Taiteilijaresidenssissä kohdataan kollegoita eri puolilta maailmaa – haastattelussa kuvataiteilija Tiina Pyykkinen

Jokaiseen residenssijaksoon liittyy omat tärkeät hetkensä ja kohtaamisensa, sanoo kuvataiteilija Tiina Pyykkinen, yksi Kuvataideakatemian residenssistipendiaateista.

Taideteoksia esillä galleriassa.
Tiina Pyykkisen teos Shadows oli esillä galleria Makasiini Contemporaryssa Turussa 2019. Kuva: Gallery Makasiini Contemporary

Kuvataiteilija Tiina Pyykkinen, 37, on valittu Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön residenssistipendiaatiksi Jan van Eyck Academieen Maastrichtiin Hollantiin. Lähtö vuoden mittaiselle residenssijaksolle on lokakuun alussa, mikäli koronatilanne suo. Residenssistipendeillä Kuvataideakatemia tukee alumniensa uraa ja kansainvälistymistä.

Aiemmin Pyykkinen on viettänyt residenssijaksoja Pariisissa, Reykjavikissa ja Italiassa, ollut vaihto-opiskelijana Saksassa Leipzigissä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin muun muassa Saksassa, Ranskassa ja Englannissa.

Jos Saarijärveltä kotoisin oleva Pyykkinen olisi lapsena tiennyt, miten kauas kotikyliltä työura aikuisena vie, olisiko hän yllättynyt?

”Luultavasti olisin ollut vain iloinen. Tunnistan jo silloisessa itsessäni halun tavata uusia ihmisiä ja löytää uusia tapoja ajatella. Minua on vienyt eteenpäin halu nähdä ja oppia uutta.”

Pyykkinen valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2014, ja on sen jälkeen pystynyt keskittymään pääasiassa omaan taiteelliseen työhönsä. Pyykkinen tunnetaan erityisesti suurista, valolla ja heijastuksilla leikittelevistä maalauksistaan ja materiaalikokeiluista erilaisilla maaleilla.

Päätoimisen työskentelyn ovat mahdollistaneet apurahat, residenssijaksot ja valinta Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2017.

”Sen vuoden jälkeen työt ovat lisääntyneet ja on tullut mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia.”

Näitä ovat olleet muun muassa julkisen taiteen teokset esimerkiksi Flow-festivaaleilla vuonna 2018 ja Jyväskylän uuteen keskussairaalaan Novaan valmistuva taideteos.

Jan van Eyck Academien residenssiin Pyykkinen haki, koska koki olevansa risteyskohdassa urallaan. Residenssi tuntui sopivalta paikalta hahmotella uusia ideoita, sekä konkreettisesti maalaamalla ja luonnostelemalla että ajatuksen tasolla, lukemalla ja kirjoittamalla.

”Kuvataiteilijan työ on aika yksinäistä, pitkälti studiolla työskentelemistä. Kaipasin vuorovaikutusta, keskustelua ja kohtaamisia toisten ihmisten kanssa. Residenssissä voin tarttua hetkeen ja kokeilla uutta, ihan spontaanejakin ideoita.”

Kaikki samassa paketissa

Aiemmissa residenssijaksoissa Pyykkisen mukaan mieleenpainuvinta ovat olleet juuri keskustelut ja kohtaamiset muiden taiteilijoiden kanssa.

Residenssitaiteilijoiden työstudiot sijaitsevat usein yhteisissä tiloissa. On luentoja, avoimia ovia ja omien töiden esittelyjä. Joissain paikoissa myös asutaan residenssin yhteydessä, toisissa, kuten Maastrichtissa, asunto hankitaan muualta.

”Residenssissä on mahdollisuus keskittyä omaan työhön, mutta tehdä myös yhteistyötä toisten kanssa, tavata kollegoita sekä muita taidealan toimijoita.”

Millaista sitten on arki taiteilijaresidenssissä?

Reykjavikissa Pyykkinen joinain päivinä luki ja kirjoitti, toisina teki luonnoksia.

”Siellä oli tosi kiva porukka. Puhuimme kaikesta mahdollisesta, kuten maailman tilanteesta ja politiikasta. Kävimme yhdessä näyttelykierroksilla ja syömässä, pidimme yhteisen näyttelyn, ja yhtenä päivänä vuokrasimme auton ja kiersimme luonnonnähtävyyksiä.”

”Pariisissa tutustuin erääseen afrikkalaiseen muusikkoon, jonka kanssa kiersimme näyttelyitä. Hän kertoi minulle omasta taustastaan ja työstään, se oli tosi kiinnostavaa. Jokaisessa residenssissä on ollut omat tärkeät hetkensä, kohtaamisensa ja sattumuksensa.”

Tärkeää Pyykkisen mukaan on myös se, että residenssijakson aikana taiteellisen työn rahoitus on turvattu. Se auttaa keskittymään itse työntekoon ja poistaa ainakin hetkeksi taiteilijan elämään usein kuuluvan huolen toimeentulosta.

”Epävarmuudesta ja ahdistuksesta ei varmasti synny parhaita teoksia. Residenssit on hirveän hienosti järjestetty, kaikki kuuluu samaan pakettiin. Jos rahoitusta pitäisi hakea erikseen, pahimmassa tapauksessa ei pääsisi lähtemään lainkaan.”

Silja Ylitalo

Lue myös:

Uutinen: Alumniresidensseihin Britt Al-​Busultan, Yassine Khaled, Anssi Pulkkinen ja Tiina Pyykkinen

Lisätietoa Saastamoisen säätiön tukemasta kansainvälistymishankkeesta