Vanhan musiikin opiskelija Tiina Rajamäki: “Parasta väyläopinnoissa on ollut saada oppia uutta ja laajentaa omia näkemyksiä” 

Vanhan musiikin opiskelija Tiina Rajamäki suoritti opintoja Taideyliopiston avoimessa yliopistossa, koska halusi oppia lisää vanhan musiikin esityskäytännöistä ja kehittää tyylinmukaista soittotaitoa. Syksyn 2024 vanhan musiikin väyläopintoihin haetaan 3.-19.4.2024.

Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan vanhan musiikin väyläopintoja? 

Olen Tiina Rajamäki. Olen opiskellut barokkioboen soittoa muutaman vuoden yksityisesti ja neljänä vuonna Helsingin vanhan musiikin seuran kesäkursseilla.  

Hain vanhan musiikin väyläopintoihin, koska halusin oppia lisää, syventää instrumentin hallinnan taitojani ja edetä tavoitteellisesti. Kaipasin myös lisää mahdollisuuksia yhteissoittoon. Lisäksi olin kiinnostunut vanhaan musiikkiin liittyvistä historiakursseista sekä teoriapohjan vahvistamisesta, sillä aiemmista musiikkiopinnoistani oli kulunut pitkä aika. Kaiken kaikkiaan halusin oppia lisää vanhan musiikin esityskäytännöistä ja kehittää tyylinmukaista soittotaitoa. 

Olen ollut tämän vuoden opinto- ja kirjoitusvapaalla lukion opettajan työstäni, joten minun oli mahdollista suorittaa väyläopintojen 30 opintopisteen kokonaisuus.  

Oletko suorittanut jo ennen väyläopintoihin pääsyä opintoja avoimessa yliopistossa? 

Kävin Barokkisonaattipaja-kurssin Taideyliopiston avoimen yliopiston kautta lukuvuonna 2022–2023. Rohkaistuin hakemaan väyläopintoihin ehkä juuri siksi, että olin jo ollut yhdellä avoimen kurssilla aiemmin. 

Miten väyläopintoihin haettiin? 

Vanhan musiikin väyläopintojen instrumenttiopintoihin haettiin viiden minuutin mittaisella videotallenteella, jossa piti soittaa vapaavalintainen, vanhaa musiikkia sisältävä ohjelma.  

Mitkä olivat meleenpainuvimpia kursseja tai projekteja opintojen aikana? 

King Arthur -oopperaproduktio Justin Doylen johdolla oli mieleenpainuva kokemus. Oli mahtavaa saada olla mukana tässä produktiossa, joka tehtiin yhdessä solistien, kuoron, tanssijoiden ja orkesterin kanssa ja esitettiin Ritarihuoneella. 

Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi? 

Minulla on ollut kursseja lukuvuoden aikana tyypillisesti 2–3 päivänä viikossa. Välillä on ollut tiiviimmin, jopa päivittäin, johonkin produktioon tai kurssiin liittyviä harjoituksia. Lisäksi olen saanut käydä säännöllisesti soittotunneilla. Opiskeluun kuuluu tietenkin myös päivittäistä itsenäistä harjoittelua. Oboistina olen lisäksi yrittänyt erityisesti panostaa tänä vuonna röörinteon opetteluun. 

Mikä on opiskelussa parasta? 

Parasta on saada oppia uutta ja laajentaa omia näkemyksiä. Jo sen vuoksi, että olen taustaltani opettaja, minusta on tärkeää olla välillä myös oppilaan asemassa ja opiskella jotakin uutta. Epämukavuusalue on tullut tutuksi, mutta olen kiitollinen siitä, miten paljon olen voinut oppia tämän vuoden aikana. 

Hienoa on myös opintojen tarjoama mahdollisuus soittaa erilaisissa pienissä ja suuremmissa kokoonpanoissa.  

Opetus on kautta linjan ollut todella laadukasta. Olen nauttinut ihan kaikista kursseista, joilla olen ollut.  

Mikä on ollut opiskelussa haastavinta? 

Minulla ei ole taustalla aikaisempia musiikkialan korkeakouluopintoja, joten musiikinopiskelun kulttuuri oli minulle uutta ja aluksi jännittävääkin.  

Minkä vinkin antaisit tuleville hakijoille? 

Kannattaa hakea rohkeasti! Väyläopintojen vuosi on hieno tilaisuus syventyä periodi-instrumentin opiskeluun, tutustua ihmisiin ja saada mahdollisuuksia yhdessä soittamiseen.  

Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on? 

Toivon, että voisin kehittyä soittajana edelleen ja löytäisin jatkossakin mahdollisuuksia yhteissoittoon. Suunnitelmissani on myös alkaa perehtyä oboe d’amoren soittamiseen. 

Vanhan musiikin väyläopinnot on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa syventyä paremmin omaan pääinstrumenttiinsa 

Vanhan musiikin aineryhmän lehtori Annamari Pölhön mukaan väyläopinnot on tarkoitettu ennen kaikkea henkilöille, jotka haluavat sitoutua opintoihin syvemmin. 

Väyläopintoihin voi hakea kuka vain, joka on halukas syventymään omaan pääinstrumenttiinsa. Väylä sopii myös sellaisille, joilla on jo tutkinto, ja jotka saattavat jo toimia työelämässäkin, mutta haluavat syventävää opetusta omaan instrumenttiinsa”, Pölhö sanoo. 

Pölhön mukaan tunnelma kurssilla on ollut innostunut ja opiskelijoilta saatu palaute on ollut hyvin positiivista.  

Uusia polkuja avoimesta – hae vanhan musiikin väyläopintoihin ja kesän 2024 kursseille 19.4. mennessä 

Vanhan musiikin opinnoista kootaan toista kertaa väyläopinnot lukuvuodelle 2024–2025. Suoritettuasi väyläopinnot pääset suoraan vanhan musiikin koulutusohjelman hakuprosessin toiseen vaiheeseen. Suoritettujen väyläopintojen lisäksi sinun tulee täyttää muut koulutusohjelman hakuehdot. 

Hakuaika syksyllä alkaviin vanhan musiikin opintoihin on 3.-19.4. Samaan aikaan haetaan avoimen yliopiston kesän 2024 opintoihin. 

Tutustu vanhan musiikin väyläopintoihin ja niiden hakuohjeisiin

Taideyliopiston avoin yliopisto tarjoaa monipuolisen valikoiman musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin opintoja sekä runsaasti yrittäjyys- ja työelämäopintoja – myös kesällä. Avoimen yliopiston kursseilla voit tutustua taiteen korkeakouluopintoihin, täydentää ammatillista osaamista tai harrastaa taidetta parhaiden asiantuntijoiden opetuksessa. 

Kesällä 2024 voit opiskella avoimessa yliopistossa muun muassa kuratointia, drag-taidetta, musiikkiteatteria sekä taidealan työelämätaitoja. Tarjolla on myös erilaisia kursseja laulajille. Lukiolaisilla ja muilla toisen asteen opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua maksutta osaan avoimen yliopiston kursseista.

Tutustu tarkemmin tarjontaan kurssikalenterissa.

Taideyliopiston alumnit, jotka ovat valmistuneet 1.8.2021 jälkeen, voivat täydentää opintojaan maksutta Taideyliopiston avoimen yliopistossa. 

Lue lisää jatkuvan oppijan opinto-oikeudesta