“Haluan, että kaupunginorkesterista tulee kuin koko kaupungin yhteinen jalkapallo- tai jääkiekkojoukkue”, sanoo kapellimestari Dalia Stasevska

Dalia Stasevska on kapellimestari, joka suoritti vuonna 2012 orkesterinjohdon diplomin Sibelius-Akatemiassa. Tänä päivänä Stasevska on yksi maailman kysytyimmistä kapellimestareista. Hän on yksi Taideyliopiston Vuoden alumneista 2022.

Veikko Kähkönen Dalia Stasevska, Taideyliopiston Vuoden alumni 2022

Dalia Stasevska toimii Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja kansainvälisen Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana. Samaan aikaan hän on maailmankuulun BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailija. Tavoitimme Stasevskan Heathrow’n lentokentältä Lontoosta.

Sanotaan, että taiteilijaksi synnytään. Onko näin, vai voiko taiteilijaksi opiskella ja oppia?

“Taiteiden tekemisessä on paljon käsityöläisyyttä. Mikä on instrumenttisi? Soiko se itsestään? Viulunsoittajaksi ei synnytä, vaan se on rankkaa opiskelua ja jatkuvaa harjoittelua sekä työtä. Uteliaisuus on mielestäni keskeisellä sijalla taiteilijuudessa. Pitää uskaltaa haastaa itseään jatkuvasti oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Taiteilijuus on elinikäinen prosessi ja jatkuva kehittymisen tarve osa taiteilijan elämää.”

Mikä on lahjakkuuden merkitys taiteen tekemisessä?

“Lahjakkuutta pitää olla mutta uskon että ratkaiseva asia on silti, kuinka paljon on valmis tekemään töitä. Harjoittelua, sinnikkyyttä ja määrätietoisuutta pitää olla valtavasti. Myös tuurilla on oma merkityksensä: oikeassa paikassa oleminen oikeaan aikaan ja taito tarttua mahdollisuuteen voi olla erittäin merkityksellistä taiteilijan elämässä.”

Mitä musiikki merkitsee sinulle?

“Musiikki on elämäntapani ja minulle läheisin ja luontevin tapa kommunikoida.”

Opiskelit konserttimuusikoksi Sibelius-Akatemiassa instrumenttinasi viulu ja alttoviulu. Sinusta tuli kuitenkin kapellimestari. Mitä tapahtui?

“Orkesterimusiikkia kohtaan minulla on ollut pienestä pitäen intohimo. Orkesterin tarjoama miltei rajaton äänipaletti ja todella laaja ja monipuolinen repertuaari on aina kiehtonut minua. Lisäksi orkesterin yhteisöllisyys on näytellyt merkittävää roolia – pidän musiikin tekemisestä yhdessä enemmän kuin yksin soittamisesta. Sibelius-Akatemiassa näin ensimmäistä kertaa naiskapellimestarin johtavan. Hän oli Eeva Ollikainen. Kummallista kyllä, en ollut naiskapellimestaria kohdannut koskaan aikaisemmin, ja se oli minulle räjäyttävä kokemus. Tajusin, että sama olisi mahdollista minullekin. Muistan aina, kun johdin orkesteria ensimmäisen kerran. Se tuntui äärettömän vaikealta ja haastavalta mutta samalla se oli parasta mitä olin kokenut.”

Mikä merkitys taidekoulutuksella on yhteiskunnassa?

“Taide on monella tapaa ilmaisun ja kommunikoinnin tärkeimpiä välineitä. Taiteen kieli saa meidät tuntemaan, ajattelemaan, analysoimaan, olemaan herkkiä ja se myös yhdistää ihmisiä. Kaikelle tälle on valtavasti käyttöä yhteiskunnassa. Olen pohtinut myös paljon kuuntelemisen taitoa. Siitä ei puhuta paljoa, mutta mielestäni kyky kuunnella musiikkia, luontoa, toisiamme, ääniä on hyvin tärkeä taito jota voi harjoittaa. Taiteiden tekeminen ja opiskelu opettaa myös määrätietoisuuteen ja kovaan työhön, sinnikkyyteen.”

Mikä on viestisi heille, jotka haaveilevat taideopinnoista?

“Tarttukaa rohkeasti puikkoon!”

Sinusta on tullut yksi maailman kuuluisimmista kapellimestareista. Se on varmasti unelmien täyttymys. Mistä haaveilet nyt?

“Haaveilen sellaisesta, että voisin olla rakentamassa maailmaa, jossa kaupunginorkesteri olisi kuin kaupungin yhteinen jalkapallo- tai jääkiekkojoukkue. Yhtä jaettu, yhtä vahvasti koettu. Unelmoin musiikin välityksellä tapahtuvasta vahvasta yhteisöllisyydestä. Haluan koskettaa ja tuoda iloa. Kaupunginorkesteri olisi mahdollisimman paljon kuin turvapaikka, jossa ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Jos onnistun istuttamaan jollekin innostuksen musiikkiin, niin se on minulle iso saavutus.”

Sinut on valittu Vuoden alumniksi, mitä se merkitsee sinulle?

“Tämä on suuri kunnia. Olen suunnattoman kiitollinen Sibelius-Akatemialle opiskeluvuosistani. Minulla oli mahtavia ja värikkäitä hahmoja opettajina ja on ollut etuoikeus saada opiskella Sibiksen maineikkaalla kapellimestariluokalla.”

***

Vuoden alumnien valinta on vuosittain jaettava tunnustus Taideyliopiston kasvateille, jotka ovat toiminnallaan vahvistaneet esikuvallisesti taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä.