Kristian Smedsin ohjaama KARPOLLA ON ASIAA nähdään vihdoin Kotkassa ja Rovaniemellä

Kansainvälisesti palkitun teatterintekijä Kristian Smedsin ohjaaman esityksen ensi-ilta oli alun perin suunniteltu joulukuulle 2020, mutta esityksiä jouduttiin siirtämään pandemian takia. Esityksen uusi ensi-ilta on 7.10.2021 Kotkan Kaupunginteatterissa.

Kuva: Niklas Malinen

Vuosina 1983–2007 esitetty legendaarinen ajankohtaisohjelma Karpolla on asiaa käsitteli suomalaisuuden kipupisteitä: yksinäisyyttä, alkoholismia ja naapuririitoja. Se toi myös esiin byrokratian kanssa taistelevia ihmisiä sekä kirjavan joukon omanlaistaan elämää eläviä individualisteja. 

Nyt nähtävä KARPOLLA ON ASIAA – tosikertomuksia havumetsien maasta -esitys koostuu Teatterikorkeakoulun maisterivaiheen näyttelijäopiskelijoiden ja maisteriksi viimeisen vuoden aikana valmistuneiden valmistamista sooloista ja kohtauksista. 

Näyttelijät tulkitsevat suomalaisen tv-toimittaja Hannu Karpon aikanaan esiin nostamia tarinoita ja ihmiskohtaloita sekä sodan jälkeen syntyneiden sukupolvien tuntoja omalla äänellään tuoden näyttämölle värikkään kavalkadin monenkirjavia suomalaisia. He tiivistävät sen, mikä muuttuvassa Suomessa on ajatonta ja pysyvää.

”Näyttelijät eivät itse ole kiinni siinä kollektiivisessa maailmassa, mistä heidän esittämänsä tarinat tulevat, mutta he liittyvät siihen vanhempiensa ja isovanhempiensa kautta. Tämä on se miksaus, joka on kiinnostava. Se tuo esitykseen sen raikkauden,” toteaa Kristian Smeds.

Esiintyminen on Teatterikorkeakoulussa opiskelemisen ydintä, mutta pandemian aikana esityksiä on voitu toteuttaa vain digitaalisesti tai erittäin pienille yleisöille. Opiskelijoille onkin erityisen merkittävää se, että he nyt vihdoin pääsevät myös fyysisesti näyttämölle yleisön eteen.

”On ihanaa, että pääsemme vihdoin esittämään yleisölle, koska juuri nähdyksi ja kuulluksi tuleminen oli Karpon haastatteluissa niin oleellista. Nyt mekin pääsemme kokemaan sen. Pandemian aiheuttamien peruutusten ja pettymysten vuoksi halu päästä näyttämölle on meissä näyttelijöissä varmasti erityisen suuri,” toteaa KARPOLLA ON ASIAA -esityksessä näyttelevä Inkeri Hyvönen.

Esitys on vuonna 2018 Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professorina aloittaneen Smedsin ensimmäinen taiteellinen ohjaus Teatterikorkeakoulussa. Sukupolvensa tunnetuimpiin ohjaajiin lukeutuva Smeds muistetaan mm. kohua herättäneestä Tuntematon sotilas -ohjauksestaan, jota esitettiin Suomen Kansallisteatterissa peräti kaksi vuotta loppuunmyydyille katsomoille.

KARPOLLA ON ASIAA -teoksen ensi-ilta on 7.10.2021 Kotkan Kaupunginteatterissa, minkä lisäksi se vierailee Rovaniemen Teatterissa 28.10.2021. Lisätietoa päivistä ja lipuista löytyy teattereiden omilta verkkosivuilta.

Teatterikorkeakoulu tekee säännöllisesti yhteistuotantoja esittävän taiteen ammattikentän kanssa, ja myös KARPOLLA ON ASIAA -esitys on yhteisproduktio Kotkan Kaupunginteatterin kanssa. Esitys on myös Teatterikorkeakoulun perinteinen Lavat auki! -produktio.