Avoimen yliopiston kurssien hakijamäärä tuplautui

Opintotarjontaan kuului maksuttomia kursseja työttömille, lomautetuille ja alumneille, mikä herätti suurta kiinnostusta.

Henkilö portaiden yläpäässä
Veikko Kähkönen

Hakijamäärä Taideyliopiston avoimen yliopiston kevään kursseille kasvoi huimasti marras-joulukuussa 2020 avoinna olleessa opiskelijahaussa. Kevään kurssit houkuttelivat peräti 670 hakijaa, kun vuotta aiemmin kevätlukukauden opetukseen hakijoita oli 340.  

Hakijoista 65 prosentille pystyttiin myöntämään opinto-oikeus. Suurin syy siihen, ettei kaikille voitu myöntää kurssipaikkaa, oli se, että paikkoja oli tarjolla rajallisesti. Koronan vuoksi Taideyliopistossa on pienennetty lähiopetuksen ryhmäkokoja. Jonkin verran opiskelijoita karsittiin myös opiskeluvalmiuksien perusteella. 

”Monet avoimen yliopiston kevään kursseista suunniteltiin verkko-opetukseksi, joten pystyimme vastaamaan taide- ja kulttuurialan koulutustarpeeseen valtakunnallisesti”, iloitsee avoimen yliopiston erikoissuunnittelija Mari Karjalainen.  

Hittikursseiksi nousivat esimerkiksi kurssit varhaisiän musiikkikasvatus ja väri fokuksessa, joille molemmille ilmoittautui yli sata henkilöä. Lisäksi luovan liiketoiminnan opintokokonaisuus sekä muut työelämäopinnot herättivät paljon kiinnostusta.

Ilmaisia kursseja työttömille, lomautetuille ja alumneille 

Avoimen yliopiston opintoja tarjotaan tänä keväänä maksutta työttömille ja lomautetuille. Yrittäjyys- ja työelämävalmiuksien opintoihin on puolestaan varattu maksuttomia kiintiöpaikkoja Taideyliopiston alumneille.   

”Halusimme tehdä kädenojennuksen koronan vuoksi vaikeuksissa oleville luovan alan työntekijöille, joille Taideyliopiston tarjonta on laadukasta täydennyskoulutusta. Se onnistui hyvin: hakijoista lähes 30 prosenttia oli työttömiä”, Karjalainen kertoo. 

Myös moni alumni tarttui mahdollisuuteen suorittaa työelämävalmiuksien opintoja maksutta. Eniten kysyntää oli kuvataiteen alan kursseilla.