Miniseminaari: Monialaisia ekologisia näkökulmia anti-militaristisiin tulevaisuuksiin 

Tule mukaan Tieteen ja toivon talolle pohtimaan kanssamme parempia tulevaisuuksia ja hahmottamaan utopistisia/heterotooppisia reittejä kohti kaikille kestävämpää maailmaa!

Parempia tulevaisuuksia kohti

Maailma on yhä sotaisampi, ympäristökriisi uhkaa karata käsistä, demokratia rapautuu ja moninaiset uhat kietoutuvat viheliäisesti yhteen. Dystopialta vaikuttavan tulevaisuuden odotushuoneessa yhä harvempi jaksaa edes haaveilla paremmasta tulevaisuudesta – vaikka juuri nyt tarvitaan uudenlaisia utopioita ja heterotopioita kestävän tulevaisuuden ja rauhan tueksi! 

Millaisen vaihtoehtoisen – jopa utooppisen – ajattelun ja toiminnan näkisit johtavan parempaan tulevaisuuteen? Millaista moninaisuutta ja erilaisuutta kunnioittavaa heterotooppista ajattelua/toimintaa/yhteistyötä pidät paremman maailman rakentumisen mahdollisuutena? Minkä vakiintuneen ja totunnaisen totuuden haluaisit haastaa, purkaa, kääntää nurinpäin tai kyseenalaistaa – ja miten?

Kaksituntinen miniseminaari etsii uusia ratkaisuja ja näkökulmia ajankohtaisesti painaviin ongelmiin n. viiden minuutin alustusten ja yhteisen keskustelun pohjalta. 

Tuomalla yhteen taiteen ja sen tutkimuksen, kriittisen militarismitutkimuksen, ekologian ja politiikan tutkimuksen sekä kestävän tulevaisuuden utopioista tai  heterotopioista kiinnostuneita asiantuntijoita ja kansalaisia, kokoontuminen pohjustaa tulevaisuuden monialaista yhteistyötä sekä pyrkii edistämään holistisempaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta. 

Kuulostelemme tapaamisen tiimoilta myös mahdollisuuksia lähteä edistämään monialaista hankehakemusta joko Suomen tai Pohjoismaiden puitteissa.

Utopian ja heterotopian määrittelyt

  • Utopioista puhuessamme ajattelemme sanan etymologian mukaisesti ‘hyvää paikkaa’ tai toistaiseksi toteutumatonta yhteiskuntaa. Utopian työkalu on ollut ahkerassa käytössä mm. hyvinvointivaltiota, ihmisoikeuksia, kansainvälisiä järjestöjä ja -sopimuksia, ympäristöliikettä ja rauhanaatetta rakennettaessa. 
  • Heterotopia viittaa puolestaan erilaisuuksia vaalivaan ja kunnioittaviin, vaihtoehtoja etsiviin rakenteisiin, tiloihin ja elämäntapoihin, jossa erilaiset kulttuuriset ja muut vähemmistöt voivat kukoistaa valtavirran ulkopuolella ja laitamilla. Heterotopiat avaavat utopioita moniäänisempiä näkökulmia todellisuuteen ja voivat pyrkiä korvaamaan esimerkiksi asevarustelun dialogisella neuvottelulla, luovuudella, taiteella ja keskinäisen ymmärryksen edistämisen sitkeällä työllä.

Puhujat

Tilaisuudessa kuulemme lyhyet puheenvuorot mm.: professori Laura Junka-Aikiolta (Lapin yo), professori Anita Sepältä (Taideyliopiston Tutkimusinstituutti), kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksomilta, yliopistotukija Noora Kotilaiselta (HY), tutkija ja aktivisti Saara Särmältä, professori ja näyttelijä Elina Knihtilältä (Taideyliopisto), professori Pauline von Bonsdorffilta (Jyväskylän yliopisto) yliopistolehtori Tiina Seppälältä (HY) yliopistotutkija Maarit Laihoselta (UEF), musiikin ja anarkismin tutkijalta Sini Monoselta, tanssin taiteilijaprofessorilta Maija Hirvaselta sekä professori, teatteriohjaaja ja esitystaiteilija Aune Kalliselta (Taideyliopisto).

Osallistu puheenvuorolla tai tule kuuntelemaan

Halutessasi lava on avoin myös sinun maksimissaan viiden minuutin mittaiselle vapaamuotoiselle avauksellesi!

Voit myös tulla paikalle vain kuuntelemaan ja keskustelemaan monialaisen osallistujajoukon kanssa. Lämpimästi tervetuloa!

Keskustelua voidaan haluttaessa jatkaa vapaamuotoisesti alakerran hävikkiravintola Elmissä kevyen aterioinnin, kahvin tai lasillisen äärellä.

Ilmoittautuminen ja tiedustelut

Ilmoittaudu 22.3. mennessä lähettämällä viestiä joko Noora Kotilaiselle: noora.kotilainen@helsinki.fi tai Anita Sepälle: anita.seppa@uniarts.fi

Koollekutsujat

Kriittinen akatemia (Taideyliopiston Tutkimusinstituutti) sekä MILKIE Sotilaallisen vallan kieli suomalaisessa demokratiassa -tutkimushanke

Ajankohta

10.4.2024 klo 15:00 – 17:00

Sijainti

Tieteen ja toivon talo,

Puistokatu 4

00140 Helsinki

Liput

Tilaisuus on maksuton.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet