Tu­tus­tu opis­ke­li­jaan: Lyydia Johansson

Huone -esityksen valosuunnittelija Lyydia Johansson kertoo esityksestä ja opinnoistaan Teatterikorkeakoulussa.
Esitys nähdään Teatterikorkeakoulussa 29.11.-5.12.

Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun? 

Olen Lyydia Johansson, Tampereelta ja sieltä täältä kotoisin oleva valosuunnittelija. Innostuin Rovaniemellä Lapin ylioppilasteatterissa valojen tekemisestä niin paljon, että jätin kuvataiteen opettajan opinnot sikseen ja hain Teatterikorkeakouluun opiskelemaan valosuunnittelua.

Mikä tekee Teatterikorkeakoulusta ainutlaatuisen ympäristön oppimiselle, opiskelulle ja taiteen tekemiselle? 

Täällä pääsee kokeilemaan paljon sekä vanhaa että uutta kalustoa, ja annetaan mahdollisuus epäonnistua. Myös asiantuntevat tuntiopettajat mahdollistavat paljon.

Kuvaile taiteilijaminääsi viidellä sanalla. 

Värejä, kontrasteja, istun mielelläni pimeässä.

Mikä motivoi ja innosti sinua osallistumaan tähän produktioon?   

Aino Kontinen, esityksen koollekutsuja, on samalta vuosikurssilta ja rakas ystävä. Olen tehnyt hänen kanssaan jo aiemmin töitä, ja tiesin että työporukka tulee olemaan hyvä. Minulla on myös kova luotto Ainoon taiteilijana.

Miten lähdit suunnittelemaan teoksen valomaailmaa? 

Tilaratkaisun kautta. Ainolle oli tilan muoto jo hyvin aikaisin selvä, ja minun oli helppo lähteä tutkimaan, miten voisin valolla tukea, toisintaa ja laajentaa sitä. 

Mitä haluat/haluatte kertoa tällä produktiolla? / Mikä tässä produktiossa on sinusta olennaista ja ajankohtaista? 

Produktio pyrkii ihmettelemään lempeästi, miten eläminen voikaan olla tälläistä, niin hyvässä kuin pahassa. Ainon kirjoittama runoteksti käsittelee elämisen kokemusta toiseutetun ihmisen näkökulmasta, ja minulle tärkeä aihepiiri teoksessa on olemassaolon tuska ja kauneus, sekä niiden molempien rakastaminen.

Miten näet taiteen, taiteilijoiden ja taiteen ammattilaisten roolin yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa?  

Kertoa tarinoita, kaikkia pienimmistä suurimpiin.

Mikä on suurin unelmasi taiteilijana?  

Uskomaton värimyrsky, jossa ketään ei haittaa, näkyykö kaikki kokoajan hyvin tai ollenkaan. Myrskyn silmässä täysi pimeys.

Millaisia tulevaisuudennäkymiä sinulla on? 

Haaveilen töistä Tampereella, että voisin asua rakkaani ja hänen lapsensa kanssa yhdessä. Tai sitten siitä, että aina saisi tehdä vain 100% ihanissa työryhmissä 100% upeita teoksia, tietenkin 100% rahoituksella.

Suosittele jotain taide-elämystä! 

WayneradioTV Solutions -nimisen streamaajaporukan videokokonaisuudet ”Half-Life VR but the AI is Self-Aware” sekä ”Half-Life: Alyx but the Gnome is too Aware”. Myös streamaaja Jerma985 ”Jerma Dollhouse” on kiinnostava kokeilu streamaamisen mahdollisuuksista.