Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Helanderin säätiöltä 100 000 euroa kahdelle seuraavalle Taideyliopiston Tutkimuspaviljongille

Niilo Helanderin säätiö on myöntänyt Taideyliopiston taiteellista tutkimusta esittelevälle Tutkimuspaviljonki-tapahtumalle 100 000 euroa jaettuna vuosille 2023 ja 2025. Vuoden 2023 rahoitus kohdistuu taiteilijoiden residenssiohjelmaan.

Taideyliopiston viides Tutkimuspaviljonki järjestetään keväällä 2023. Se koostuu kevään taiteilijaresidensseistä ja huipentuu Suomenlinnan Galleria Augustassa ja Musiikkitalossa järjestettävään tapahtumaan 5.-25.6.2023.

Helanderin säätiön vuodelle 2023 kohdistettu 50 000 euron rahoitus suunnataan taiteilijoiden ja taiteilija-tutkijoiden työskentelyyn kolmessa residenssikohteessa: Kallio-Kuninkala Järvenpäässä, HIAP Suomenlinnassa ja Saaren kartano Mynämäellä.

”Rahoitus mahdollistaa Tutkimuspaviljongin residenssit ja sen, että voimme tarjota niitä laajasti koko kentän taiteilijoille ja taiteilija-tutkijoille. Olemme tästä kiitollisia Niilo Helanderin säätiölle”, iloitsee professori Otso Lähdeoja Tutkimuspaviljongin suunnitteluryhmästä.

Tutkimuspaviljonki tarjoaa residensseihin valituille taiteilijoille ja taiteilija-tutkijoille ammattimaiset työskentelyolosuhteet täyshoidolla ja lisäksi pienimuotoista tukea residenssityöskentelyyn ja taiteellisten tutkimusprosessien esittämiseen.

Residenssejä monipuoliseen taiteelliseen työskentelyyn

Avoin haku residensseihin avautuu syyskuun aikana, ja siitä tullaan viestimään Taideyliopiston ja yhteistyökumppanien kanavissa.

Residenssit on tarkoitettu niin vapaan taidekentän kuin instituutioidenkin toimijoille, ja haussa otetaan huomioon kaikki taidemuodot ja taiteelliseen tutkimukseen liittyvät akateemiset praktiikat. Residensseissä voidaan työskennellä sekä yksilöllisesti että ryhmissä. Työskentelyjaksot vaihtelevat viikosta kolmeen kuukauteen residenssistä riippuen.

Residensseihin osallistuneilla on mahdollisuus tuoda esiin työnsä tuloksia kesäkuun 2023 Tutkimuspaviljonki-tapahtumassa Galleria Augustassa Suomenlinnassa sekä Musiikkitalossa. 

Tutkimuspaviljonki #5 haluaa purkaa raja-aitoja akateemisen ja instituutioiden ulkopuolella tapahtuvan taiteellisen tutkimuksen välillä – löytää ja tehdä laajemmin näkyväksi taidetutkimuksellisia yhteyksiä, yllätyksiä ja toimijuuksia. Se järjestetään yhteistyössä Helsinki International Artist Programme (HIAP) residenssiohjelman sekä Koneen Säätiön residenssikeskus Saaren Kartanon kanssa.