Roderick Kabangan monologi Feel Helsinki -festivaaleilla perustuu romaaniin Kissani Jugoslavia

Pajtim Statovcin romaani Kissani Jugoslavia käsittelee ulkopuolisuuden teemoja, joihin Roderick Kabanga kokee samastuvansa. Hän toivoo, että maahanmuuttajataustaiset perheet löytäisivät myös Feel Helsinki -festivaaleille, koska taiteen tekeminen ja kokeminen kuuluvat kaikille.

Kasvokuva ihmisestä

”Olen kolmannen vuoden opiskelija Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelmassa ja valmistun pian kandiksi. Jäljellä on vielä pari vuotta maisteriopintoja. Viime vuonna osallistuin monologikurssille, jonka tulosta Feel Helsinki -festivaaleilla esittämäni monologi on. Kokosin monologin itse poimimalla osia Pajtim Statovcin romaanista Kissani Jugoslavia. Samastuin ulkopuolisuuden ja ulkomaalaisuuden teemoihin, joista kirjassa puhutaan, sillä ihonvärini vuoksi monet eivät pidä minua suomalaisena”, Roderick Kabanga kertoo. 

Kabanga esitti monologinsa ensimmäisen kerran marraskuussa 2020, jolloin 13 näyttelijäntaiteen opiskelijaa esitti yhdessä kotimaiseen kirjallisuuteen perustuvia, noin 10 minuuttia kestäviä monologeja. Monologit valmistuivat osana näyttelijäntaiteen koulutusohjelman opintoja, jossa ohjaavana opettajana toimivat professori Elina Knihtilä (näyttelijäntaide) ja lehtori Tuuli Nilsson (puhe).  

”Monologini avasi marraskuussa koko yhteisen esityksemme, mikä oli vastuullinen tehtävä. Esitykseni energian piti jäädä katsojille ja seuraavalle esiintyjälle. Monologin tekeminen on ollut todella opettavaista. Teksti itsessään syntyi helposti, ja valitsemani osat iskostuivat luontevasti yhteen. Aluksi olin ihan hukassa, kun lavalla ei ollut ketään muuta, mutta professori Malla Kuuranne ohjasi minut näkemään, että katsojat ottavat monologissa näyttelijän vastaparin roolin ja heihin peilataan tunteita. Se oli oivalluksen hetki”, Kabanga kertoo.   

Monologissa nousee esiin myös kirjan päähenkilön isäsuhde, johon Kabanga pystyy hyvin samastumaan.  

”Isäni on kotoisin Kongosta, ja hän muutti Suomeen saadakseen lapsilleen paremman elämän. En ole koskaan käynyt Kongossa. Meidän piti juuri mennä isäni ja veljeni kanssa viime vuonna, mutta korona esti matkamme. Toivon pian pääseväni sinne. Tiedän kuitenkin, että Afrikassa moni ajattelee, etten ymmärrä heidän elämäänsä, koska olen asunut aina Euroopassa. Näitä samanlaisia ulkopuolisuuden teemoja nousee esiin monologissani”, Kabanga sanoo. 

Tällä hetkellä hän on mukana Savoy-teatterin West Side Story -musikaalissa. 

”Luulin aina, ettei minusta olisi musikaalin näyttelijäksi, mutta nyt harjoituksissa olen ihaillen seurannut muiden näyttelemistä. Koen, että olen siinä vaiheessa opintojani, että ovet ovat auki joka suuntaan: olen kiinnostunut dramaturgiasta, kirjoittamisesta ja siitä, miten asiat esitetään katsojille ja missä järjestyksessä. Tapani näytellä juontaa juurensa sarjakuvaelokuviin, joiden fani olen. Taiteilijana minulla on kerrottavaa siitä, mitä on elää POC-ihmisenä (person of colour) Suomessa. Juuri nyt minulla on vapaus olla mitä vain näyttelijän roolin raameissa”, Kabanga naurahtaa. 

Feel Helsinki -festivaaleilta hänen on kiirehdittävä oman esityksensä jälkeen West Side Storyn esitykseen. Hän haluaa kuitenkin kannustaa muita osallistumaan festareille. 

”Ennen muuta toivoisin, että ulkomaalaistaustaiset vanhemmat toisivat perheensä festivaaleille ja kokisivat, että taide kuuluu heillekin. Taidekoulut voivat auttaa ketä vain menestymään Suomessa. Kaikista ei tarvitse tulla lääkäreitä ja insinöörejä, vaikka moni muualta Suomeen tullut uskoo, että vain perinteisesti arvostettu koulutus tuo hyvän elämän. Toivon, että ulkomaalaistaustaiset vanhemmat hyväksyisivät myös taidekoulutuksen lapsilleen. Me ei-valkoiset olemme täällä jo nyt niin esiintyjinä kuin katsomossakin. Feel Helsinki näyttää, minkälainen on taiteen tulevaisuus Suomessa. Siellä näkee, mitä meidän sukupolvemme haluaa tuoda taiteen kentälle”, Kabanga pohtii.   

Roderick Kabanga esittää monologinsa Taidepiste-lavalla Musiikkitalon Päälämpiössä klo 16.30.

Historian kolmas Feel Helsinki

Taideyliopisto järjestää kolmatta kertaa maksuttoman Feel Helsinki -taidefestivaalin Musiikkitalossa ja verkossa lauantaina 4.9.2021. Monipuolinen taidefestivaali esittelee Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja alumnien osaamista. 

Teksti: Päivi Brink