fi