Esitelmäkutsu: Musiikki ja sukupuoli -tutkimuspäivät 23.-24.1.2023

Tutkimusyhdistys Suoni ry sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtorikoulut ja Historiafoorumi järjestävät kolmatta kertaa musiikkia ja sukupuolta käsittelevät tutkimuspäivät tammikuussa 2023. Esitelmäehdotuksia (max. 300 sanaa) voi lähettää 1.10.2022 saakka.

Viime vuosina suomalaisella mediakentällä on keskusteltu musiikkielämästä ja tasa-arvosta. Taideyliopiston Historiafoorumi, Tutkimusyhdistys Suoni ry sekä Sibelius-Akatemian tohtorikoulut DocMus ja Mutri järjestävät yhteisvoimin kolmatta kertaa musiikkia ja sukupuolta käsittelevät tutkimuspäivät Musiikkitalon Camerata-salissa (Mannerheimintie 13 A, 00100 Helsinki) 23.–24.1.2023.

Seminaari keskittyy tarkastelemaan, miten sukupuoli liittyy musiikin tekemiseen, tuottamiseen ja tutkimiseen.

Keynote-puhuja on Turun yliopiston mediatutkimuksen professori Susanna Paasonen otsikolla: ”Eksotisointi, omiminen ja kosmopolitanismi: tapaus Yul Brynner”.

Seminaarin kielet ovat suomi ja ruotsi. Tarkemmasta ohjelmasta ja aikataulusta tiedotetaan erikseen loka-marraskuussa 2022.

Seminaariin voi tarjota sekä suullisia esitelmiä (20 min alustus + 10 min keskustelu) että musiikkia ja puhetta sisältäviä esityksiä (30 min + 10 min). Luentosalissa on flyygeli, ja tilaan on mahdollista tuoda omia soittimia. Sibelius-Akatemian lainasoittimia on myös mahdollista käyttää tapauskohtaisesti: ilmoitathan mahdollisesta tarpeestasi lomakkeella.

Toivotamme tervetulleeksi ehdotukset yli genrerajojen. Esitykset voivat koostua niin tutkimusprojektien esittelystä kuin oman muusikkouden analysoinnista ja pohtimisesta, ja ne voivat käsitellä sukupuolen ja tasa-arvon kysymyksiä niin musiikin historian kuin nykypäivän ja tulevaisuudenkin kannalta. Seminaarin keskeisiä aihepiirejä ovat mm.  teemat:

  • Sukupuoli musisoinnin ja säveltämisen historiassa
  • Sukupuoli, valtarakenteet ja instituutiot musiikkielämässä ennen ja nyt
  • Intersektionaalisuus, sukupuoli ja musiikki
  • Musiikkiteollisuus, julkisuus ja sukupuoli
  • Feministinen musiikintutkimus
  • Kaanonit musiikin opetuksessa, esittämisessä ja tutkimuksessa

Esitelmäehdotuksia (max. 300 sanaa) voi lähettää 1.10.2022 saakka. Valinnoista tiedotetaan hakijoille 31.10.2022 mennessä. Normaalien tieteellisten konferenssien käytännön mukaisesti esitelmistä/luentokonserteista ei makseta palkkioita

Seminaariin ovat tervetulleita osallistumaan kaikki aiheesta kiinnostuneet. Taideyliopiston maisteri- ja tohtoriopiskelijoilla on myös mahdollisuus kartuttaa opintopisteitä osallistumalla tapahtumaan (lisätietoja löytyy SibAn opinto-oppaasta). 

Pyrimme ensisijaisesti järjestämään tapahtuman paikan päällä, mikäli pandemiatilanne ja viranomaisohjeistukset sen ensi tammikuussa sallivat. Mikäli tämä ei onnistu, tilaisuus pidetään kokonaan etänä Zoomin kautta. 

Lisätietoja

Leena Julin
leena.julin@uniarts.fi

Lue lisää: Musiikki ja sukupuoli -tutkimuspäivät

For English-speakers

Unfortunately, the next Gender and Musicianship study days will be arranged in Finnish and Swedish only. However, we are planning to organise another international symposium in English in January 2024 – stay tuned for the CfP in early 2023!