Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma

Meiltä valmistut tilasuunnittelun ammattilaiseksi, jolla on valmiudet toimia monipuolisesti esittävien taiteiden alueella.

Esiintyjä kuvan vasemmassa reunassa istuu tuolilla lavarakennelmassa, joka on lähellä katonrajaa. Katosta roikkuu suuria erivärisiä ilmapalloja. Taustalla keijuvaloja.
Kuvaaja: Katri Naukkarinen

Miksi meille?

Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma siirtyy Aalto-yliopistosta Taideyliopistoon 1.8.2021 alkaen. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa lavastusta lähestytään nykyesityksiin kytkeytyvänä monipuolisena taiteen ja suunnittelun alueena. Eri koulutusalojen muodostama yhteisö ja esitystoimintaan nivoutuvat opinnot tarjoavat lavastusopiskelijalle erinomaisen omaa taiteellista kehitystä ja ryhmätyövalmiuksia tukevan ympäristön.

Koulutuksen sisältö ja tavoite

Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma tarjoaa valmiudet toimia lavastajana teatteri-, tanssi- ja muissa esittävien taiteiden tuotannoissa, sekä soveltaa osaamista monimuotoisella ja kehittyvällä taidekentällä. Opinnot mahdollistavat työskentelyn sekä suunnittelijana teatteri- ja taideinstituutioissa että erilaisissa prosessipohjaisissa, taiteidenvälisissä ja soveltavissa projekteissa tai laajennetun skenografian alueella, esimerkiksi museo- ja näyttelysuunnittelun, tapahtumien, pelien ja installaatiotaiteen parissa.

Esittävien taiteiden lavastajan tehtäviin kuuluu vastata esitystilan visuaalisista ja toiminnallisista ratkaisuista. Lavastaja perustaa suunnitelmansa omaan taiteelliseen näkemykseensä sekä taiteellisen työryhmän yhteisiin kokeiluihin, ratkaisuihin ja tavoitteisiin. Lisäksi lavastajan tehtäviin kuuluu toimia yhteistyössä useiden toteutuksesta vastaavien ammattiryhmien kanssa.

Monipuoliset taiteelliset, tekniset ja akateemiset opinnot tähtäävät korkeatasoisiin taiteellisiin valmiuksiin, materiaalisten ja digitaalisen suunnitteluvälineiden hyvään hallintaan, ryhmätyökykyyn sekä itsenäiseen, kriittiseen ajatteluun. Lisäksi opinnot perehdyttävät esittävien taiteiden ja skenografian traditioon ja nykykäytäntöihin sekä tarjoavat ymmärryksen taiteellisen tutkimuksen mahdollisuuksista alalla.

Esittävien taiteiden lavastuksen koulutus painottaa taiteellista yhteistoimintaa ja tapahtuu läheisessä yhteistyössä muiden teatteri- ja tanssialojen koulutusohjelmien kanssa, erityisesti valo- ja äänisuunnittelun kanssa.

Opettajat

Opettajamme ovat kokeneita asiantuntijoita alallaan. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti alan huippuosaajia.

Hakeminen

Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelmaan järjestetään haku vuosittain ja maisteriopintoihin joka toinen vuosi.

Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Tohtoriopinnot

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatko-opiskelijaksi ja suorittaa esimerkiksi taiteen tohtorin tutkinto suuntautuen joko taiteellisiin, tieteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa lavastustaiteen alueen tohtorikoulutusta tarjoaa Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutke.

Hakukohteet

Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma

  • kandidaatti ja maisteri (5 vuotta)
  • maisteri (2 vuotta)

Tavoitetutkinto

Taiteen maisteri (TaM)

Yksikkö

Teatterikorkeakoulu

Hakukielet

ruotsi (sv), suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Hakuaika

Tähän koulutukseen haetaan tammikuun 2023 yhteishaussa. Opinnot alkavat syksyllä 2023.

Yhteyshenkilöt

Liisa Ikonen
professori

Opiskelijat ja valmistuneet Max-katalogissa