Eija Ahvo: Kannattaa antautua oppimaan lisää

Taideyliopiston Vuoden alumni 2021 Teatterikorkeakoulusta on taiteilija Eija Ahvo.

Eija Ahvo

Kouluttautuminen näyttelijän ammattiin oli Eija Ahvolle itsestäänselvyys. Uuden oppiminen ja koulutus kuuluvat näyttelijän ja laulajan arkipäivään jatkuvasti. 

”Kun antautuu koulutukselle ja suostuu siihen, että haluaa oppia lisää, pääsee flow-tilaan. ”Se vie sinut uskomattomaan, hauskaan liukumäkeen, jonka määränpäätä et aluksi tiedä”, hän miettii. 

Eija Ahvo esittelee kallioisen metsän, jota hän tällä hetkellä käyttää työtilanaan. 

”Vien kalliolle ihmiset, jotka haluavat oppia puhumaan ja laulamaan. Luonnossa ihmisen ääni käyttäytyy eri tavalla ja jos haluaa oppia enemmän omasta äänestään, on hyvä kuulla, miten oma ääni käyttäytyy suhteessa luonnon tilaan”, hän kertoo.

Hänelle metsä ja luonto ovat paikkoja, jotka ruokkivat luovuutta jatkuvasti jollakin uudella.

”On mielenkiintoista, miten metsä ympäristönä puhuu. Samalla kun se on hiljainen, se myös havisee, sihisee ja suhisee. Se antaa paljon. Itse asiassa se toimii vähän samalla tavalla kuin unet”, Eija Ahvo miettii.

Ilolla mukaan koulutukseen

Suhde oppimiseen ja luovuuteen kasvaa Eija Ahvon mielestä ihmisessä hyvin varhain. 

Lapsuuden kodin arvot ja asenteet ohjaavat tiettyyn suuntaan. Ahvo uskoo, että jo lapsi oppii ihmisestä ja käyttäytymisestä paljon – oppimista tehdään matkimalla.

Ahvon oma ura taiteilijana ei ollut hänelle lapsena mitenkään kirkas. Haaveissa oli lastentarhanopettajan ammatti. Musiikin tekeminen oli kuitenkin aina vahvasti läsnä.

”Uskon, että vaikka tieni näyttelijäksi ja laulajaksi olisi ollut erilainen kuin se nyt oli, olisin loppujen lopuksi päätynyt esiintyjäksi.”

Ahvo pääsi onnellisen sattuman kautta ensin teatteriin töihin ja muutaman työvuoden jälkeen Suomen Teatterikouluun opiskelemaan.

”Halusin ehdottomasti näyttelijän koulutuksen, vaikka olin jo teatterissa töissä. Koulu oli mitä paras elämän koulu.”

Hänen viestinsä opintoja miettiville onkin: ”Lähtekää ilolla mukaan koulutukseen. Näin pääsee mukaan asiaan paneutuneiden ihmisten kanssa tutkimaan ja löytämään uutta.”

Ahvo myös uskoo, että jokainen koulutuksen saanut taiteilija voi vaikuttaa taiteen asemaan.

”Kouluttautumalla alalle pääsee näkemään myös työn realiteetit. Taiteilijoiden oikeuksien puolustajia tarvitaan todellakin lisää. Olen sitä mieltä, että jokaista uutta näyttelijää tarvitaan, sillä he ovat juuri se muutos, joka vie taidetta eteenpäin.”

Ole ihminen ihmiselle

Kouluttajana Eija Ahvo on huomannut, että työssä pitää olla myös itsekäs. On annettava omalle luovuudelle mahdollisuus, jotta se ei katoa.

”Luovuus tekee meistä ihmisiä. Vuorovaikutus ja läsnä oleminen on koulutuksessa tärkeintä. Olen ihminen toiselle ihmiselle. Jos voin auttaa, kiittää, kannustaa, niin teen sen”, hän kertoo omista periaatteistaan.

Eija Ahvo tunnetaan hyvin myös Unicefin hyväntahdon lähettiläänä. Hän kiertää edelleen paljon suomalaisissa kouluissa puhumassa kansainvälisyydestä ja lasten oikeuksista.

”Tämä on minulle tärkeä asia. On hienoa, että kouluissa lapset voivat esimerkiksi leikkien avulla oppia ymmärtämään kansainvälisiä asioita. Viestini on, että vaikka hätä olisi maailman toisella puolella, se pitää huomioida.”

Yli 30 Unicef-lähettiläsvuotensa aikana hän on käynyt neljä kertaa kentällä.

”Ne ovat olleet tärkeitä ja silmiä avaavia käyntejä, mutta kouluvierailut kotimaassa ovat se pääasia. Viimeksi vierailin Lapissa saamelaiskouluissa ja vierailun aikana opin ihan valtavasti itsekin.”

Tasa-arvoa tarvitaan monissa paikoissa

Kun Eija Ahvo puhuu, keskustelussa toistuvat sanat luovuus, oppiminen ja tasa-arvo. Useassa kohtaa ne nivoutuvat myös yhteen. Esimerkiksi suomalaiseen näyttelijäkoulutukseen ja -työhön hän toivoisi paljon lisää monikulttuurisuutta ja sitä kautta tasa-arvoa. 

”On mietittävä, miten kaikki ihmiset saadaan osaksi koulusta ja näyttelijän työtä.”

Kun palataan takaisin Eija Ahvon työhuoneeseen eli metsään, hän muistuttaa myös luonnon olevan tasa-arvotekijä. 

”On kaikkien etuoikeus saada olla luonnossa ja kokea se. Luonto auttaa meitä kaikkia tekemään parempia päätöksiä.” 

***

Vuoden alumnien valinta on vuosittain jaettava tunnustus Taideyliopiston kasvateille, jotka ovat toiminnallaan vahvistaneet esikuvallisesti taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä.