Ukrainan sodan vaikutukset Taideyliopiston toimintaan

Tällä sivulla on tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Taideyliopistoon sekä tietoa tavoista, joilla tuemme sodan uhreja.

Taideyliopisto tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Venäjän hyökkäys, siitä aiheutunut inhimillinen hätä ja sodan vuoksi Venäjää kohtaan asetetut pakotteet vaikuttavat myös Taideyliopistoon.

Kokoamme tälle sivulle tietoa vaikutuksista sekä tavoista, joilla tuemme sodan uhreja sekä yhteisömme jäseniä.

Maksuttomat opinnot Ukrainan sotaa pakeneville

Erillinen opinto-oikeus taidealojen tutkinto-opiskelijoille

Jos tutkinto-opintojesi suorittaminen on keskeytynyt ukrainalaisessa taidealan korkeakoulussa Ukrainan sodan takia, voit hakea Taideyliopistosta erillistä opinto-oikeutta. Humanitaarisin perustein myönnetyt erilliset opinnot ovat maksuttomia opiskelijalle. Opinto-oikeus voidaan myöntää opiskelijalle, jolla on voimassa oleva tutkintoon oikeuttava opinto-oikeus ukrainalaisessa yliopistossa ja Ukrainan kansalaisuus tai Ukrainan myöntämä turvapaikka. 

Opinto-oikeus akatemioiden opetustarjontaan myönnetään opiskelijan opintojen vaiheen ja hänen aiemmin suorittamiensa opintojen perusteella. Erillisellä opinto-oikeudella voit suorittaa yksittäisiä opintojaksoja, mutta et tutkintoa. Opintoja tarjotaan pääosin akatemioiden englanninkielisessä opetuksessa.  

Voit hakea erillistä opinto-oikeutta, jos kaikki alla mainitut ehdot täyttyvät kohdallasi:

  • Voimassaoleva tutkintoon johtava opiskeluoikeus ukrainalaisessa taidealan yliopistossa (voimassa sodan alkaessa)
  • Ukrainan kansalaisuus tai Ukrainan myöntämä turvapaikka
  • Riittävä englannin kielen taito

Haku lukuvuonna 2022-23 järjestettäviin opintoihin on päättynyt.
Tiedustelut: non-degree@uniarts.fi

Avoimen yliopiston maksuttomat opinnot Ukrainan kansalaisille

Ukrainan kansalaisena voit opiskella maksutta Taideyliopiston avoimessa yliopistossa 31.7.2023 saakka. Avoin yliopisto tarjoaa tutkintovaatimusten mukaista yliopisto-opetusta. Maksuttomuus koskee vain avoimen yliopiston itse järjestämää opetusta.

Haku syksyn opetukseen alkaa 4.8. ja päättyy 16.8. (integroitu opetus) tai 24.8. (avoimen yliopiston oma opetus). Linkki hakulomakkeeseen on kurssikalenterissa kurssin yhteydessä. Opiskelijat  valitaan opintojaksoille joko ilmoittautumisjärjestyksessä tai kurssilla edellytettävien valmiuksien perusteella. 

Tiedustelut: avoin@uniarts.fi 

Hä­tä­apu­ke­räys sodan uhreille

Olemme luoneet Taideyliopiston nimissä keräykset Punaiselle Ristille ja Unicefille, jonne taideyliopistolaisten on mahdollista lahjoittaa yksityishenkilöinä. Lahjoitusvarat menevät pakolaisperheiden ruokaan, lääkkeisiin ja suojaan. Lue uutinen aiheesta.

Yhteistyö venäläiskorkeakoulujen kanssa

Yhteistyö venäläiskorkeakoulujen kanssa jäädytetään. Opetus- ja kulttuuriministeriö suosittaa suomalaiskorkeakouluja pidättäytymään kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä venäläisten kumppaniorganisaatioiden kanssa. Suositus on, ettei uusia hankkeita käynnistetä ja olemassa oleva organisaatioiden välinen yhteistyö keskeytetään toistaiseksi. Taideyliopisto kartoittaa parhaillaan, mitä linjauksia tekevät ne kansainväliset järjestöt ja verkostot, joissa yliopisto on jäsenenä. 

Venäläisten opiskelijoiden osallistuminen musiikkikilpailuihin

Taideyliopiston kanta on, että opiskelijat voivat osallistua musiikkikilpailuihin kansallisuudesta riippumatta. Kilpailuista tulee sulkea pois ainoastaan pakotelistalla olevat henkilöt. Kilpailujen organisaatiotahot saattavat kuiteinkin päätyä toimimaan toisin kilpailujen läpiviemisen turvaamiseksi.

Opiskelijarekrytointi

Kansallisten ja EU:n linjausten sekä pakotevaikutusten myötä emme toistaiseksi tee markkinointi- ja opiskelijarekrytointitoimenpiteitä Venäjällä tai Valko-Venäjällä. 

Ulkomaalaiset opiskelijat ovat jatkossakin tervetulleita korkeakouluihimme kansalaisuudesta riippumatta. 

 Kevään opiskelijavalinnat toteutetaan suunnitellusti. 

Vierailijoiden vastaanottaminen

Kaiken yhteistyön keskeyttäminen venäläiskorkeakoulujen kanssa ja pakotteet vaikuttavat myös vierailuihin. Vierailijoiksi katsotaan sellaiset henkilöt, jotka tulevat Taideyliopistoon tutkimus- ja koulutusyhteistyön puitteissa Venäjältä tai Valko-Venäjältä. 

Emme ota vierailijaksi henkilöitä, joilla on joko sidonnaisuus venäläiseen tai valkovenäläiseen korkeakouluun. Emme myöskään ota vierailijaksi henkilöä, jolla on venäläisen tai valkovenäläisen instituution myöntämä apuraha. 

Työntekijämme, jotka kutsuvat vierailijoita, on varmistettava, että heillä ei ole yllä mainittuja sidonnaisuuksia.  

Yllä olevat linjaukset eivät koske tutkinto-opiskelijoita tai tutkinto-opiskelijoiden apurahoja. 

Apua tilanteen aiheuttamaan huoleen

Jos oma tai läheistesi turvallisuustilanne huolettaa sinua, ethän jää huolinesi yksin. Keskustele tilanteesta kollegoidesi, opettajien, ystäviesi ja läheistesi kanssa. Mikäli koet tarvitsevasi erityistukea tilanteesta keskusteluun, voit ottaa yhteyttä seuraaviin tahoihin. 

Opiskelijat:  

Henkilöstö: