Uusi esseekokoelma tarkastelee musiikin ja aatteiden yhteyksiä  

Musiikki, aatteet, historia: tekstejä 1990–2022 kokoaa yhteen musiikintutkija Matti Huttusen kirjoituksia.

Kuva: Nelly Kivinen

Kirja jakautuu kolmeen osaan, joista ensimmäinen käsittelee musiikintutkimuksen oppihistoriaa, toinen Suomen musiikin historiaa ja kolmas musiikkifilosofiaa. Mukana on myös kaksi ennen julkaisematonta tekstiä. Huttunen soveltaa useissa kirjoituksissaan historiallis-kriittisen musiikkitieteen tarkastelutapaa, jossa musiikkia tutkitaan aatteiden ja ideoiden valossa. Huttusen kirja julkaistaan Sibelius-Akatemian julkaisuja –sarjassa.  

Suurin osa esseekokoelman teksteistä tarkastelee musiikin aate- ja oppihistoriaa. Yksi kokoelman artikkeleista käsittelee musiikillisen muodon ja ilmaisevuuden käsitteitä saksalaisen filosofin Ernst Blochin nuoruudenteoksessa Geist der Utopie (1918/1923). Kirjan musiikkifilosofisessa osassa tarkastellaan myös muun muassa musiikin historianfilosofiaa sekä teoksen käsitettä nykymusiikissa.     

Kirjan esseet ovat ilmestyneet musiikkitieteellisissä lehdissä ja artikkelikokoelmissa, mutta ne ovat luonteeltaan melko yleistajuisia. Huttunen toivookin, että ne lisäävät osaltaan musiikkikulttuurin itseymmärrystä.     

”Sen sijaan, että yrittäisin asettaa näitä esseitä nykypäivän kirjavaan tutkimukselliseen kontekstiin, nostan esiin yhden 2000-luvun ilmiön, nimittäin musiikin esittämisen nousun musiikkiteosten rinnalle hyväksyttäväksi ja kenties jopa ensisijaiseksi kohteeksi. Teokset ovat korvautuneet teoilla, produktit prosesseilla”, kertoo Huttunen.   

Matti Huttunen on musiikintutkija, jonka kiinnostuksen kohteita ovat musiikin aate- ja oppihistoria, musiikkifilosofia ja esittävän säveltaiteen historia. Hän opiskeli musiikkitiedettä ja teoreettista filosofiaa Turun yliopistossa ja väitteli tohtoriksi musiikkitieteen alalta vuonna 1993. Huttunen on suorittanut myös huilunsoiton III kurssitutkinnon Sibelius-Akatemiassa vuonna 1987. Hän on toiminut mm. Helsingin Konservatorion musiikinhistorian lehtorina ja yliopettajana ja Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen tutkimuksen professorina ja julkaissut useita kymmeniä artikkeleita kansainvälisissä ja kotimaisissa yhteyksissä. Vuonna 2017 Huttuselle myönnettiin Pro musica -säätiön tunnustuspalkinto.    

Lisätiedot

Matti Huttunen
matti.huttunen@uniarts.fi