Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Sibafest: Pia Siirala – Musiikin Virta

Näyttely on Pia Siiralan tohtoritutkinnon kolmas taiteellinen osio

Näyttely on avoinna Musiikkitalon aukioloaikojen mukaan.

Musiikki

  • Etilyan
  • Kuang
  • Kuljumitš
  • Tingaan
  • Pia Siirala

Työryhmä

  • Videoiden kuvaus ja leikkaus: Pia Siirala; Tšukotka ja Kamtšatka, koillinen Siperia,
  • Valokuvat: Pia Siirala; Tšukotka ja Kamtšatka, koillinen Siperia
  • Äänitys ja miksaus: Robi de Godzinsky
  • Kuvakehykset: Matti Kautonen

Näyttelyn esittely

Tšuktšeilta kysyttäessä matkan pituutta heillä on tapana sanoa, että matka on laulun mittainen. Vaikeakulkuisessa maastossa matkaa ei mitata etäisyyksinä vaan ajassa. Musiikin arktinen virta on näyttely, joka dokumentoi Pia Siiralan tutkimusmatkoja koilliseen Siperiaan, Kamtšatkaan ja Tšukotkaan vuosilta 2008–2017. Neljästä videosta ja valokuvista koostuva näyttely on musiikillinen matka neljän tšuktšin elämään ja heijastaa jatkuvasti läsnä olevaa, alitajunnassa virtaavaa musiikkia. Videoiden yhteyteen improvisoitu musiikki on syntynyt näiden neljän tšuktšin laulujen inspiroimana.

Valokuvanäyttely koostuu matkakuvista, jotka ovat pääasiassa henkilökuvia Pia Siiralan tutkimusmatkojen aikana tapaamista laulajista. Kehykset on tehnyt käsityönä puutyön mestari Matti Kautonen kelottuneista männynoksista, jotka on kerätty kallioiselta metsäraiskiolta avohakkuun jäljiltä. Ne muistuttavat poropaimentolaisten tundralla keräämiä polttopuita, mutta samalla ne symbolisoivat alkuperäiskansojen uhanalaista kulttuuria ja katoavia luonnonmetsiä.

Henkilölaulu on arktisten alkuperäiskansojen lauluperinnettä. Laulut ovat kullekin henkilölle ominaisia samoin kuin kukin meistä puhuu omalla tavallaan. Ihminen henkilöityy laulussa musiikin välityksellä. Kun tšuktši muistelee jonkun sukulaisensa laulua, se ei ole laulun tarkkaa matkimista, vaan ennen kaikkea toisen ihmisen ajattelemista ja sitä kautta tämä ihminen tulee läsnä olevaksi. Tyypillisistä tšuktšien musiikissa on jatkuva keskellä olon tuntu. Musiikki alkaa ennen kuin se tulee kuulluksi ja jatkuu silloinkin, kun se lakkaa kuulumasta, mikä luo sille ajattomuuden tunnun.

Pia Siiralan tutkimusta tukevat Koneen säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikoulu ja Sibelius-Akatemian tukisäätiö.

Lisätietoja: Janne Ikäheimo

Sibafest – Recovery Tour

Kahdenkymmenen konsertin kiertue tuo livemusiikkia pandemian jättämään puutostilaan monessa genressä. Kiertue alkaa Helsingin Musiikkitalolta 17.1.2022 ja jatkuu kevään ajan Helsingissä, Järvenpäässä, Seinäjoella ja Kuopiossa 5.5.2022 asti. Lavoille nousevat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat. Yhdeksättä kertaa järjestettävä Sibafest on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian joka toinen vuosi järjestettävä päätapahtuma, joka esittelee Sibelius-Akatemian kansainvälisesti korkeatasoista konserttitoimintaa.

Ajankohta

1.3.2022 – 31.3.2022

Sijainti

Musiikkitalon Päälämpiö

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Musiikkitalo

Liput

Vapaa pääsy

Muut tiedot


Haluamme luoda turvallisen tapahtumaelämyksen myös koronan aikana. Tutustu tästä turvaohjeisiin ennen tapahtumaan saapumista.

Näyttely on avoinna Musiikkitalon aukioloaikojen mukaan.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet