Ekologisen kestävyyden projektipäällikkö tukee yliopistoa kestävyystavoitteiden saavuttamisessa

Töissä Taideyliopistossa -juttusarjassa tutustutaan työntekijöihin, jotka ovat erilaisissa rooleissa mahdollistamassa opiskelijoiden kasvun korkeatasoisiksi ja laaja-alaisesti ajatteleviksi taiteilijoiksi ja muutoksentekijöiksi.

Wilma Jyrkinen

Taideyliopiston ekologisen kestävyyden strategiahankkeen projektipäällikkö Teemu Sorsaa motivoivat monipuoliset työtehtävät ja työnkuvan tarjoama mahdollisuus haastaa omaa ammatillista osaamistaan.

Kuka olet ja mitä teet Taideyliopistossa?

Olen Teemu Sorsa ja toimin Taideyliopiston ekologisen kestävyyden strategiahankkeen projektipäällikkönä.

Tuen Taideyliopiston yhteisöä Taideyliopiston strategian ekologiseen kestävyyteen liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa. Työni tavoitteena on vahvistaa yliopiston rakenteita, prosesseja, kulttuuria ja osaamista niin, että vielä nykyistä ympäristökestävämpi toiminta olisi Taideyliopistossa mahdollista.

Kerro tyypillisestä työpäivästäsi

Työpäivieni sisältö vaihtelee paljon eikä yhtä samanlaista päivää ole. Viime aikoina olen esimerkiksi kehittänyt kampusten jätehuoltoa yhdessä Taideyliopiston tilapalveluiden ja siivousyhtiön kanssa, pohtinut hankintojen vastuullisuusohjeita hankintapäällikön kanssa, käynyt läpi hiilijalanjälkilaskentaa talouspalveluiden henkilöstön kanssa sekä vieraillut Teatterikorkeakoulun Ekologisesti kestävä näyttämö -kurssilla.

Käytännössä siis pidän eritavoin yhteyttä yliopistoyhteisöön ja sidosryhmiin sekä suunnittelen, pohdin ja toteutan.

Miten päädyit meille töihin?

Hain Taideyliopistoon, koska olin toiminut Taideyliopiston strategiaprosessin parissa aiemmin työskennellessäni ajatushautomo Demos Helsingissä. Taiteen ja korkeakoulutuksen teemat kiinnostivat minua sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti.

Aloitin Taideyliopistolla syyskuussa 2019 Teatterikorkeakoulun johdon tuen suunnittelijana. Vaikka hain alun perin erästä toista johdon tuen tehtävää minut palkattiin lopulta suunnittelijaksi. Nykyiseen tehtävääni hain, koska projektipäällikön tehtävässä yhdistyy erityisen hyvin osaamiseni sekä kiinnostuksen kohteeni. Olen opiskellut sosiologiaa ja keskittynyt opinnoissani erityisesti ympäristökriisien sosiaaliseen tarkasteluun, joten kehittämistyö ympäristöteemojen parissa tuntuu minulle luontaiselta.

Mikä on työssäsi parasta?

Projektipäällikön työssä on parasta monipuoliset ja haastavat kysymykset, joita pääsen ratkomaan yhdessä osaavan yhteisön kanssa. Pidän myös siitä, että minulla on sopivasti sekä vapautta että sen myötä vastuuta toimia työssäni parhaaksi näkemälläni tavalla esihenkilöni, ekologisen kestävyyden ohjausryhmän ja Taideyliopiston strategian ohjaamissa puitteissa.

Mikä on Taideyliopistossa työskentelyssä parasta?

Parasta Taideyliopistossa työskentelyssä on ainutlaatuinen yhdistelmä luovaa ajattelua, vahvaa osaamista ja mukavia työkavereita sekä arvoja, jotka voin helposti allekirjoittaa. Koen, että on etuoikeus työskennellä taidealojen ammattilaisten kanssa tärkeiden kysymysten parissa.

Mitä Taideyliopiston esitystä tai näyttelyä olet käynyt viimeksi katsomassa?

Viimeisimpänä olen käynyt katsomassa Kuvataideakatemian opiskelijoiden Lauri Lähteenmäen ja Verneri Salosen ekologisia teemoja sivuavaa näyttelyä Project Roomissa. Lähteenmäen suoluontoa ja sen muokkaamisen historiaa käsittelevä valokuvataide sopi temaattisesti yhteen Salosen pärisevään ja kiihdyttelevään installaatiokokonaisuuteen.

Taideyliopistosta

Taideyliopisto on avoin taiteiden kohtauspaikka, rohkeiden uudistajien ja perinteen taitajien kriittinen yliopistoyhteisö. Muodostamme ainutlaatuisen ympäristön taiteilijana kasvamiseen ja vahvistamme taidetta ja sen muutosvoimaa. Taideyliopisto on yksi maailman johtavia esittävän taiteen yliopistoja ja siihen kuuluvat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu. Opiskelijoita meillä on noin 2 000 ja henkilötyövuosia noin 700.

#töissätaideyliopistossa #meolemmetaideyliopisto