Maaliskuun konserttivinkit

Sibafest-kiertueella konsertteja, tilataidetta ja valokuva- ja videonäyttely

Kahdenkymmenen konsertin Sibafest – Recovery Tour tuo livemusiikkia pandemian jättämään puutostilaan monessa genressä. Helsingin Musiikkitalolta 17.1. alkanut kiertue jatkuu kevään ajan Helsingissä, Järvenpäässä, Seinäjoella ja Kuopiossa 5.5. asti.

Maaliskuussa kannattaa suunnata Musiikkitalolle Pia Siiralan Musiikin virta -valokuvanäyttelyyn, joka dokumentoi Pia Siiralan tutkimusmatkoja koilliseen Siperiaan, Kamtšatkaan ja Tšukotkaan vuosilta 2008–2017. Neljästä videosta ja valokuvista koostuva näyttely on musiikillinen matka neljän tšuktšin elämään ja heijastaa jatkuvasti läsnä olevaa, alitajunnassa virtaavaa musiikkia.

Haitaristi Antti Paalanen ja valosuunnittelija Mikki Kunttu ovat luoneet moniulotteisen Karu-tilataideteoksen Seinäjoelle. Karussa yleisö ja massiivinen oksamainen lavastus ympäröivät artistin joka puolelta 360° konsertin tavoin, jolloin syntyy mielenkiintoinen ritualistinen vuorovaikutus, jossa on yhtä aikaa vaaraa ja rukousta. Esitykset Kalevan Navetassa 25.–26.3.

Yhdeksättä kertaa järjestettävä Sibafest on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian joka toinen vuosi järjestettävä päätapahtuma, joka esittelee akatemian kansainvälisesti korkeatasoista konserttitoimintaa.

Uuden oopperan maailman kanta-esitys 15.3.2022

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja University of Southern California, Thornton School of Musicin, opiskelijat yhdistävät taitonsa uudessa oopperatuotannossa. ”All the Truths We Cannot See: A Chernobyl Story” on tarina Tsernobylin ydinvoimalan räjähdyksestä, sen syistä ja seurauksista. Oopperan kantaesitys on Helsingin Musiikkitalossa 15.3.2022. Yhdysvaltojen ensi-ilta on Los Angelesissa 21.4.2022.

Millaisia roolihahmoja lavalla nähdään? Entä millaista on rakentaa uuden oopperan hahmoja? Miespääroolissa vuorottelevat Luke Scott ja Lorenzo Zapata sekä naipääroolissa vuorottelevat Olivia Kyllönen ja Christine Marie Li kertovat yhteishaastattelussa roolihahmoistaan ja tulevasta oopperasta.

Sinfoniaorkesteri palaa liveyleisön eteen 20.3.2022

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri esiintyy Musiikkitalossa lauantaina 20.3. Maailma meissä -konsertin johtaa kapellimestariopiskelija Aliisa Neige Barrière ja solistina esiintyy viulisti Pekka Kuusisto. Konsertin ohjelma on saanut inspiraationsa Aliisa Neige Barrièren elämän ajanjaksoista. Se symbolisoi ihmisen monimuotoisuutta, kuinka meidän jokaisen yksilöllisyys on monien tapahtumien summa, ja koko ajan muuttumassa: meissä kaikissa elää maailma. 

Harmonikkafestivaali Musiikkitalossa 23.–26.3.2022

Harmonikkafestivaalilla valotetaan harmonikan 200 vuotista taivalta ja harmonikkamusiikin laajaa kirjoa kansanmusiikista uusimpaan kamarimusiikkiin Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien yhteisvoimin. Festivaali järjestetään Musiikkitalossa 23.–26.3. Ohjelmassa on muun muassa ilmaiskonsertteja, mestarikurssi ja johdatusta puolalaiseen harmonikkamusiikkiin. Festivaalin päättää Maciej Frąckiewiczin konsertti 26.3. Frąckiewicz on soittimensa tunnetuimpia nuoria taitajia.

Musiikkia, sitä vähän tuoreempaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat esiintyvät vuosittain yli 700 konsertissa. Kansainvälisesti arvostetun akatemian konsertit avaavat näyteikkunan tulevaisuuden huippuartistien työskentelyyn ja tarjoavat unohtumattomia taide-elämyksiä.