Tutustu taiteilijaan: Antti Salovaara

Fagotisti Antti Salovaaran Kesän nuoret taiteilijat -konsertti kuullaan 2.9. R-talon konserttisalissa. Haastattelimme Anttia hänen tulevasta konsertistaan ja kysyimme konserttivinkkejä syksyyn.

Kuka olet, mistä tulet ja mikä on suhteesi Taideyliopistoon?

Antti Salovaara, lahtelaislähtöinen fagotisti, valmistui Sibelius-Akatemiasta joulukuussa 2021. Aloitin vuonna 2008 nuorisokoulutuksessa. Opettajanani toimi Jaakko Luoma.

Minkä neuvon antaisit nuorille, aloitteleville muusikoille/taiteilijoille?

Itselleni on ollut tärkeää opiskella mestareita ja kuunnella älyttömästi musiikkia, käydä vähän taidemuseossa ja olla ihmisille siedettävä. Jos on hankalaa, oppii eniten siitä mikä eniten kiinnostaa. Epäkummelilainen miljoona virhettä sekä elämässä että musiikissa myös on ollut tärkeä oppikoulu.

Mihin kuulijan kannattaa kiinnittää erityishuomiota tulevassa ’’Jokapäiväisen näytelmän musiikkia’’ konsertissasi?

Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti pianisti Miwa Hoyanon upeaan energiaan, Max Savikankaan vaivattoman kauniiseen alttoviulunsoittoon, Tytti Arolan teoksen koomisen pinnan takana piilevään harmoniseen herkkyyteen sekä Karoliina Kuisman runojen kosmiseen sanomaan. Konsertissa ilmenevät vivahteikkaasti säveltäjien paitsi sointivärilliset ja tyylilliset mieltymykset, myös heidän tapansa esittää näyttämöllä tapahtuvaa taidetta.

Mistä löydät paikkoja tai hetkiä luovuudelle ja uuden tekemiselle tässä kiireisessä maailmassa?

Pakotan ystäväni tekemään kanssani taideasioita jatkuvasti, ja he pakottavat minut mukaansa. Sitten kun usein tähän väsyy, voi vaikka kirjoittaa runoja tai ottaa valokuvia tai treenailla lisää fagottia. Olen erittäin vanhanaikainen ja uskon siihen, että taide voi löytyä ihan mistä vaan ja taiteilija löytää sen kyllä. Jaan aikani opettamisen, kamarimusiikin ja taideprojektien kesken. Mitä enemmän nämä limittyvät henkisellä ideatasolla toisiinsa, sitä onnellisempi olen. Toisten tekemät luovat valinnat, kuten nämä tämän konsertin teokset ovat sitä suurinta huvia, ja siitä on otettava ilo nyt irti kun mahdollisuus tarjoutuu. En ole mikään voittajan tuntien suurkuluttaja, mutta sieltä maailmasta olen ottanut mukaani pöytälaatikkofilosofian: paras runo on kirjoitettu runo.

Millä tavalla Sibelius-Akatemia on mielestäsi ainutlaatuinen oppimis/työskentely-ympäristö?

Sibelius-Akatemiassa pääsee rauhassa työstämään itsestään taiteilijaa. Tällä koululla on mahdollisuus olla se paikka, jossa soittaminen on kaikista mukavimmillaan. Opiskelija pääsee myös rakentavan kriittiseen ympäristöön ja loistaviin puitteisiin.

Konserttivinkkisi tulevalle kaudelle? 

Sinun idolisi konsertti, sinun oma konserttisi ja sinun ystäväsi konsertti. Bonuksena konsertti, josta et tiedä mitään etukäteen. Kunhan menet ja vaikutut.