Ukrainan sodan vaikutukset Taideyliopiston toimintaan

Tällä sivulla on tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Taideyliopistoon sekä tietoa tavoista, joilla tuemme sodan uhreja.

Taideyliopisto tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Venäjän hyökkäys, siitä aiheutunut inhimillinen hätä ja sodan vuoksi Venäjää kohtaan asetetut pakotteet vaikuttavat myös Taideyliopistoon.

Kokoamme tälle sivulle tietoa vaikutuksista sekä tavoista, joilla tuemme sodan uhreja sekä yhteisömme jäseniä.

Maksuttomat opinnot Ukrainan sotaa pakeneville

Erillinen opinto-oikeus taidealojen tutkinto-opiskelijoille

Jos tutkinto-opintojesi suorittaminen on keskeytynyt ukrainalaisessa taidealan korkeakoulussa Ukrainan sodan takia, voit hakea Taideyliopistosta erillistä opinto-oikeutta. Humanitaarisin perustein myönnetyt erilliset opinnot ovat maksuttomia opiskelijalle. Opinto-oikeus voidaan myöntää opiskelijalle, jolla on voimassa oleva tutkintoon oikeuttava opinto-oikeus ukrainalaisessa yliopistossa ja Ukrainan kansalaisuus tai Ukrainan myöntämä turvapaikka. 

Opinto-oikeus akatemioiden opetustarjontaan myönnetään opiskelijan opintojen vaiheen ja hänen aiemmin suorittamiensa opintojen perusteella. Erillisellä opinto-oikeudella voit suorittaa yksittäisiä opintojaksoja, mutta et tutkintoa. Opintoja tarjotaan pääosin akatemioiden englanninkielisessä opetuksessa.  

Voit hakea erillistä opinto-oikeutta, jos kaikki alla mainitut ehdot täyttyvät kohdallasi:

  • Voimassaoleva tutkintoon johtava opiskeluoikeus ukrainalaisessa taidealan yliopistossa
  • Ukrainan kansalaisuus tai Ukrainan myöntämä turvapaikka
  • Riittävä englannin kielen taito

Haku lukuvuonna 2023-24 järjestettäviin opintoihin on nyt auki. Hae alla olevan linkin kautta 12.5. mennessä.

Tiedustelut: non-degree@uniarts.fi

Avoimen yliopiston maksuttomat opinnot Ukrainan kansalaisille

Ukrainan kansalaisena voit opiskella maksutta Taideyliopiston avoimessa yliopistossa 31.7.2024 saakka. Avoin yliopisto tarjoaa tutkintovaatimusten mukaista yliopisto-opetusta. Maksuttomuus koskee kaikkia avoimen yliopiston opintoja.

Tiedustelut: avoin@uniarts.fi 

Hä­tä­apu­ke­räys sodan uhreille

Olemme luoneet Taideyliopiston nimissä keräykset Punaiselle Ristille ja Unicefille, jonne taideyliopistolaisten on mahdollista lahjoittaa yksityishenkilöinä. Lahjoitusvarat menevät pakolaisperheiden ruokaan, lääkkeisiin ja suojaan.

Yhteistyö venäläiskorkeakoulujen kanssa

Yhteistyö venäläiskorkeakoulujen kanssa on jäädytetty. Opetus- ja kulttuuriministeriö suosittaa suomalaiskorkeakouluja pidättäytymään kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä venäläisten kumppaniorganisaatioiden kanssa. Suositus on, ettei uusia hankkeita käynnistetä.

Venäläisten opiskelijoiden osallistuminen musiikkikilpailuihin

Taideyliopiston kanta on, että opiskelijat voivat osallistua musiikkikilpailuihin kansallisuudesta riippumatta. Kilpailuista tulee sulkea pois ainoastaan pakotelistalla olevat henkilöt. Kilpailujen organisaatiotahot saattavat kuiteinkin päätyä toimimaan toisin kilpailujen läpiviemisen turvaamiseksi.

Opiskelijarekrytointi

Kansallisten ja EU:n linjausten sekä pakotevaikutusten myötä emme toistaiseksi tee markkinointi- ja opiskelijarekrytointitoimenpiteitä Venäjällä tai Valko-Venäjällä. 

Ulkomaalaiset opiskelijat ovat jatkossakin tervetulleita korkeakouluihimme kansalaisuudesta riippumatta. 

Vierailijoiden vastaanottaminen

Kaiken yhteistyön keskeyttäminen venäläiskorkeakoulujen kanssa ja pakotteet vaikuttavat myös vierailuihin. Vierailijoiksi katsotaan sellaiset henkilöt, jotka tulevat Taideyliopistoon tutkimus- ja koulutusyhteistyön puitteissa Venäjältä tai Valko-Venäjältä. 

Emme ota vierailijaksi henkilöitä, joilla on joko sidonnaisuus venäläiseen tai valkovenäläiseen korkeakouluun. Emme myöskään ota vierailijaksi henkilöä, jolla on venäläisen tai valkovenäläisen instituution myöntämä apuraha. 

Työntekijämme, jotka kutsuvat vierailijoita, on varmistettava, että heillä ei ole yllä mainittuja sidonnaisuuksia.  

Yllä olevat linjaukset eivät koske tutkinto-opiskelijoita tai tutkinto-opiskelijoiden apurahoja. 

Apua tilanteen aiheuttamaan huoleen

Jos oma tai läheistesi turvallisuustilanne huolettaa sinua, ethän jää huolinesi yksin. Keskustele tilanteesta kollegoidesi, opettajien, ystäviesi ja läheistesi kanssa. Mikäli koet tarvitsevasi erityistukea tilanteesta keskusteluun, voit ottaa yhteyttä seuraaviin tahoihin. 

Opiskelijat:  

Henkilöstö: