”Mikään ei herätä minussa yhtä suuria tunteita kuin musiikki”, sanoo muusikko Vilma Jää

”Sibelius-lukion kautta Sibelius-Akatemiaan ja freelanceriksi” oli laulaja, viulisti ja säveltäjä Vilma Jään ainoa urahaave koululaisena.

Potretti Vilma Jäästä
Kuvaaja: Mikko Malmivaara

Suunnitelma toteutui ja lahjakas taiteilija valmistui Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi kesäkuussa. Vilma opiskeli kansanmusiikkia ja erikoistui vanhoihin suomalais-ugrilaisiin laulutekniikoihin. Moni tunnistaa hänet oopperalavalta, sillä Vilma on mukana  Kaija Saariahon uusimmassa oopperassa Innocence. Saariaho sävelsi vanhoja kansanlaulun tekniikoita hyödyntäen oopperaroolin erityisesti häntä varten.

Opiskelu Taideyliopistossa antoi Vilmalle monipuolisen ja laadukkaan koulutuksen, mutta myös laajat verkostot tulevaa työelämää varten.

 ”Taideyliopisto on keskeinen tekijä koko Suomen taidekentällä, ja kaikki opiskelijat ovat toistensa mahdollisia tulevia kollegoja ja yhteistyötahoja”, Vilma sanoo.

Vilma säveltää vahvasti kansanperinteeseen pohjaavaa musiikkia. Hän haluaa musiikillaan sytyttää ihmisissä kiinnostuksen kansanmusiikkiin ja kansanperinteeseen. Haaveena on, että kansanmusiikki saataisiin kuuluviin ja näkyviin sellaisessa muodossa, että sitä on musiikinalaan perehtymättömänkin helppo ymmärtää.

Musiikilla ja taiteella on Vilman mielestä ihmisen hyvinvoinnille käsittämättömän suuri merkitys. ”Taide parantaa, ruokkii, innostaa, vapauttaa ja rentouttaa, laittaa pohtimaan. Ilman taidetta maailma olisi synkkä paikka.”

”Kun yritän kuvitella maailmaa ilman taidetta, alkaa päässäni soimaan melodia-aihio. Mieli ei selvästikään hyväksy tällaista ajatusta ja pelastaa minut enemmältä synkistelyltä. Nappaanpa tästä viulun käteen ja alan soittelemaan!”