Lavat auki!

Teatterikorkeakoulun hankkeessa opiskelijat saatetaan yhteen vahvan ja omakielisen ammattiohjaajan kanssa. Hankkeessa luotava esitys tekee kiertueen kotimaassa ja usein myös kansainvälisesti.

Ryhmä nuoria näyttelijöitä esiripun edessö

Esittely

Lavat auki! 2021: KARPOLLA ON ASIAA – tosikertomuksia havumetsien maasta

KARPOLLA ON ASIAA koostuu samannimisen tv-sarjan eri jaksoissa kerrotuista todellisista tarinoista. Karpon ohjelmissa pääosaan nousee yksityinen suomalainen ihminen, hänen tarinansa, kokemuksensa ja kohtalonsa. Elämän eteen tuomia ristiriitoja ei pelätä tai väistetä – ne nostetaan käsittelyyn. Puhutaan asiaa ja täydellä sydämellä.

Hannu Karpo (s.1942) on suomalaisen tv-journalismin tunnetuimpia tekijöitä. Hänen uniikki ja mittava elämäntyönsä on avannut suomalaisten tv-katsojien eteen laajan kirjon ihmiskohtaloita. Yhteys joka Karpon ohjelmien kautta aukeaa suomalaisiin elämäntapoihin ja -tuntoihin on rehti, suora ja tunteikas.

Esityksessä näyttämölle nousevat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijat kantaen mukanaan Hannu Karpon dokumenttimaailman rehellistä eetosta, sen värikkäitä ihmisiä ja heidän omalaatuista energiaansa. Ohjauksesta ja dramaturgiasta vastaa Kristian Smeds.

Esityksen ensi-ilta on torstaina 7.10.2021 Kotkan Kaupunginteatterissa. 

Aiemmat tuotannot

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun neljännessä Lavat auki! -tuotannossa paneuduttiin antiikin Kreikan klassikkoon Oresteia. Sovituksesta ja ohjauksesta vastasi Mikko Roiha, ja esityksen ensi-ilta oli 18.4.2018Berliinissä. Vuoden 2018 Lavat Auki! juhlisti samalla näyttelijäntaiteen koulutusohjelman 75-vuotista taivalta. 

Lavat auki! -teos Baikal Brothers Ky (2017) oli suuri pakomatka Suomen Helsingistä Trans-Siperian junalla aina Jumalan selän taakse. Toukokuussa 2017 esityksen tekijät matkustivat kahdeksi viikoksi Siperiaan näytelmän löytöretkelle. Käsikirjoittajana ja ohjaajana toimi Leea Klemola.

Vuoden 2016 produktiossa Kärpäset ja herrat opiskelijat tutustuivat tallinnalaiseen taidekenttään Juhan Ulfsakin johdolla. Kärpäset ja herrat -esityksen ensi-ilta oli Teatterikorkeakoulussa 21.9.2016. 

Vuonna 2015 kokonaisuuden ohjaajana toimi Mikko Roiha, Roberto Zuccon ensi-ilta oli Berliinissä 11.4.2015. 

Hankkeen nimi

Lavat auki!