“Mikä tekee taiteilijan? Herkkyys nähdä asioita, joita muut eivät näe”, sanoo mediataiteilija Adel Abidin

Adel Abidin on mediataiteilija, joka on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2005. Hän on yksi Taideyliopiston Vuoden alumneista 2022.

Petri Summanen Adel Abidin, Taideyliopiston Vuoden alumni 2022

Adel Abidin edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2007. Tämän jälkeen hänen työnsä ovat olleet esillä merkittävissä näyttelyissä maailmanlaajuisesti. Tapasimme taiteilijan hänen työhuoneellaan Kaapelitehtaalla.

Adel Abidin, miten sinusta tuli taiteilija?

“Piirtäminen oli lapsena minulle kuin kirous. Piirsin todella paljon. Se oli vain kivaa, en ikinä ajatellut, että siitä tulisi ammatti. Halusin kuitenkin jo nuorena opiskella taiteita kotikaupunkini Bagdadin taideakatemiassa. Saddamin hallitessa se olisi kuitenkin edellyttänyt liittymistä Baath-puolueeseen. Niinpä minusta tuli ekonomi. Todella huono sellainen. Kun Bagdadin taideakatemia avattiin kaikille vuonna 1996, pääsin opiskelemaan kuvataiteita. Vuonna 2002 sain ensimmäisen merkittävän tunnustuksen taiteilijana, kun voitin Young Iraqi Artist -kilpailun.”

Sanotaan, että taiteilijaksi synnytään. Mikä sinun mielestäsi tekee taiteilijan?

“Uskon, että taiteilijalla on herkkyys ja kyky nähdä asioita, joita muut eivät näe. Tämän ei tarvitse olla sen ihmeellisempää, kuin ekonomin kyky nähdä numeroista sellaista, jota kaikki eivät näe. Herkkyys yksinään ei kuitenkaan riitä tekemään taiteilijaa. Tarvitaan sinnikkyyttä, että saa työnsä maaliin. Ja jatkuvuutta. Taiteilijana oleminen on kuin polku, jota kuljetaan, ei yhden kunniakierroksen lyönti.”

Miten maalarista tuli mediataiteilija?

“Aloitin tosiaan Kuvataideakatemiassa maalauksen opinnoissa, mutta minulle tuli sitten totaalinen blokki, enkä saanut tehtyä yhtään mitään varmaan puoleen vuoteen. Tuon ajan lopulla aloin piirtää ja maalata television tekstityksiä, televisioruuduille, kaikkialle. Tila-aikataiteiden lehtori Seppo Salminen sitten kysyi, että miksi et alkaisi tehdä videoita? Ja niin sitten tapahtui. Minun täytyi opetella nollasta, mutta löysin mediataiteista itseni ja koin, että sen kautta pystyn kommunikoimaan ideani muille ja vielä pitämään hauskaa siinä samalla.”

Mikä on viestisi niille, jotka haaveilevat taiteiden opiskelusta?

“Lopussa kiitos seisoo. Se on suomalaisista sanonnoista yksi suosikeistani. Katso, olen kirjoittanut sen tänne työhuoneen seinällekin. Tehkää paljon, jatkakaa tekemistä ja vaalikaa omaa ääntä.”

Mitä rakastat taiteen tekemisessä?

“Rakastan sitä aivo-orgasmia, jonka saan kun keksin idean työlle, ja kun sitä seuraa sellainen gut feeling – eli suomennetaan se vaikka perstuntuma – niin se on parasta. Sitten egopuolella on se, että ihmiset kokevat ja kommentoivat työtäsi ja olet osa taideyhteisöä. Siihenkin on helppo rakastua.”

Mitä sinulla on taidekattilassasi kiehumassa tällä hetkellä?

”Lyhytelokuva. Se on viime silausta vaille valmis.”

Olet yksi Taideyliopiston Vuoden alumneista 2022. Mitä se merkitsee sinulle?

“Tämä on tunnustus, jonka tuntuu todella hyvältä. Tykkäsin todella paljon Kuvataideakatemiasta ja muistoni sieltä ovat aidosti rakkaat. Se, että juuri minulle on suotu tällainen kunnianosoitus ja mahdollisuus käyttää ääntäni taidekoulutuksen hyväksi, on ihan että wow, mieletöntä.”

***

Vuoden alumnien valinta on vuosittain jaettava tunnustus Taideyliopiston kasvateille, jotka ovat toiminnallaan vahvistaneet esikuvallisesti taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä.