Esittävien taiteiden lavastus siirtyy syksyllä Aallosta Taideyliopistoon – ”Esittävien taiteiden alue pääsee kehittymään yhtenä kokonaisuutena”

Esittävien taiteiden lavastusta on aiemmin opiskeltu Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella. Nyt opinnot siirtyvät Teatterikorkeakouluun, missä muutkin esittävien taiteiden koulutusohjelmat ovat. Siirtoa toivoivat opiskelijat, mutta sillä on merkitystä myös esittävien taiteiden tulevaisuuden kannalta, professori Liisa Ikonen sanoo.

Lavalla kaksi näyttelijäopiskelijaa tummansinisessä valaistuksessa, joista toinen seisoo kuution muotoisen kehikon sisällä.
Kuvaaja Sanni Siira Kuva esityksestä Leipäkorin muotoinen tyttö, teksti: Onerva Hannula, ohjaus: Ona Korpiranta, lavastus, valo- ja videosuunnittelu Veli-Ville Sivén, ensi-ilta: 16.4.2018

Esittävien taiteiden lavastusta opiskellaan ensi syksystä alkaen Taideyliopistossa Aalto-yliopiston sijaan.

Aloite ohjelman siirtämiseksi Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun tuli opiskelijoilta, kertoo esittävien taiteiden lavastuksen professori Liisa Ikonen.

”Opinnot ovat nyt jo olleet suuressa määrin Teakissa [Teatterikorkeakoulussa], missä muutkin esittävän taiteen taiteilijat koulutetaan, ja opiskelijat ovat kokeneet kahden yliopiston välillä kulkemisen kuormittavaksi. Opiskelun kannalta on helpompaa, että toimitaan yhden katon alla ja ollaan alusta saakka osa sitä yhteisöä, jonka kanssa tehdään töitä”, Ikonen sanoo.

Siirrolla on iso merkitys myös teatterin, tanssin ja muun esittävän taiteen tulevaisuuden kannalta.

”On tärkeää, että esittävien taiteiden alue pääsee kehittymään yhtenä kokonaisuutena, jossa ovat mukana kaikki koulutusalat. Siinä on ollut iso aukko tähän asti, kun lavastus on ollut muualla”, Ikonen sanoo.

Aalto-yliopistossa esittävien taiteiden lavastus on ollut osa elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitosta yhdessä elokuva- ja tv-lavastuksen kanssa. Teatteri- ja elokuvalavastus ovat alun perin olleet samaa linjaa, mutta vuosien varrella alat ovat kehittyneet omiin suuntiinsa.

Esittävien taiteiden lavastuksella on edelleen yhteisiä opintoja elokuva- ja tv-lavastuksen kanssa, mutta vähemmän kuin Teatterikorkeakoulun koulutusohjelmien kanssa, Ikonen sanoo.

”Aallosta pois siirtyminen ei tarkoita, että yhteistyö elokuva- ja tv-lavastuksen tai pukusuunnittelun kanssa lakkaisi, se vain muuttaa muotoaan. Lavastus on oma taiteenalueensa, ja on hyvä myös tutustuttaa sitä opiskelevat ihmiset toisiinsa.

”Ohjelmassa opiskelee tällä hetkellä kolmisenkymmentä opiskelijaa. Nykyisillä opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa tutkintonsa loppuun Aalto-yliopistossa kolmen vuoden siirtymäkauden aikana.

Teatterikorkeakouluun voi nyt voi ensimmäistä kertaa hakea myös lavastustaiteen alan jatko-opintoihin. Aalto-yliopistossa tohtoriopintonsa jo aloittaneet lavastustaiteen jatko-opiskelijat eivät kuitenkaan siirry Taideyliopistoon.

”Aallon ja Teakin jatkotutkinnot ovat hiukan erilaisia. On opiskelijan etu, ettei hänen tarvitse muuttaa tutkimussuunnitelmaansa, vaan tutkimuksen voi tehdä loppuun siinä muodossa kuin on sen aloittanut”, Ikonen sanoo.

Hakuaika esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelmaan on tammikuussa yhdessä muiden Taideyliopiston ohjelmien kanssa. Aallossa hakuaika oli vasta keväällä, nyt hakuopas ja tammikuussa palautettavan ennakkotehtävän ohjeet on jo julkaistu verkossa.

Ikonen toivoo, että alasta kiinnostuneet hakijat ovat huomanneet muutoksen ja ymmärtävät hakea ajoissa.

Esittävien taiteiden lavastus sopii ”luoville, lahjakkaille, esittävistä taiteista, visuaalisuudesta, kuvataiteista, tilallisesta ilmaisusta ja tarinoista kiinnostuneille nuorille”, Ikonen sanoo.

Nykyään siihen kuuluu paljon muutakin kuin vain perinteistä teatteri- ja näyttämölavastusta. Uusia soveltamisen alueita löytyy muun muassa pelisuunnittelun ja näyttelysuunnittelun piiristä. Valintakokeessa mitataan erityisesti visuaalista ja tilallista ilmaisutaitoa, mutta myös sosiaaliset taidot ovat tärkeitä, sillä opintoihin kuuluu paljon ryhmätyötä.

”Työ on pitkälti keskustelua ohjaajan, esiintyjien ja muiden suunnittelijoiden kanssa, joten täytyy olla kiinnostunut yhdessä toimimisesta”, Ikonen sanoo.

Silja Ylitalo

Lavastajaksi?

Hakuaika Taideyliopistoon on 7.-20.1.2021.